Tabletta helyett - Fogamzásgátló injekció

fogamzásgátló injekció

Kapcsolódó tünetek:

  Fogamzásgátlási módszerekből ma már szerencsére nagyon sokféle létezik, így szinte mindenki meg tudja találni közöttük azt, ami a legmegfelelőbb megoldást jelenti a számára. Léteznek külső és belső módszerek, hormonális vagy hormonmentes változatok és olyanok is, amelyek folyamatos vagy éppen csak eseti védelmet biztosítanak. A fogamzásgátló injekció egy hosszan tartó védelmet nyújtó módszer, amit típusától függően havonta, háromhavonta, félévente, vagy akár csak évente is elég megismételni. Hatékonysága hasonló a tablettáéhoz, viszont nem igényel annyi odafigyelést, így azoknak is jó megoldás lehet, akik különböző akadályozó tényezők miatt nem tudnának tablettát szedni, de mindenképpen hosszútávú és hormonális védelmet szeretnének.

Hogyan működik?

Ez a módszer tulajdonképpen úgy működik, hogy a felkarba vagy a farizomba leadott hormontartalmú injekció a hatóideje alatt folyamatosan adagolja a hormont a szervezetbe. Két fajtája létezik, a kombinált, illetve a gesztagénes fogamzásgátló injekció. A kombinált változatnál két hormon, a progeszteronhoz hasonló gesztagén és az ösztrogén keverékéről beszélünk. Ez az injekció megakadályozza az ovulációt, módosítja a méhnyálkahártya szerkezetét és sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot. A kombinált típus miatt havonta kell ismételni.

A gesztagénes injekció olyan nőknek is megfelelő lehet, akiknél a kombinált megoldás nem használható. A gesztagén miatt a méhnyaknyák sűrűbb lesz, így a spermiumok nem tudnak bejutni a méhüregbe, ugyanakkor a megváltozott méhnyálkahártya nem képes befogadni a petesejtet. Ezeket az injekciókat általában 3 havonta kell adni, de akár féléves vagy éves időzítés is lehetséges.

Előnyök és hátrányok

A fogamzásgátló injekció használatát leginkább olyan nőknek javasolják, akik még nincsenek változókorban, de már nem akarnak gyereket. A termékenység ugyanis nehezebben tér vissza az injekció abbahagyása után, sokkal hosszabb folyamat, mint például egy tabletta esetében. Kifejezetten hosszútávú alkalmazása nem javasolt, mert valamilyen szinten azért sorvasztja a méhnyálkahártyát, viszont meddőséget nem okoz. Az injekció alkalmazása során rendszertelen lehet a havi vérzés, és az is előfordul, hogy egyáltalán nincs. Utóbbi miatt a vashiány nagy mértékben csökkenhető. Alkalmazása különösebb kivizsgálást nem igényel, de általános nőgyógyászati felmérést igen, és mindenképp csak szakember felügyelete mellett kezdhető el a használata. Érdemes alaposan átgondolni, mielőtt belevágnánk, mert, ha beadták az injekciót, azt eltávolítani nem lehet, a hatóideje alatt mindenképp hatással lesz a szervezetre. Figyelni kell ugyanakkor arra, hogy a kombinált megoldást trombózis veszélynek fokozottan kitett nők inkább ne alkalmazzák.
2017. szeptember 26.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek