8 tipp, hogyan védjük meg fogainkat a kávétól

2019. november 5.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás

Rengeteg embernek kávéval indul a napja, ami tény, hogy rendkívül finom, azonban kárt is tehet a fogakban, hiszen akár komoly elszíneződésekhez vezethet. Az alábbi tippek alkalmazásával azonban ezt könnyedén megelőzhetjük.

8 tipp, hogyan védjük meg fogainkat a kávétól

8 tipp, hogyan védjük meg fogainkat a kávétól

  1. Fogmosás

A fogak elszíneződésének elsődleges oka a plakk felhalmozódása. Így a legbiztosabb, amit tehetünk, ha rendszeresen járunk fogorvoshoz, továbbá fehérítő fogkrémmel mossuk meg a fogainkat.

  1. Fogselyem

Ne feledkezzünk meg a fogselyem használatáról sem, hiszen az a napi pár perc sokat tehet fogaink egészségéért. Fogmosással sajnos nem tudjuk az összes baktériumot eltüntetni a szánkból, ami akár komoly fertőzésekhez is vezethet.

  1. Szívószál

Minél kevesebbet érintkeznek a fogaink a kávéval, annál kisebb az esélye annak, hogy később elszíneződnek. Egy szívószál használata nagyon jó szolgálatot tud tenni ennek elkerülésében, azonban forró italoknál lehet, hogy nem túl jó választás.

  1. Sütőpor és hidrogén-peroxid

Készítsük el mi magunk a fogfehérítő hatású fogkrémünket. Ehhez keverjünk össze egy kevés sütőport és hidrogén-peroxidot. Az állaga legyen enyhén folyós és sima, ugyanis, ha szemcsés, akkor túl sok benne a sütőpor, ami kárt tehet a fogzománcban.

  1. Tej

Egy kevés tej a kávéba, és máris sokkal kisebb az esélye annak, hogy elszíneződnek a fogaink. Egy, az International Journal of Dental Hygiene nevű szaklapban megjelent kutatásban arról számoltak be, hogy a tejben található kazein meggátolhatja a fogak elszíneződését.

  1. Víz

Kávézás közben mindig igyunk pár korty vizet. Utóbbi ugyanis lemossa a fogakról azokat az anyagokat, melyek a fogak elszíneződését okozhatják.

  1. Sebesség

Minél gyorsabban isszuk meg a kávét, annál kisebb az esélye, hogy a fogaink elszíneződnek, hiszen ezáltal rövidebb ideig érintkeznek a kávéval.

  1. Cukormentes rágó

A rágózás szintén sokat tehet fogaink elszíneződése ellen, hiszen beindítja a nyáltermelést, aminek következtében nem tapadnak meg a káros anyagok a fogainkon. Az amerikai Dental Association szerint, ha étkezés után kb. 20 percig rágózunk, akkor megelőzhetjük a fogszuvasodást is.

kellemetlen szájszag okai

Kellemetlen szájszag? Íme öt gyakori kiváltó ok

Ha kellemetlen a szájszagunk az nemcsak számunkra, de környezetünk számára is zavaró lehet és gyakran igen súlyos betegségek állhatnak a hátterében, ezért érdemes körül járni és kivizsgálni a problémát.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!

Összes cikk Fog- és szájápolás témában