A vészes vérszegénység

vészes vérszegénység
A B12-vitamin hiánya esetén mindig kialakul a vérszegénység, ugyanis a B12 elengedhetetlen vitamin a vérképzéshez. Ha hiányzik a szervezetből, a csontvelő sejtek túl ritkán osztódnak, és nagyobb hemoglobin tartalmú vörösvérsejtek képződnek. Ezek a vérsejtek hibásnak számítanak, és a csontvelőben elpusztulnak. Ezáltal kevesebb vörösvérsejt, és kevesebb hemoglobin kerül a vérbe. A hemoglobin az oxigénszállításért felelős.

Mi okozza?

Bár ahogy írtuk, a vérszegénység attól is kialakulhat, hogy a páciensek nem visznek be elég B12-vitamint, de általában az az ok, hogy az nem tud rendesen felszívódni. A vitamint a szervezet állati eredetű ételből tudja felvenni, és egy speciális fehérje, a gyomorban termelődő intrinsic faktor szükséges ahhoz, hogy fel tudjon szívódni a vékonybélben. Ha ez a fehérje nem termelődik rendesen, akkor pedig a B12-vitamin nem tud felszívódni. Egyes bélbaktériumok, paraziták, a hasnyálmirigy gyulladás vagy épp gyulladásos bélbetegségek is okozhatják a felszívódás akadályozottságát, de az „eredeti” B12 vitaminhiány okozta vérszegénység hátterében autoimmun folyamatok állnak.

Idősebb korban gyakori a megjelenése a gyomornyálkahártya sorvadása miatt. Az időseken kívül még a vegetáriánusok, vegánok is gyakran érintettek ebben a fajta vérszegénységben, hiszen a B12-vitamint csak állati eredetű táplálékból tud felvenni a szervezet.

Tünetek

A betegség a vér csökkent oxigénszállító képességével is együtt jár, épp ezért gyakori a szédülés, fáradság, légszomj, gyors pulzus, sápadtság a vérszegény betegeknél. A tünetekhez azonban sok esetben a betegek hozzászoknak, ezért nem is fordulnak orvoshoz. A vészes vérszegénység a kezek, lábak zsibbadásában is megmutatkozhat, illetve izomgyengeség, reflexkiesés is kialakulhat. A vérszegény páciensekre jellemző a rossz hangulat, depressziós állapot is.

Vizsgálat

Mikor a vérszegénységet, felszívódási zavarokat vizsgálni kezdik, rákérdeznek az orvosok, hogy milyen olyan korábbi problémái lehettek a páciensnek, amelyek felszívódási zavarhoz vezetnek. Ilyen tényezők például a máj betegségek és a túlzott alkohol fogyasztás. A vizsgálatok során megnézik a reflexeket, a vérképet, és fizikális vizsgálatot is végeznek. A vérképből meg lehet állapítani, csökkent-e a vörösvérsejt szám, illetve, hogy milyen a hemoglobin-szint. A vérkémiai leletek kimutatják a B12-szintjét, illetve a Schilling-teszt megmutatja, hogy fel tud-e szívódni a B12 vitamin. Ami fontos: minden esetben szükség van a gyomortükrözésre a diagnózis felállításához.

Kezelés

A vészes vérszegénységet B12-vitamin pótlással kezelik, izomba adott injekció formájában. A vitamin mellett vasat és rezet is kell szednie a betegeknek, hiszen ezek is vérképzéshez szükséges elemek. Ehhez C-vitamint is kell szednie a betegeknek, hiszen a C-vitamin segíti a vas felszívódását. A folsav kúra is segíti a vérkép helyrehozását. A vérszegényeknek javasolt a fehérjedús és magas energia tartalmú táplálkozás bevezetése.
2017. október 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink