Betegápolás

A legtöbb ember sajnos nincs tisztában vele, hogy mit kell tenni vészhelyzetben. Pedig az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítása életet menthet, hiszen amíg egy mentő a helyszínre érkezik, akár fél óra is eltelhet.

Betegápolás

Sok tévhit él a sebek ellátásával, a vérzéscsillapítással kapcsolatban is. A vérzést legtöbben szorítókötéssel orvosolják, ami azonban elzárja az adott végtag vérkeringését, így egy bajból kettőt csinálva könnyen szövetkárosodást okozhat. Ugyanilyen tévhit, hogy aki hirtelen rosszul lesz, fel kell ültetni. Amíg fennáll a rosszullét, nem szabad ezt tenni, mert az ájuláshoz vezethet, ha pedig előrebukik a feje, az elzárhatja a légutakat, és leállhat a légzése is.

Ugyanilyen károsak bizonyos népi gyógymódok, mint például az, hogy a sebre, duzzanatra nyers húst kell tenni vagy nyállal lehet meggyógyítani, a herpeszt ecettel kell kezelni, az égési sérülést vajjal kell kenegetni. Eloszlatjuk a tévhiteket, bemutatjuk, hogyan kell egy sebet, sérülést szakszerűen ellátni, mit tehetünk, amíg a szakemberek megérkeznek, és milyen módszerekkel segíthetjük a gyógyulást.