Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Kapcsolódó tünetek:

A fogínygyulladás kiváltó okai

Alapos szájhigiénia esetén nagyon kicsi annak az esélye, hogy kialakuljon a fogínygyulladás, így erre érdemes fokozottan figyelnünk, ellenkező esetben a szájüregünkben elszaporodhatnak a kórokozók. Az egészséges szájflóra számos baktériumot tartalmaz, amelyek, azonban normál esetben nem okoznak problémát. Ha viszont nem távolítjuk el megfelelően az ételmaradékokat, ezek a baktériumok túlszaporodnak, illetve arányuk megváltozik. Ezt követően bakteriális lepedék keletkezik, aminek köszönhetően a kórokozók védve vannak az immunrendszerünk védekező mechanizmusaival szemben. Hasonló problémához vezethet a fogkő lerakódása, ha nem távolíttatjuk el időnként, mivel ebben is megtelepedhetnek a kórokozók. A nem megfelelő szájhigiénián kívül a túl intenzív fogmosás és a nem megfelelő fogkefe használata is vezethet fogínygyulladáshoz. Ha nem vagyunk elég óvatosak, megsérthetjük az ínyünket. Ezekbe a sebekbe beköltöznek a baktériumok, aminek hatására begyullad az érintett terület.

A fogínygyulladás tünetei

A fogorvosok különbséget tesznek az akut és a krónikus fogínygyulladás között. Az előbbi általában fájdalmas, de hamar lezajlik, akkor is, ha nem csak egy kis területet, hanem az egész ínyt érinti. Utóbbi esetén még egy hét után sem tapasztalunk javulást, a gyulladás megtámadja a fogágyat, és azt is megbetegíti. Súlyos esetben akár ki is eshetnek a fogaink. A krónikus fogínygyulladás ritkán okoz fájdalmat, azonban számos más tünetet szokott produkálni. Míg az egészséges fogíny rózsaszín, szorosan a fogakon helyezkedik el, továbbá nem vérzik, addig a gyulladt fogíny esetén az alábbi panaszok jelentkeznek:

A fogínygyulladás kezelése

A legtöbb esetben pár nap elteltével elmúlik a fogínygyulladás, legalábbis, ha rendszeresen és alaposan mossuk a fogainkat. Amennyiben nem látunk javulást, akkor mindenféleképpen keressünk fel egy fogorvost, aki megtisztítja a fogakat és eltávolítja róluk a fogkövet. Ezután nagyon óvatosan felpolírozza a fogak felszínét, hogy azon ne tudjanak megtapadni a kórokozók, illetve ha szükséges elvégzi a további vizsgálatokat is.

Fogínygyulladás – Tippek otthonra

Ahogy már fentebb is írtuk, a megelőzés legfontosabb eleme az alapos szájhigiénia, ami azt jelenti, hogy naponta kétszer mossunk fogat, ezáltal meg tudjuk előzni a fogínygyulladást, illetve segíthetjük annak gyógyulását. Fontos, hogy a fog teljes felszínét alaposan dörzsöljük át. Ehhez egy puhább sörtéjű fogkefét használjunk, ez ugyanis csökkenti annak a rizikóját, hogy a gyulladt fogínyt megsértsük vagy tovább irritáljuk. A fogközök tisztítására használjunk fogselymet, illetve egy erre a célra kifejlesztett kefét, a fogmosás után pedig öblögessünk. Megelőzésként továbbá ajánlott évente egyszer felkeresnünk a fogorvosunkat, hogy megtisztítsa fogaink felszínét. Speciális fogászati eszközei olyan részekre is elérnek, ahova a fogkefe nem.
2020. augusztus 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek