Betegápolás

A legtöbb ember sajnos nincs tisztában vele, hogy mit kell tenni vészhelyzetben. Pedig az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítása életet menthet, hiszen amíg egy mentő a helyszínre érkezik, akár fél óra is eltelhet.

Betegápolás

Sok tévhit él a sebek ellátásával, a vérzéscsillapítással kapcsolatban is. A vérzést legtöbben szorítókötéssel orvosolják, ami azonban elzárja az adott végtag vérkeringését, így egy bajból kettőt csinálva könnyen szövetkárosodást okozhat. Ugyanilyen tévhit, hogy aki hirtelen rosszul lesz, fel kell ültetni. Amíg fennáll a rosszullét, nem szabad ezt tenni, mert az ájuláshoz vezethet, ha pedig előrebukik a feje, az elzárhatja a légutakat, és leállhat a légzése is.

Ugyanilyen károsak bizonyos népi gyógymódok, mint például az, hogy a sebre, duzzanatra nyers húst kell tenni vagy nyállal lehet meggyógyítani, a herpeszt ecettel kell kezelni, az égési sérülést vajjal kell kenegetni. Eloszlatjuk a tévhiteket, bemutatjuk, hogyan kell egy sebet, sérülést szakszerűen ellátni, mit tehetünk, amíg a szakemberek megérkeznek, és milyen módszerekkel segíthetjük a gyógyulást.

beteg mozgatása

Beteg mozgatása otthon, szakszerűen

Előfordul, hogy egy nehezebb műtét után a lábadozási időszakban vagy súlyosabb megbetegedés esetén a beteg akár hosszabb ideig is ágyhoz van kötve. Amikor otthon is lehet őt ápolni, akkor a családtagok, ismerősök segítségére van szükség például abban is, hogy mozgassák. De hogyan lehet ezt helyesen csinálni és mikre érdemes figyelni ilyenkor?

Vérző beteg ellátása otthon

Vérző beteg ellátása otthon

Otthon is bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb horzsolások, vágások és más sérülések, melyek jobb esetben csak gyengébb felszíni, máskor erősebb vérzéssel járnak. Bármilyen súlyos legyen is a vérzés, mindenképp csillapítani kell azért, hogy a nagyobb vérveszteséget elkerüljük. De hogyan lehet ehhez szakszerűen hozzálátni otthoni körülmények között?

lázas beteg ápolása

Ha lázas van a házban – Így ápoljuk lázas beteget otthon

A láz rendkívül gyakori jelenség, mindenki találkozik vele élete során és szépen lassan azt is megtanuljuk, hogy nem feltétlen kell megijedni tőle, ahogyan azt is, hogyan kell kezelni, ha kellemetlenné válik. Persze létezhet olyan praktika, amit talán még nem ismer, így végig vesszük azt, hogyan is kell egy lázas beteget ápolni és lázát csillapítani.

Az otthoni betegápolás legfontosabb eszközei

Ezeket a kellékeket szerezze be feltétlenül, ha hosszú távon beteget kell ápolnia az otthonában!

Az inkontinens beteg ápolása

Ezekre figyeljen oda, hogy megelőzze a komolyabb bőrproblémákat!