Káros és gyógyító ételek autoimmun betegségek esetén

Káros és gyógyító ételek autoimmun betegségek esetén

Kapcsolódó tünetek:

Kutatások szerint az autoimmun betegségek sok esetben valamilyen emésztési problémával, intoleranciával vagy allergiával párosulnak. Ez jelenthet valamilyen fokú béláteresztést, gluténérzékenységet, laktózintoleranciát illetve a bélflóra egyensúlyának a felborulását. Ezeket a problémákat bizonyos ételek súlyosbítják, míg vannak olyan tápanyagok, amelyek segíthetnek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében.

Mi okozhatja a normál emésztési folyamat felborulását?

A „nyugati” étrend rengeteg túlfinomított, mesterséges adalékanyagokkal dúsított táplálékot tartalmaz, melyek lebontásához az emberi szervezet nem adaptálódott, ezért ezek az ételek károsíthatják a bélnyálkahártyát. A bélrendszerünk feladata az lenne, hogy a mérgeket, toxinokat, allergén anyagokat, emésztetlen dolgokat, idegen fehérjéket megtartsa magában, védve a szervezetet tőlük, majd a széklettel kiürítse. Ám amint ez a védelmi rendszerünk sérül, funkcióját már csak részlegesen tudja végezni, így a káros, allergizáló anyagok, idegen fehérjék a vérkeringésbe kerülnek. Az immunrendszer erre azonnal reagál, támadni kezd.

Autoimmun betegségek esetén az alábbi ételekkel nem árt csínján bánni:

Tejtermékek A tejtermékek fehérjeszerkezete nem mindenki számára emészthető. Ha tejtermék fogyasztása után észrevesszük magunkon a jeleket – puffadás, hasgörcs, hasmenés, fokozott bélgázképződés – fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat.Ha nem veszünk róla tudomást, azzal rengeteget árthatunk magunknak, ezért mielőbb forduljunk szakemberhez! Gabonafélék Az arra érzékenyeknél a gabonafélékből bejutó fehérjék – például a glutén – autoimmun folyamatot indíthat el, mely nem csak bélrendszeri tünetként jelentkezhet, hanem hólyagos bőrbetegség képében is. Irritációt okozó ételek A paradicsom, a paprika és a padlizsán is veszélyes lehet, ezek ugyanis szolanint, szaponint vagy kapszaicint tartalmaznak, amelyek gyulladást okozhatnak. Mesterséges édesítők Bizonyos mesterséges édesítők sem bizonyulnak jó választásnak autoimmun betegség esetén. Például a stevia szerkezete hormonszerű, ami egy autoimmun betegnél azért veszélyes, mert az immunrendszert megtévesztheti, túlműködésre serkentheti. A nyírfacukor a hasnyálmirigyet irritálhatja, ezért okoz sokaknál hasmenést, ezt is érdemes kerülni. Bizonyos autoimmun betegségeknél érdemes életmódot váltani és elhagyni a gabonákat, a tejtermékeket, a hüvelyeseket, a burgonyát, a rizst, a kukoricát, a cukrokat, a szóját és mindenféle adalékanyagokat.

Gyógyító ételek

Amennyiben a szervezetet megkíméljük azoktól az ételektől, melyek gyulladásokat okoznak, és helyette bélflórát tápláló ételeket eszünk, akkor a bélrendszer képes regenerálódni. A zavarok és a bélflóra helyreállításához viszont fontos segíteni a szervezetet vitaminokkal, megfelelő táplálékkiegészítőkkel: például a D-, és C-vitamint főként téli időszakban ajánlott szedni, erős immunrendszer támogató hatásuk miatt.

Útifű maghéj Érdemes kúraszerűen alkalmazni és pár hétig a napot útifű maghéjjal indítani. Az útifűnek rendkívüli tulajdonsága - ha megfelelő mennyiségű folyadékkal isszuk-, hogy a bélrendszert takarítja, megszabadítja a lerakódott salakanyagoktól és beindítja  a bélmozgást. Levesek Törekedjünk arra, hogy minél több meleg levest fogyasszunk! A belsőségekkel főzött húsleves, a csontleves vagy a zöldségleves kiváló bélnyugtató, gyulladáscsökkentő, a belsőségek pedig rengeteg ásványi anyaggal és vitaminnal látják el a szervezetet természetes formában. Zöldségek Minden étkezéssel együnk valamilyen vegyszermentes nyers zöldséget: uborkát, bármilyen saláta levelet, csírákat. Főként hús mellé érdemes fogyasztani, mert ezek lúgosítanak  és sok vitamint is tartalmaznak.
2017. április 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek