Poratka allergia tünetei és enyhítése

A poratka allergia

Kapcsolódó tünetek:

A „porallergia” kiváltó oka nem maga a por, hanem a porban jelenlevő, szabad szemmel nem látható kis élőlények, a poratka, amelynek ürüléke különösen allergén. Nagyjából 0,3 mm hosszú, tehát mikroszkopikus méretű ízeltlábúakról van szó, pontosabban két fajról, a Dermatophagoides pteronyssus-ról és a Dermatophagoides farinae-ről. Ezek az állatkák az emberek elhullott hámsejtjeivel táplálkoznak, száraz ürülékük pedig szó szerint száll a levegőben, ami allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.

Mostani cikkünkben bemutatjuk a porallergia tüneteit, illetve felsoroljuk a panaszok enyhítésének lehetséges módjait – a természetes megoldásokat is beleértve – a betegség mielőbbi felismerésének és hatékony kezelésének érdekében.

A porallergia tünetei

Mivel a poratkának nemcsak az ürülékét lélegezzük be, hanem a hámsejtjeink is érintkeznek vele, légúti és bőrtünetek is előfordulhatnak.

Nem szezonális allergiáról van szó, tehát a porallergia tünetek egész évben jelentkezhetnek, ám a panaszok a téli időszakban – pontosabban ősztől tavaszig – gyakoribbak: fűtési szezonban ugyanis több időt töltünk a lakásban, ráadásul a beltéri páratartalom is magasabb, ami kedvez az atkák szaporodásának, amelyeknek sajnos a maradványaik is allergénnek számítanak. A bőrtünetek gyakran éjszaka vagy kora reggel jelentkeznek, hiszen a poratkák többsége az ágyneműben él, és ott kerül közvetlen kontaktusba az emberi bőrrel.

Fontos azonban tudni, hogy a lenti panaszok mindegyike többféle egészségügyi problémára is utalhat, ezért mindenképpen javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás vagy éppen a bőrgyógyászati konzultáció.

Légúti panaszok:

  • Allergiás nátha
  • Hörgőgörcs (kilégzési nehezítettség, zihálás, fulladási roham, asztma)
  • Köhögés
  • Orrfolyás
  • Orrdugulás
  • Orrnyálkahártya-irritáció vagy gyulladás
  • Tüsszögés
  • Szájpadviszketés
  • Száraz, majd erőltetett köhögés

Bőrtünetek:

  • Bőr kipirosodása
  • Viszkető bőr
  • Száraz bőr
  • Csalánkiütés
  • Ekcémás elváltozás

A poratka allergia kezelése

Hogyan enyhíthetők a poratka allergia okozta panaszok?

Fontos tudni, hogy az allergiás tüneteket nem a lakásban található por mennyisége okozza: poratkák még tökéletes tisztaság esetén is előfordulnak. Ezzel együtt a poratka allergia kezeléséhez – az orvosi rendelvényre felírt gyógyszereken túl – hozzátartozik az allergénszegény környezet biztosítása. Előnyösebb a szőnyegpadló helyett a hideg burkolat, hiszen ott kevésbé telepszik meg a poratka.

Gyógyszeres kezelés

Amennyiben az allergia vizsgálata (bőrteszt és/vagy vérvétel) nyomán bebizonyosodik a diagnózis, az allergológus szakorvos általában antihisztamin tartalmú készítmény használatát írja elő. Ez lehet szájon át szedhető tabletta, inhalátor, orrspray vagy akár szemcsepp is, a páciensre szabott kombinációban. Az antihisztamin hatásmechanizmusa, hogy az allergiás reakció során felszabaduló hisztaminok ellen hat, így csillapítva a panaszokat. Kizárólag rendszeres alkalmazás esetén tudja kifejteni a hatását, emiatt szinte biztos, hogy legalább az őszi és téli hónapokban folytatólagosan kell használni.

Immunterápia

Az allergia elleni immunterápia lényege, hogy a beteg az allergiát okozó anyagot viszi be a szervezetébe csepp vagy tabletta formájában – esetleg a bőr vagy a nyelv alá helyezve –, ellenőrzött körülmények között, megfelelő mennyiségben. Az emberi szervezet ennek köszönhetően fokozatosan deszenszibilizálódik, vagyis egyre jobban képes tolerálni az allergén jelenlétét, így a tünetek is csillapodnak idővel. Az immunterápia hosszú távra, akár 10-12 évre is megoldhatja a problémát, ráadásul csökkenti az újabb allergia és a szövődményes asztma kialakulásának kockázatát.

Allergénmentes matrac és ágynemű használata

Szerencsére ma már többféle allergénmentes matracot és ágyneműt is lehet kapni. Azért praktikus ilyet használni, mert az említett okokból kifolyólag általában alvás közben kerülünk közvetlen kontaktusba a poratkákkal, ami ezáltal kivédhető. Hagyományos ágynemű esetén célszerű nyáron kitenni a napra a párnát, a takarót és a lepedőt is, hiszen a poratkákat elpusztítja a napsugárzás, ugyanis a sötétséget kedvelik. A napfény azonban nem „tünteti el” a lerakódott atkaürüléket, azt csakis mosással lehet eltávolítani.

Rendszeres takarítás

Különös tekintettel a szőnyegre és a függönyre, a kárpitozott bútorokra, a bútorok huzataira, amelyeken előszeretettel telepednek meg az atkák nagy számban. Hetente legalább egyszer javasolt a lakás összes helyiségét felporszívózni, lehetőleg HEPA-szűrős porszívóval. Nem meglepő, ha porszívózás után átmenetileg felerősödnek a kellemetlen tünetek, elvégre a porrészecskék részben nem a készülék porzsákjába vagy tartályába kerülnek, hanem felszállnak a levegőbe. Ez kiküszöbölhető, ha a takarítás idején FFP2-es védőmaszkot viselünk.

A takarításhoz jó, ha hozzátartozik a textíliák rendszeres mosása, tisztítása is, beleértve a gyermekek plüssállatait. (A plüssállatokat a legalább 60 Celsius-fokon történő mosáson kívül úgy is megtisztíthatjuk, hogy zacskóba zárva 24 órára a fagyasztóba helyezzük őket, majd alaposan kirázzuk. Az atkák ugyanis ilyen alacsony hőmérsékleten elpusztulnak.)

A legalább heti porszívózás mellett ajánlott a matracok, a szőnyegek és kárpitok évi 2-3 alkalommal történő mélytisztítása.

Rendszeres szellőztetés

Reggel és este is legalább 15-20 percig tartó szellőztetés szükséges az allergiás tünetek csillapításához. Amennyiben a lakás szellőzése valamilyen oknál fogva gyenge – például tökéletesen záródó nyílászárók és makulátlan szigetelés miatt, vagy akár építészeti problémából adódóan –, ajánlott a szűrővel ellátott levegőztető vagy szellőztető rendszer telepítése.

Páratartalom optimális szinten tartása

Érdemes folyamatosan mérni a levegő relatív páratartalmát, és párásító vagy éppen párátlanító készülék segítségével 40-60 százalékon tartani, bár meglévő súlyos panaszok esetén 50% is lehet a felső határ.

Ha nem áll rendelkezésre mérőeszköz (higrométer), akkor a fűtési szezon kezdetén megjelenő gyöngyöző pára az ablakokon egyértelműen elárulja, hogy túl magas a levegő nedvességtartalma. Ilyen látható jelek vagy méréskor 60%-nál tartósan magasabb páratartalom esetén párátlanító (levegőszárító) berendezés használható, de akár egy rövid és intenzív szellőztetés is segíthet.

Mivel a szobanövények növelik a levegő páratartalmát, allergia esetén nem ajánlott ilyeneket tartani a hálószobában.

Légtisztító berendezés használata

Óriási könnyebbség lehet az allergiás betegek számára, hogy speciális szűrővel ellátott légtisztító berendezést is használhatnak a lakásban, ami gondoskodik az allergének számának csökkentéséről.

Így kezelhető a poratka allergia

A porallergia ellen természetesen életmódbeli változtatásokkal is sokat tehetünk!

Szerencsére természetes megoldásokkal is csillapíthatóak az allergiás tünetek, ráadásul a szövődmények megelőzésében is segíthetnek.

Fogyasszunk gyógyteát!

A csalántea bizonyítottan hozzájárul a panaszok enyhítéséhez, ugyanakkor a lándzsás útifűből, kamillából készült tea jótékonyan hat a légutakra.

Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra és vitaminbevitelre!

Allergia esetén különösen fontos a megfelelő mennyiségű A-, C- és E-vitamin bevitele. Emellett a kvercetin nevű antioxidáns gátolja a hisztaminok felszabadulását – tehát képes mérsékelni az allergiás reakció hevességét –, így gyógyszerek és táplálékkiegészítők hatóanyagaként is használják; természetes körülmények között az almában, a citrusfélékben, a brokkoliban, a karfiolban és a hagymában található meg, de a zöld tea is tartalmazza. Az ananászban lévő bromelain enzim – ami leginkább zsírégető hatásáról ismert – ugyancsak hatékony lehet a légzési zavarok és az allergiás eredetű gyulladások ellen.

Szedjünk probiotikumot!

A legtöbb probiotikumban megtalálható Lactobacillus paracasei ST11 enyhíti az allergiások orrdugulását. Ennek hátterében valószínűleg az állhat, hogy segít helyreállítani immunrendszerünk egyensúlyát, ami által csökken a hajlam az allergiás reakciókra. Ebben szerepet játszik a gyulladást gátló citokinek elválasztásának a növekedése.

Eddzünk rendszeresen!

A sportolás bizonyítottan csökkenti az orrdugulással és tüsszögéssel, illetve egyéb légúti panaszokkal járó tüneteket. Még akkor is érdemes rászánni magunkat egy kis mozgásra, ha éppen az előbb említett tünetek okoznak kellemetlenséget, mert már a friss levegő is azonnali javulást hozhat!

Összegzés

A „porallergia” tulajdonképpen poratka-allergiát jelent, amelynek sokféle légúti és bőrtünete lehet. Jellegzetes szimptómái közé tartozik a sokáig fennálló, főleg a lakásban jelentkező orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés vagy köhögés, valamint főleg éjszaka vagy hajnalban fellépő bőrpír és bőrviszketés is. A diagnózis allergiavizsgálat útján állítható fel.

A panaszok szakorvos által előírt gyógyszeres kezeléssel, immunterápiával és allergénszegény környezet biztosításával enyhíthetőek. A bizonyítottan hatékony természetes módszerek közé tartozik bizonyos gyógyteák (például a csalántea) fogyasztása, a megfelelő vitamin- és antioxidánsbevitel (különös tekintettel, az A-, C- és E-vitaminokra, továbbá a kvercetinre), a probiotikumok szedése és a rendszeres testmozgás.

2023. március 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek