Gond van a veséjével? Ezeket kerülje!

Gond van a veséjével? Ezeket kerülje!

Kapcsolódó tünetek:

A vese fontos szerepet tölt be testünk anyagcseréjében, folyadékgazdálkodásában, méregtelenítésében, ugyanakkor nagyon érzékeny szervünk. Az alábbi étrendi ajánlások segítségével azonban sokat tehetünk egészségének megőrzésében.

Sószegény étrend

Bármilyen, vesét érintő probléma esetén igaz, hogy fokozottan oda kell figyelni a sószegény étrend betartására: a táplálékkal naponta bevitt só mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot. Mivel a sok só vizet köt meg a szervezetben, az fokozott munkát jelent a veséknek. Vigyázni kell arra, hogy a legtöbb élelmiszer tartalmaz sót sózás nélkül is.

Kontrollált fehérjebevitel

A vese terhelésének csökkentésére ajánlott a fehérjeszegény étrend. A szakemberek naponta testtömeg-kilogrammonként 0,4-0,5 g fehérjebevitelt ajánlanak. A mennyiségen túl azonban a bevitt fehérje minőségére is fokozottan oda kell figyelni: a teljes, nagy biológiai értékű fehérjéket, a nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmazó élelmiszereket kell előnyben részesíteni, így például a tojást, a tejet és tejtermékeket, halat. A fehérjebevitel csökkentése mellett ügyelni kell a megfelelő kalóriabevitelre, mert energiahiány esetén a szervezet a saját fehérjéit kezdi lebontani.

Kevesebb foszfor

A táplálékokban lévő foszfor mennyisége egyenesen arányos a fehérjetartalommal, így a fehérjeszegény diéta egyben csökkentett foszfortartalmú is. Foszfor szinte valamennyi élelmiszerben található, de kiemelkedően magas a foszfortartalma a szárazbabnak, a száraz borsónak, a lencsének, a szójának, a csonthéjasoknak, például a diónak és a mandulának, valamint a máknak. Egyes sajtok, üdítő italok és a tartósított termékek is nagy mennyiséget tartalmaznak belőle.

Kevesebb kálium

Ha a veseműködés nem kielégítő, nem árt óvatosnak lenni a kálium bevitelével sem, mert túlzott fogyasztása megterheli a vesét. Tanácsos kerülni a magas káliumtartalmú élelmiszereket: a banánt, az aszalt gyümölcsöket, a levélzöldségeket, a spenótot és a sóskát, a sárgarépát, a krumplit, a paradicsomot és a brokkolit, a hüvelyeseket, valamint a kakaót, a csokoládét és az olajos magvak túlzott fogyasztását.

Megfelelő folyadékbevitel

Nem csak a vesebetegeknek, az egészséges embereknek is tanácsos kontrollálni a folyadékbevitelüket. A szükséges folyadék mennyisége 2-3 liter naponta, amit ásvány- és csapvízzel, levesekkel, gyógynövényekből készült teákkal, frissen facsart gyümölcslevekkel fedezhetünk. Kerüljük azonban a cukros és szénsavas, koffeintartalmú üdítőket!

Magas oxalát-tartalmú ételek kerülése

Főként vesekövesség esetén érdemes kerülni vagy mértékkel fogyasztani azokat az ételeket, amelyeknek magas az oxalát tartalma: ilyenek a sóska, spenót, cékla, rebarbara, csokoládé. Ugyanez igaz a kalciumra is, amelynek túlzott bevitele ugyancsak növelheti a vesekövek kialakulásának kockázatát az arra hajlamosaknál.

Magnézium és B6-vitaminban gazdag táplálkozás

A vese munkáját segíti a B6-vitaminban és magnéziumban gazdag ételek, mint a gomba, rizs, krumpli, spárga, zeller, szárazbab, őszibarack, dinnye, szőlő, baromfihús, fogyasztása. Iktassuk be rendszeresen ezeket az ételeket étrendünkbe!
2017. március 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek