Az inkontinens beteg ápolása

Az inkontinens beteg ápolása

Kapcsolódó tünetek:

Az inkontinenciában szenvedő, ágyhoz kötött betegeknél kiemelt fontosságú a megfelelő higiénia betartása, mivel náluk az állandóan nedves környezet miatt gyakoribbak a bőrproblémák. Mivel a bőr nem tud szellőzni megfelelően, ezért érzékenyebbé válik, a nedves közeg pedig kedvez a bőrgombák szaporodásának.

Mosakodás

A túl gyakori - naponta többszöri - mosakodás azért nem megoldás, mert ha a beteg ágyhoz kötött, rendkívül körülményes a megoldása, másrészt pedig a víz hatására a bőr kiszáradhat, viszketni kezdhet, ez pedig tovább növeli a fertőzésveszélyt. Naponta egyszer azonban muszáj beiktatni a vizes lemosást, ami történhet szivaccsal és az intim területeken speciális fertőtlenítő szappannal, valamint orvos által előírt mosdató szerekkel, amelyek nem szárítják a bőrt.

Inkontinencia betét kiválasztása

Az inkontinencia-betétet körültekintően kell megválasztani: feleljen meg az inkontinencia súlyossági fokának és legyen jó méret. Részesítsük előnyben a jó minőségű betétet, amely természetes anyagból készült és megfelelően szellőzik, ugyanakkor kiváló a nedvszívó képessége és nem engedi a bőrrel érintkezni a vizeletet! A betétet cseréljük naponta többször!

Megfelelő ruházat

Az alsónemű, pizsama, hálóing és az ágynemű is legyen jól szellőző, természetes anyagból készült és könnyen tisztítható (elsősorban pamut)! Mosószer és öblítő választásánál is vegyük figyelembe, hogy ne tartalmazzanak bőrirritáló összetevőt!

Intimhigiénia

Az intim testtájékot rendszeresen tisztítsuk, lehetőleg kíméletes, speciálisan erre a célra kifejlesztett, hipoallergén, színezék- és illatanyagmentes, hidratáló összetevőket is tartalmazó kozmetikummal. Az intim területek gyors és kíméletes tisztításához használjunk alkoholmentes nedves törlőkendőt. A bőrt soha ne dörzsöljük a törülközővel, hanem óvatosan itassuk fel róla a vizet és várjuk meg, míg a bőr teljesen megszárad, mielőtt bepelenkáznánk a beteget!

Speciális ápoló krémek

A speciális krémek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek vízlepergető réteggel vonják be a bőrt, így védve meg a széklet, a vizelet vagy az izzadság hatásaitól. Az antiszeptikus, bőrnyugtató összetevőket (például gyógyító hatású cinket) tartalmazó ápolószerek pedig megnyugtatják, regenerálják és védik a repedezett, irritált vagy viszkető testfelületeket. A hagyományos testápolókat inkább kerüljük, mert ezek a legtöbbször illatanyagokkal, színezékkel és tartósítószerrel telítettek, így tovább irritálhatják a bőrt.
2017. április 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek