Így működik a terhességi teszt

Így működik a terhességi teszt

Kapcsolódó tünetek:

A terhességi teszt működési elve

Az évek folyamán egyre érzékenyebbek és precízebbek lettek a terhességi tesztek, melyeknek egy és ugyanazon a működési elvük: a vizeletből képesek kimutatni a HCG hormon jelenlétét. Tudni kell, hogy ez a hormon csak várandósság esetén van jelen egy nő szervezetében, méghozzá 1-2 nappal azután, hogy beágyazódott a megtermékenyített petesejt. A legtöbb teszten 2 ablakocska található: az egyiken azt tudjuk ellenőrizni, hogy egyáltalán működőképes-e a teszt, míg a másikban az eredményt láthatjuk. Gyártótól függően színes vonalak jelenhetnek meg, esteleg mínusz, illetve plusz jel. Digitális kijelzővel rendelkező tesztek is kaphatóak már, melyeken kiíródik az eredmény.

Hogyan kell használni a terhességi tesztet?

A modern tesztek már annyira pontosak, hogy teljesen lényegtelenné vált a tesztelés időpontja. Akkor végezhetjük el, amikor épp ráérünk. Mindegy, hogy egy esti vagy egy nappali időpontban tesszük ezt meg, hiszen bármikor biztos választ kaphatunk. Amennyiben azonban az esetleges terhesség korai stádiumában szeretnénk kideríteni, hogy babát várunk-e, netán teljesen biztosak szeretnénk lenni a eredményben, akkor érdemes rögtön felkelés után tesztelni, ugyanis a reggeli vizeletben magas koncentrációban van jelen a HCG hormon. A teszt elvégzéséhez vegyük le a kupakot, majd pisiljük le a nedvszívó rudat, ezután tegyük vissza a kupakot, és várjunk a gyártó által megadott ideig. Pár perc elteltével pedig kiderül, hogy várandósok vagyunk-e.

Terhességi teszt fajtái

A tesztek csomagolásán fel van tüntetve egy érték, ami a teszt érzékenységét mutatja. Tudni kell, hogy minél érzékenyebb terméket választunk, annál előbb tudhatjuk meg, hogy mi a helyzet. Magyarországon a legtöbb kapható teszt érzékenysége 10 IU, ami azt jelenti, hogy már akkor választ kaphatunk a kérdésünkre, ha 1 liter vizelet 10 nemzetközi egység HCG-t tartalmaz. Ezzel akár már a fogantatás nyolcadik napján is kimutatható a terhesség. A 25 mIU tesztek a tizedik napon adnak bizonyosságot, míg az 50 mIU tesztek a menstruáció kimaradásának első napján tudnak egy esetleges terhességet megállapítani.

Mennyire pontos a terhességi teszt?

Amennyiben a havi vérzés kimaradásának első napján végezzük el, a kapott eredmény 95 százalékban megbízható. Ha ennél korábban szeretnénk bizonyosságot szerezni, akkor azonban annak a tudatában kell lennünk, hogy a teszt nem minden esetben ad valós képet. Amennyiben negatív lett az eredményünk, viszont számos olyan jelet tapasztalunk magunkon, melyeket a várandóssággal lehet összefüggésbe hozni, akkor mindenképpen keressük fel a nőgyógyászunkat, aki egy vér- vagy ultrahangvizsgálattal pontos és biztos választ tudni adni a kérdésünkre.

Nézzen körbe a BENU Gyógyszertár Webshop terhességi tesztjei között

2020. augusztus 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek