Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségről akkor beszélhetünk, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva. Megkülönböztetünk szervspecifikus betegségeket, melyek egy adott szervre vagy szövetféleségre korlátozódnak (pl. autoimmun pajzsmirigygyulladás), illetve szisztémás autoimmun kórképeket, amikben különböző szervek, illetve szervrendszerek érintettek.

Autoimmun betegségek többek között az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a rheumatoid arthritis.

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek kialakulásának okai igen komplexek, teljességében ma sem ismertek. Az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, hogy bizonyos környezeti faktorok (pl. fertőzések) váltják ki a betegségeket az arra genetikailag hajlamos egyénekben, azonban sok esetben sem a betegség kialakulásának pontos mechanizmusa, sem az azt kiváltó stimulus nem ismert. Változatos tünettannal és jellemzően krónikus lefolyással rendelkeznek, némelyik az életet veszélyeztető szövődményekkel jár.
Az autoimmun betegségek véglegesen nem gyógyíthatók, azonban egyre hatékonyabban kezelhetők.

Káros és gyógyító ételek autoimmun betegségek esetén

Milyen ételek javíthatnak az autoimmun betegek állapotán és melyeket jobb kerülni?

5 fontos tudnivaló az autoimmun betegségekről

A szervezet védekezőrendszere normális esetben az egészséget veszélyeztető külső tényezők ellen veszi fel a harcot, ám néha előfordul, hogy tévesen saját maga ellen indít támadást. Mi lehet ennek az oka?

Ezeket a betegségeket okozhatja immunhiány!

A primer immunhiányos állapot jelei és kezelése

A leggyakoribb autoimmun betegségek 2. rész

Mit kell tudnia az autoimmun betegségekről?

A leggyakoribb autoimmun betegségek – 1. rész

Mit kell tudnia az autoimmun betegségekről?