Természetes gyógymódok szénanátha esetén

Természetes gyógymódok szénanátha esetén

Kapcsolódó tünetek:

A szénanátha okozta kellemetlen tüntetek ellen gyógyszereket szoktunk segítségül hívni, pedig számos más megoldás is létezik. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek.

Természetes gyógymódok szénanátha esetén

Gyömbér

Pucoljunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbért, szeleteljük fel, majd forrázzuk le egy bögre vízzel. Várjuk meg míg kihűl, majd kortyonként fogyasszuk el. Ezzel javítjuk a nyálkahártyák vérkeringését, és enyhítünk a gyulladáson.

Homoktövisolaj

A szénanátha egyik idegesítő velejárója a fájdalmas orrbelső, amit a kiszáradt nyálkahártyák és az állandó orrfújás okoz. A homoktövisolaj, amit a növény magjából és gyümölcséből vonnak ki, segíti a sebgyógyulást. Tegyünk egy kevés olajat egy fültisztító pálcikára, majd óvatosan kenjük be vele az orrunk belső falát.

Vitaminok

A hisztamin felel azért, hogy ne jussanak be káros anyagok az immunrendszerbe. A szervezetünk alapvetően gyorsan lebontja a hisztamint, kivéve az allergiások esetében. Különböző kutatások azonban arra a megállapításra jutottak, hogy C-vitamin képes csökkenteni a vér hisztamintartalmát.

Szemvidítófű vagy egy nedves rongy

A szénanáthásoknak gyakran könnyezik a szemük. Ebben az esetben sokat javíthat a helyzeten a szemvidítófű, mely enyhít a gyulladásokon és a fájdalmon. Ehhez forrázzunk le 2 teáskanál szárított szemvidítófüvet 200 ml forró vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Egy puha rongyot vagy kendőt áztassunk be a langyos keverékbe, majd tegyük a csukott szemeinkre, és várjunk 5-10 percet.

A nedves rongy azonban szemvidítófű nélkül is segíthet: ha nagyon viszket a szemünk, egyrészt mindenképpen kerüljük az állandó vakarást és dörzsölést, másrészt tegyünk egy hideg vizes rongyot néhány percre a viszkető területre.

Esti zuhanyzás vagy borsmentaolajos fürdő

Este mindenféleképpen mossuk le magunkról a polleneket, hogy legalább éjszaka tudjunk pihenni. Az is segít továbbá, ha veszünk egy borsmentaolajos fürdőt. Tudni kell, hogy a borsmentaolajnak antibakteriális hatása van, továbbá feloldja a váladékot. Tegyünk kb. 5 cseppet a fürdővízbe, és fürdés közben lélegezzünk mélyeket.

Vad mályva

A vad mályva levelei és virágai olyan anyagokat tartalmaznak, melyek egy védőréteget képeznek a torkunkban. Szénanátha esetén készítsünk teát a növényből. Ehhez hagyjunk állni 4 teáskanál szárított vad mályvát egy bögre vízben 8 órán át. A szénanátha tüneteinek jelentkezését megelőzhetjük, ha naponta két bögrével – akut esetben egy litert – elfogyasztunk ebből.

Almaecet kúra

Az almaecetnek gyulladáscsökkentő hatása van, így hatékonyan fellép az allergiás panaszokkal szemben. Enyhe tünetek esetén elegendő egy pohár víz két evőkanál almaecettel. Súlyosabb helyzetben akár naponta háromszor is ihatunk ilyen keveréket. Az ízén javíthatunk egy kevés (manuka) mézzel.

Balzsam az orrnak

Az állandó orrfújás következtében könnyen kisebesedik az orrunk, így ennek megelőzésére is érdemes figyelnünk. Ebből a célból nyugodtan használjunk orrbalzsamot, amit ideális esetben mi magunk készítünk el. Ehhez gőz fölött olvasszunk meg 5 gramm gyapjúviaszt és 50 gramm mandulaolajat. Ezeket alaposan vegyítsük el egymással, majd töltsük bele egy előzetesen fertőtlenített üvegbe. A legoptimálisabb, ha minden reggel egy fültisztító pálcika vagy egy kicsi faspatula segítségével kiszedünk egy keveset a balzsamból, majd azt elkenjük kívül az orrunkon és belül az orrnyálkahártyán.

2021. szeptember 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek