Hogyan ápoljuk gyermekünket mandulaműtét után?

Hogyan ápoljuk gyermekünket mandulaműtét után?

Kapcsolódó tünetek:

Megfelelő táplálkozás

Mandulaműtétet követően nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra, betartva az orvos utasítását akkor is, ha az fájdalmasnak tűnik, mivel ha túlzottan kímélő ételeket fogyasztunk vagy csak folyadékot, nagyobb az esély a műtét után 1 héttel (a pörkleválás időszakában) vérzés kialakulására. Célszerű a tervezett étkezés előtt ½-1 órával fájdalomcsillapítót adni, hogy utána kevesebb gondot okozzon a nyelés. Mindenképpen darabos táplálék fogyasztása az ajánlatos.

Feltétlenül kerülendők:

  • A savas ételek és italok, vagyis a gyümölcslevek, gyümölcsök, a gyümölcsfagylaltok, a joghurtok
  • A szénsavas italok (szénsavas ásványvíz, kóla, szénsavas üdítők, szódavíz)
  • A pépesített ételek (például a krumplipüré), melyek beleragadnak a sebbe, kiváló táptalajt biztosítva a különböző kórokozóknak
  • Forró ételek és italok, mivel a meleg értágító hatású, fokozza a vérzések kialakulásának veszélyét
  • Müzli, olajos magvak, melyek darabjai irritálják a sebet illetve szintén beleragadhatnak

Fájdalomcsillapítás

Az operációt követő első napokban gondot okozhat a nyelés, és torokfájás is szokott jelentkezni, ezért nem csak étkezés előtt lehet szükséges fájdalomcsillapítót adni gyermekünknek.

Sok folyadék fogyasztása

Adjunk sok folyadékot a lábadozónak (minimum két litert naponta) Jó hatású a zsálya- vagy kamillateával történő öblögetés naponta négyszer-hatszor (főleg étkezések után)! Fogmosás után semmiképpen se öblögessen a beteg szájvízzel, mert összetevői (alkohol, mentol stb.) nagyon könnyen vérzést okozhatnak!

Sok pihenés

A műtét után gyermekünk pihenjen sokat. Bármennyire is jól érzi magát pár nap elteltével, ne engedjük, hogy futkározzon, sokat mozogjon!

Forró és hideg fürdő kerülése

Ne zuhanyozzon a beteg forró vagy hideg vízzel, a forró ülőfürdőt is kerülje, ez a hajmosásra is érvényes, és ha nyáron kerül sor a műtétre, kerülje a tűző napot!
2017. március 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek