Gyerekvállalás 40 felett

Gyerekvállalás 40 felett

Kapcsolódó tünetek:

Egy biztos: a negyedik X felett már sokkal kockázatosabb a gyermekvállalás, mind a kismamának, mind a magzatnak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne vállaljunk gyermeket, mindössze jobban oda kell figyelnünk magunkra, illetve több vizsgálaton ajánlott részt vennünk. Mik a rizikók? Nem kell pánikba esnünk, ha épp negyven felett szeretnénk teherbe esni, hiszen viszonylag kicsi annak az esélye, hogy valóban valami komoly probléma lépjen fel. Amíg az anyukának nincs krónikus megbetegedése, és részt vesz a megfelelő szűrővizsgálatokon, akkor zömében nem áll semmi annak útjában, hogy egy egészséges gyermeknek adjon életet. Lássuk azonban, hogy milyen veszélyei lehetnek egy késői várandósságnak. Terhességi cukorbetegség A kései gyermekvállalás egyik veszélye, hogy nagyobb eséllyel alakulhat ki terhességi cukorbetegség, ami a várandósság kilenc hónapja alatti kóros anyagcsere folyamatot jelenti. A terhesség alatt ezt a megfelelő étrenddel és testmozgással kordában lehet tartani, néha azonban szükséges a gyógyszeres kezelés is. Kromoszóma-rendellenesség Az előrehaladottabb korúak esetén megnő a különféle kromoszóma-rendellenesség kialakulásának a kockázata. Ezek közé sorolják a Down- és a Patau szindrómát, illetve az Edwards-kórt. Ezek kiszűrése érdekében ajánlott elmennünk egy speciális ultrahang vizsgálatra, továbbá kiegészíthetjük egy részletes vérképpel is. Amennyiben pozitív lesz az eredmény, akkor az orvos egy magzati kromoszóma-vizsgálat elvégzését szokta ajánlani. Vetélés A vetélés kockázata sajnos szintén megnő, aminek egyik fő oka a kromoszóma-rendellenességek gyakoriságának megnövekedése. További kockázatok:
  • trombózis
  • magzatvíz embólia
  • magas vérnyomás, aminek következtében preeklampszia is kialakulhat
  • császármetszés
  • szülés közbeni komplikációk
  • korai fájások, melyek arra vezethetőek vissza, hogy idősebb korban már nem olyan rugalmasak a szalagok, az izmok és az inak
Tippek Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a lehetséges kockázatok kialakulásának esélyét, folytassunk egészséges életmódot, azaz fokozottan figyeljünk a kiegyensúlyozott étkezésre és a folyadékfogyasztásra. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét és tejterméket. Az étkezésen kívül a rendszeres testmozgás is jótékony hatással van a kismamákra és a magzatra egyaránt. A jóga, a pilátesz, az úszás, a nordic walking és a séta is szuper választás lehet egy várandósnak. Ha ezekre odafigyelünk, akkor sokkal kisebb annak az esélye, hogy valami komplikáció lép fel.
2019. szeptember 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek