Mit tegyünk asztma és asztmás roham esetén?

Mit tegyünk asztma és asztmás roham esetén?

Kapcsolódó tünetek:

A légzőszerveket sújtó betegségek sokfélék, továbbá a számuk is igencsak magas. Az irritált orrnyálkahártyától kezdve a köhögésen és hörghuruton át egészen az asztmáig, a krónikus obstruktív tüdőbetegségig (COPD), tüdő- és mellhártyagyulladásig, illetve a Covid okozta szövődményekig rengeteg betegség támadhatja meg ezeket a létfontosságú szerveket. Sajnos a daganatos megbetegedések sem kerülik el a légzőszerveket, a tüdőrák pedig a vezető halálokok közé tartozik. Cikkünkben az asztmát mutatjuk be közelebbről, utánajártunk a betegség tüneteinek, az asztma kialakulásáért felelős okoknak és a kezelési módoknak.

Asztmás roham a tüdőben

Minden percben átlagosan 16-szor szívjuk be és fújjuk ki a levegőt, ami eljut a tüdőbe, aminek köszönhetően a vérünkbe oxigén kerül. A tüdőn kívül a szív, a szívburok, a mellhártya és a gátor a mellüreg legfontosabb szervei.

A tüdő felépítése egy a feje tetején álló fára hasonlít. A törzs két oldalán található a jobb, illetve a bal tüdő. Ezekhez vezetnek a főhörgők, amelyek egyre kisebb csövecskékre ágazódnak el. A legkisebbek végén találhatóak a tüdőhólyagocskák, melyeket apró erek ölelnek körbe. Ezekben a hólyagocskákban történik a gázcsere. A belélegzett levegőből a vérbe kerül az oxigén, a szervezetben termelődő szén-dioxid pedig a vérből a tüdőn távozik, mivel a belélegzett levegőben magasabb az oxigén és kisebb a szén-dioxid nyomása, mint a léghólyagocskákban. A hörgők vezetik a tüdőlebenyekbe a levegőt, a vörösvérsejtek pedig a léghólyagocskákat körülvevő kapillárisokból elszállítják a test többi részeibe az oxigént. Mivel a szén-dioxid és oxigén cseréje csak a tüdőhólyagocskákban lehetséges, elengedhetetlen, hogy a belélegzett levegő akadálytalanul eljusson odáig. Ez csak akkor lehetséges, ha szabad az út a tüdőhólyagocskákig.

Asztmás roham

Az asztmától szenvedő emberek légútjai érzékenyen reagálnak különböző anyagokra – de előfordul nem allergiás eredetű asztma is, amikor nem mutatható ki allergén. Ennek következtében megduzzadnak a hörgők nyálkahártyái, sűrű nyák keletkezik, a hörgőcskéket körbeölelő izmok összehúzódnak, azaz hörgőgörcs alakul ki. Ennek hatására csökken a légutak átmérője, jelentősen akadályozva ezzel a levegő áramlását. Elsősorban a levegő kifújása okoz gondot, aminek következtében gyorsabban kell levegőt venni, így légszomj alakul ki.

Az asztma tünetei és kialakulásának okai

Tünetek

Az asztma legtipikusabb tünetei közé soroljuk a köhögést, ami gyakran éjszaka jelentkezik, ezen kívül vezethet légszomjhoz, a légzés megrövidüléséhez, sípoló légzéshez és szorító érzéshez a mellkasban. Az éjszakai köhögés és a légszomj akár állandósulhatnak is, míg más panaszok hirtelen jelentkezhetnek. Természetesen vannak tünetmentes időszakok is.

Egy asztma roham a legtöbb esetben köhögéssel, sípoló és nehezített légzéssel kezdődik, amiből végül légszomj alakul ki. Egy ilyen roham több percig, de akár órákon át is eltarthat. Nem csupán az időtartama, hanem a súlyossága is eltérő, sokszor orvosi segítségre is szükség van.

Az asztma típusai

Az asztmának két fajtáját kell megkülönböztetnünk: az egyik az allergiás, a másik a nem allergiás asztma. Előbbit allergének – például pollenek – váltják ki, míg utóbbi esetén legtöbbször fizikai terhelés okozza a panaszokat.

Az asztma súlyossági fokai

Az asztma négy fokozatát különböztetjük meg:

  1. Időszakos asztma: Ez a legenyhébb stádium, amelynél időnként jelentkeznek panaszok, melyek nem zavarják az éjszakai pihenést, és a gyors hatású hörgőtágító használatára is csak ritkán van szükség.
  2. Enyhe, tartós asztma: Ebben az esetben már gyakrabban, hetente többször jelentkeznek a tünetek, melyek havonta pár alkalommal az éjszakai pihenést is megzavarják, illetve kismértékben a mindennapi tevékenységekre is hatással vannak. A hörgőtágító használatára hetente egyszer vagy kétszer van szükség.
  3. Mérsékelt, tartós asztma: Ebben a harmadik stádiumban már komolyabb panaszok jelentkeznek, akár minden egyes nap. Ezek az éjszakai pihenést is gyakran megzavarják, továbbá a mindennapi tevékenységeket is befolyásolják. Fizikai terhelésre nehézlégzéssel is reagálhat a test. Ebben a stádiumban már naponta kell használni a hörgőtágítót.
  4. Súlyos, tartós asztma: Súlyos asztma esetén már naponta többször alakulnak ki panaszok, melyek az éjszakai pihenést is megzavarják, továbbá a mindennapi tevékenységek elvégzését is korlátozzák. A hörgőtágító használata naponta többször szükséges.

Az asztma okai

Az asztmának számos oka lehet – így elhízás, helytelen életmód, olyan káros szenvedélyek, mint a dohányzás, elhízás, felsőlégúti megbetegedések, allergia, de akár genetikai háttere is lehet.

Rizikófaktorok

Több olyan tényező van, melyek növelhetik az asztma kialakulásának a veszélyét. Ide soroljuk a dohányzást, a pollenallergiát vagy a neurodermitiszt.

Rohamokat kiváltó, provokáló tényezők

Egy asztmás rohamot nagyon sok anyag kiválthat, például allergének, füst, hideg levegő, szmog, vegyszerek, fizikai terhelés, valamilyen légúti fertőzés, gyógyszerek, de akár a stressz és a düh is.

Az asztma kivizsgálása

Ha többször hirtelen tör ránk a légszomj, mindenképp keressünk fel egy orvost. A szakember először felveszi az anamnézist, amit vizsgálatok követnek. Utóbbiak során a kezelőorvos kiemelt figyelmet szentel a légzésszámra, meghallgatja a tüdőt és megkopogtatja a mellkast.

Speciális vizsgálatok elvégzése is szükségessé válhat. A légzésfunkciós vizsgálat is ilyen, aminek során legtöbbször spirométerrel állapítják meg a légzés paramétereit. Ehhez mély levegőt kell vennünk, majd azt bele kell fújnunk a spirométerbe. Amennyiben a belélegzett levegőt a beteg csak lassan tudja kifújni, akkor hörgőtágítás után is megismételjük a vizsgálatot. Ha ezután normál vagy az előzőnél jobb értékeket kapunk, akkor ez megerősíti az asztma diagnózisát. Amennyiben szükséges, az orvos végezhet egy provokációs tesztet, amely során egy olyan szert kapnak a betegek, ami enyhe hörgőszűkületet okoz. Ha a teszt pozitív, akkor az érintett személy biztosan asztmás.

Allergiavizsgálat elvégzése is gyakran szükséges az asztmát provokáló allergének kimutatására. Ezeken a teszteken kívül egy vérvizsgálat, mellkasröntgen mellett egyes esetekben CT, gyomor pH-vizsgálat és nyelőcső vizsgálat is segíthet a diagnózis felállításában és más kórképek elkülönítésében.

Hogyan kezelhető az asztma?

Az asztma megfelelő kezeléséhez tudni kell, hogy pontosan melyik formájával állunk szemben, illetve az életkorunk és az asztma súlyossága is befolyásolja a megfelelő terápia kiválasztását. A személyre szabott gyógyszeres kezeléssel a tünetmentesség elérése, illetve a roham esetén azok feloldása a cél.

Gyógyszeres terápia

Fenntartó kezelés során napi szinten kell alkalmazni olyan készítményeket, melyek a légutak gyulladásának enyhítésével csökkentik a tünetek súlyosságát, és megelőzik a rohamok kialakulását. Az inhalációs szteroidok bizonyulnak a legjobb választásnak, ugyanis ezek közvetlenül a légutakban fejtik ki hatásukat.

A rohamoldó gyógyszerek gyorsan, de csak rövid ideig hatnak. Ezekkel meg lehet fékezni, illetve el lehet mulasztani a rohamokat, ugyanis megnyitják a légutakat, és segítik a váladék eltávolítását, azonban a kiváltó okokra nincsenek hatással.

Az allergiás asztma esetében szedhető készítmények az allergénekre adott reakciókra vannak pozitív hatással, ugyanis csökkentik az immunrendszer érzékenységét.

Allergiás asztma kezelése immunterápiával

Allergiás asztma esetén sokat segíthet az immunterápia, amely során a kiváltó okokat is kezelik. A terápia során meghatározott dózisban kapjuk az allergént, így idővel a szervezet megtanulja tolerálni azt, és többé nem jelentkeznek panaszok.

Alternatív gyógymódok

Számos relaxációs- és légzőgyakorlat létezik, melyek bizonyítottan hatásosak asztma esetén. Mivel a stressz is kiválthatja ezt a betegséget, fontos, hogy megtanuljuk azt kezelni és csökkenteni. A rendszeres mozgásnak is nagy szerepe van ebben. Sokan azt hiszik, hogy az asztmásként nem sportolhatnak, ez azonban tévhit, ugyanis jól beállított gyógyszerek mellett nyugodtan mozoghatunk. Sőt mi több, sportolással jelentősen javíthatunk a légzésfunkción.

Az asztmát súlyosbító vagy kiváltó tényezőket ajánlott kerülnünk, azaz például ne tartózkodjanak a szabad levegőn rossz levegőminőség esetén. Ezen kívül tegyünk a túlsúly ellen, hiszen az elhízás is ronthat az állapotunkon.

Tegyük ellenállóvá a tüdőt!

A tüdő egészségének fokozott figyelmet kell szentelnünk, ami egyben azt jelenti, hogy meg kell előznünk a légzőszervi megbetegedések kialakulását. Ennek fontos részét képezi a dohányzásról történő leszokás. Szintén rendkívül lényeges, hogy mindig az időjárásnak és évszaknak megfelelően öltözzünk, így elkerülve a meghűlést. Az immunrendszer erősítéséről se feledkezzünk meg! Szedjünk vitaminokat, és figyeljünk a kiegyensúlyozott étkezésre, hiszen így tudjuk bevinni a szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat. Természetesen a rendszeres mozgás is nagy jelentőséggel bír. Sétáljunk a friss levegőn, menjünk futni, úszni, biciklizzünk. Ezekkel növeljük az állóképességünket, továbbá erősítjük a tüdőnket. A megfelelő mozgásforma kiválasztásánál kérjük ki a kezelőorvosuk véleményét. A gyógyhatású készítmények, például a tüdőfű tea és méregtelenítő gyógynövények (máriatövis) használata is ajánlott.

Összegzés

Magyarországon évente több mint 20.000 új asztmás beteget diagnosztizálnak, melyek közül sokan még fiatal felnőttek vagy gyermekek. Szerencsére már léteznek asztma gyógyszerek és különböző kezelési módok, melyek segítségével enyhíthetők az asztmás tünetek, valamint csökkenthető a rohamok száma és azok intenzitása, ezáltal javítva a betegek életminőségén. Ennek ellenére az asztma egy súlyos légzőszervi megbetegedés, amely igencsak befolyásolja az érintettek életét. Ezért annyira fontos, hogy fokozottan figyeljünk a tüdő egészségére, hiszen ezáltal sokkal ellenállóbbá válik. Erre a célra számos terméket találhat a Benu webshopjában.

2022. május 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek