Hogyan ismerhetjük fel az allergiás bőrkiütést és mit tehetünk ellene?

Hogyan ismerhetjük fel az allergiás bőrkiütést?

Kapcsolódó tünetek:

Az allergiás reakciók széles skáláját tapasztalhatjuk meg a mindennapi élet során. Egyes ételektől például gyomorbántalmaink lehetnek, míg a levegőben szálló por és növényi részecskék túlzott tüsszögést és orrfolyást eredményeznek. De legalább ugyanilyen gyakori tünet az allergiás kiütés is, ami nemcsak kényelmetlenségeket okozhat, de komolyabb problémákhoz is vezethet.

Fontos tehát, hogy ezeket a kiütéseket mihamarabb felismerjük, így megkezdhetjük a célzott kezelést. De honnan tudhatjuk, hogy ilyen jellegű bőrirritációval van dolgunk? És hogyan szüntethetjük meg a problémát?

Az allergiás kiütés

Az allergiás bőrkiütés olyan bőrreakció, amely az immunrendszer túlzott reakciójaként jelentkezik egy adott anyagra vagy valamilyen környezeti irritációra. ​​A bőr allergiás lehet sok mindenre, beleértve bizonyos növényeket, egyes anyagokat, például fémeket, de akár gyógyszerektől vagy élelmiszerektől is kialakulhat. Ezek a kiütések gyakran viszketőek, pirosak vagy duzzadtak lehetnek, és a bőrön különböző formában jelentkezhetnek.

Típusok és tünetek

Magának az allergiás bőrkiütésnek tehát többféle típusa lehet, aszerint, hogy mi okozza a bőr allergiás tüneteit. Most a leggyakoribbakat vesszük sorra a legjellemzőbb testi jelzésekkel együtt.

Kontakt dermatitis

A kontakt dermatitisz akkor fordul elő, amikor a bőr közvetlenül érintkezik egy olyan dologgal, ami ilyen reakciót vált ki. Az emberek különféle vegyi anyagokra reagálnak ilyen módon, beleértve a kozmetikumokat, a hajfestékeket, a fémeket – például nikkelt –, egyes gyógyszereket, sőt akár fogászati ​​anyagokat is.

A tünetei közé tartozhat a kiütés, a hólyagok, a viszketés és az égő érzés, de tünet lehet a bőr egy adott területének megvastagodása is. A kiütések jellemzően csak azon a területen jelennek meg, ahol a test az allergénnel találkozott.

Ekcéma

Az atópiás dermatitisznek is nevezett ekcéma gyakran 5 éves kor előtt jelentkezik, majd felnőttkorban is folytatódhat. Ez a kiütés leggyakrabban a testhajlatok környékén jelentkezik – a könyök belsejében, a térd mögött és a nyak elülső részén. Gyermekkorban a kiütések leggyakrabban az orcákon és/vagy a fejbőrön jelentkeznek. Idősebb gyermekeknél és felnőtteknél jellemzően a könyök bőrredőiben és a térd mögött bukkan fel, bár előfordulhat az arcon, a nyakon, a kezeken, a lábakon és a háton is.

Ennél a fajtánál a kiütés súlyos viszketést, bőrpírt, szivárgást és hámló pikkelyeket okoz. Ezek a tünetek fájdalmasak lehetnek, és a bőr színének megváltozását okozhatják, ahogy hólyagok megjelenését is. Az agresszív vakarás pedig csak tovább rontja a helyzetet.

Idegentest-allergia

A szervezetünkbe bekerülő különböző anyagok idegen testekként viselkednek. Ezek lehetnek a bőrünket érintő anyagok – például csalánütés –, de a keringésünkbe bejutó – beinjekciózott, vagy a tápcsatornán keresztül felszívódó – molekulák is.

Az urticaria, amelyet általában csalánkiütésnek neveznek, egy viszkető kiütés, ami bármely életkorban előfordulhat. A tünetek elhúzódásától függően lehet akut – ha kevesebb mint hat hétig tart – vagy krónikus – amennyiben hat hétnél tovább tart. A hátterében állhat valamilyen vírusos megbetegedés, de akár gócfertőzés is, amennyiben krónikus kiütésről van szó.

Az érintett bőrterületen erős égő érzés, viszketés, bőrpír, majd idővel apró, vízszerű folyadékot tartalmazó hólyagocskák jelennek meg. Sok esetben a folyamatot a bőrfelület duzzadása is kíséri: vörös vagy bőrszínű foltokat tapasztalhatunk, amelyeknek jól körülhatárolható élei vannak. Ezek a kiemelkedő dudorok különböző formájúak és méretűek lehetnek, és maximum 48 órán át állnak fenn. Ezek nagyon viszkethetnek, így igyekeznünk kell, hogy ne vakarjuk, különben rontjuk az állapotunkat.

Jó tudni, hogy az immunrendszerünk az első találkozás után felismeri ezeket az anyagokat, és ellenanyagokat képez ellenük. Így, ha az adott idegen molekula ismét bekerül, már készen áll ellene az „immunhadsereg”, és innentől többféle módon létrejöhet a találkozás, ami egyben megszabja a folyamat kimenetelét is. Lehet akár percek alatt létrejövő súlyos allergiás folyamat (anafilaxia); lehet egy kevésbé látványos, de azért tüneteket produkáló „sima” allergiás reakció; de akár a hosszabb idő alatt kialakuló krónikus, azaz, elnyújtott forma is.

Mindez egy igen szigorúan szabályozott, sőt, önmagát szabályozó mechanizmus, ahol a gátló folyamatoknak ugyanakkora szerepe van, mint az allergiás tünetek megjelenéséért felelős lépéseknek. Vannak néhányan közöttünk, akiknél ez a gátló folyamat sérül: ők egész életükben „küzdenek” a súlyos allergiás tünetek ellen, őket, speciális gyógyszerigényük miatt szakorvosok gondozzák.

Angioödéma

Ez hasonló a csalánkiütéshez, de a duzzanat a bőr alatt jelentkezik, nem pedig a felszínen. Előfordulhat csalánkiütés mellett, ugyanakkor allergiás reakció is okozhatja. A duzzanat gyakran jelentkezik az ajkakon, a szemeken, a kezeken és a lábakon is. A kialakulása lehet örökletes, de egyes gyógyszerek szedése is okozhatja.

Azokban az esetekben, amikor az angioödéma a csalánkiütéssel egy időben jelentkezik, a duzzanat általában viszkető. Ha enélkül jelentkezik, akkor a viszketés mellett égő, szúró vagy bizsergő érzést tapasztalhatunk. Ritka esetekben előfordulhat, hogy a torok körüli súlyos duzzanat gátolhatja a légzést, ez az anafilaxia néven ismert egészségügyi vészhelyzet, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

Hogyan ismerhető fel?

Ahogy láthatjuk, az allergia tünetei a bőrön jelentkeznek elsősorban. Az allergiás bőrkiütések legjellemzőbb tünete általában a viszketés. Ez az érzés lehet enyhe vagy súlyos, és folyamatosan fennállhat vagy időről időre jelentkezhet. A bőrpirosodás szintén gyakori tünet. Az allergiás reakciók gyakran vezetnek a bőr pirosságához, amely gyulladást jelez.

Ezek a kiütések gyakran a bőr duzzanatával is járnak: ez a duzzanat lehet enyhe vagy akár súlyos is, függően az allergén típusától és az érintett személy érzékenységétől. Maguk a kiütések különböző formákban jelentkezhetnek: lehetnek apró hólyagok, vörös foltok, vagy akár durva és pikkelyes területek is.

 

A reakciók gyakran az allergénnel való érintkezést követően jelentkeznek. Fontos megfigyelni, hogy a kiütés mikor és milyen körülmények között jelentkezik először.

Az allergiás bőrkiütések kezelése

Az allergiás bőrkiütések kezelése sokféle módon történhet, attól függően, hogy mi váltotta ki a reakciót és mennyire súlyosak a tünetek. Az alábbiakban néhány általános kezelési módszert mutatunk be.

Az allergének kerülése

A leglogikusabb dolog, amit tehetünk, hogy elkerüljük a bőr allergiáját kiváltó anyagokat. Ahogy láthattuk, ezek lehetnek bizonyos ételek, de akár ékszerek vagy kozmetikumok is. Figyeljük meg, hogy mi okozhatja a problémát!

Hatóanyagok

A tünetek kiváltásáért a reakciók következtében a sejtekből felszabaduló anyagok – például a hisztamin – a felelősek, így evidens, hogy az allergia enyhítését célzó terápiák bázisa ezt a folyamatot megakadályozni. Erre alkalmasak például az antihisztamint tartalmazó allergiagyógyszerek, amelyek vény nélkül is elérhetőek. Alkalmazásuk előtt kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát, az alkalmazhatósági területek, valamint a hatás-mellékhatások tekintetében.

Súlyosabb esetben szükség lehet az antihisztaminok direkt keringésbe juttatására, illetve „keményebb” szerek, mint például a szteroidok alkalmazására. Ez azonban már szakorvosi utasításra, rendszerint kórházi körülmények között zajlik.

Külsőleg történő kezelés

A külsőleges kezelésre szintén többféle készítmény áll rendelkezésre, ezek némelyike – főként a szteroidtartalmúak – csak orvosi rendelésre, és csak meghatározott ideig használható. Ugyanakkor más készítmények, például a hűsítő gélek, a zsírozó krémek, a speciális fürdetők, a samponok és olajok bármikor bevethetők –  persze csak a gyógyszerésszel való konzultációt követően.

Mikor keressünk fel orvost?

Bár az allergiás bőrkiütések általában nem életveszélyesek, egyes esetek súlyosak lehetnek, és orvosi beavatkozást igényelhetnek. Keressük fel az orvosunkat, ha a kiütések nagyon súlyosak vagy terjednek, ha a kiütésekhez láz vagy más súlyos tünetek társulnak. Szintén ez a tanács, amennyiben az allergiás reakció visszatérő vagy súlyos, illetve ha az allergiás kiütések hosszú ideig fennállnak és nem enyhülnek az otthoni kezelési módszerek hatására.

Ezek a kiütések gyakori problémát jelenthetnek az érintett személyek számára, de megfelelő kezeléssel és az allergének elkerülésével sok esetben kezelhetőek. Fontos felismerni ezeket a kiütéseket, és szükség esetén szakember segítségét kérni a megfelelő kezeléshez. A kezeléshez használt számtalan terméket pedig megtalálhatja a BENU webáruházának kínálatában is, legyen szó allergiagyógyszerről vagy enyhítő krémekről!

2024. május 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek