Kiemelt ajánlatunk

allergia, asztma

 

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egyébként az egészséges embernél semmilyen reakciót nem váltanak ki. A klasszikus allergia elsődleges oka a hízósejtek és IgE antitestek részvételével lezajló immunreakció. Bármilyen anyagot, ami antitest-termelést vált ki, antigénnek nevezzük; azokat, amelyek pedig antitest-termelést és további immunreakciókat (allergiás reakciót) váltanak ki, allergéneknek hívjuk.

A civilizációs ártalmak következtében az emberi nyálkahártya sérülékenyebbé vált, amelyen így a pollenek könnyebben meg tudnak tapadni, valamint az állandó stressz az egész szervezetet fogékonyabbá teszi az allergiára.

A leggyakoribb allergének: a pollenek, atkák, állati szőrök, penészspórák, különböző állatok csípéssel a szervezetbe jutó mérgei, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek.

Az ún. táplálkozási allergének közül a legismertebbek a tej, tojás, dió. Allergiát kiváltó élelmiszerek még: a szójafehérje, gabonafélék, földimogyoró, zeller, sárgarépa petrezselyem, eper, dinnye.

Poratka allergia, avagy a porallergia tünetei és enyhítése

Milyen tüneteket okozhat a porallergia? Hogyan száműzzük otthonunkból az egészségre káros poratkákat? Alábbi cikkünkből pontosan kiderül!

2023. március 26.

Hidegallergia: ezek a jellemző tünetei, és így kezelhető

Mi okozhat hidegallergiát? Milyen tünetekkel járhat, ha érzékenyek vagyunk a hidegre? Hogyan előzzük meg a bajt? Mutatjuk, amit tudni érdemes.

2023. január 20.

Mit tegyünk asztma és asztmás roham esetén?

Bár az asztma teljes gyógyítására nem mindig van lehetőség, megfelelő terápiával a rohamok nagy része megelőzhető. A rendelkezésre álló kezelési lehetőségekkel pedig a tünetek jelentősen csökkenthetők vagy meg is szüntethetők.

2022. május 31.

Természetes gyógymódok szénanátha esetén

A szénanátha okozta kellemetlen tüntetek ellen gyógyszereket szoktunk segítségül hívni, pedig számos más megoldás is létezik. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek.

2021. szeptember 20.

Így győzhetjük le a parlagfű allergiánkat

Sokak életét megnehezíti pollenszezonban a parlagfű. A BENU cikkéből kiderül, mit lehet tenni ellene.

2021. szeptember 4.

Az allergiák szervezetre gyakorolt hatása

Az utóbbi években egyre emelkedik az allergiások száma, ennek ellenére sok esetben nem tudjuk pontosan, hogy mi zajlik le ilyenkor a szervezetünkben.

2021. szeptember 3.

Az anafilaxiás sokk – Teendők és megelőzés

Az anafilaxiás sokkot legtöbbször élelmiszerek, rovarcsípések és gyógyszerek váltják ki, mely akár életveszélybe is sodorhatja az érintettet. Ezért olyan fontos, hogy pontosan tudjuk, mi a teendő ilyen súlyos helyzetben.

2021. szeptember 2.

Az anafilaxiás sokk és tünetei

Az anafilaxiás sokk ismeretével elkerülhetjük az allergiás rohamot, és szükség esetén segíthetünk másokon vagy magunkon. Cikkünk körbejárja a témát.

2021. augusztus 31.

Allergiák csoportosítása

Az allergia civilizációs betegségnek tekinthető, mert előfordulási gyakorisága elsősorban a fejlett országokban igen magas. Az alábbiakban sorra vesszük az allergiás kórképeket az ételallergiától a kontaktallergián át a pollenallergiáig.

2021. augusztus 29.

Allergia elleni immunerősítés

A gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek köztudottan sokkal előbb lesznek betegek, hiszen könnyebben kapnak el fertőzéseket. Az allergia hátterében ellenben egy működőképes, ám rosszul reagáló immunrendszer áll, ami a saját vagy épp ártalmatlan anyagok ellen kezd védekezésbe.

2021. augusztus 27.

Áttekintés a gyakoribb és ritkább allergiákról

Az allergia gyakorisága jelentősen megnőtt az utóbbi évtizedekben, ami elsősorban a környezeti változások következménye, de szükséges hozzá a genetikai hajlam is. Cikkünkben összegyűjtöttük a legritkább és a leggyakoribb allergiákat, így alábbiakban például olvashatunk víz- és hidegallergiáról is.

2021. augusztus 25.

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A hisztamin egy olyan fehérje, mely allergiás reakciókat válthat ki. Egyik legismertebb ellenszere az ún. antihisztamin, amit gyógyszerek formájában vagy az alábbi élelmiszerek fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe.
2021. június 10.