Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

Kapcsolódó tünetek:

A pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alapvető szabályozó tényező minden sejt működésében, így a női hormonháztartás fenntartásában is fontos szerepet kap, hiszen többek között az ösztrogén, és a progeszteron megfelelő mennyiségben történő termelődéséért is felel. Pajzsmirigy alulműködésben előfordul, hogy a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni. Emellett, mivel minden anyagcsere folyamatra kihat, zavart szenved a szénhidrát anyagcsere is, aminek következtében inzulinrezisztencia léphet fel és ez szintén akadályozó tényező.

4 módszer a termékenységért

1. Hormonpótlás

  • Orvosilag igazolt pajzsmirigy alulműködés kezelésében elsődleges szerepet kap a gyógyszeres, hormonpótló kezelés.

2. Étrendi változtatások

  • Igyekezzünk organikus (bio)zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, mert bizonyos növényvédő szerek rontják a pajzsmirigy működést!
  • Kerüljük az olyan adalékanyagokat, mint például a glutamát (E620-628) nevű tartósító ízfokozószer, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben megtalálható! Ez az anyag ugyanis tartós fogyasztás esetén könnyen felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát.
  • Kerüljük a sok cukrot, gyors szénhidrátot tartalmazó étkeket!

3. Vitalitásnövelő vitaminok szedése

  • Napi 100-200 mikrogramm szelén többnyire jótékony hatású, csakúgy, mint az omega-3 tartalmú készítmények. A plusz jód bevitelét azonban mindig konzultálja meg kezelőorvosával!
  • Számos kutatás igazolja, hogy a D-vitamin a pajzsmirigy betegek gyógyulásának is fontos eleme, így ha lehet, akkor figyeljen a bevitelre, ne maradjon ki a napi vitaminok közül!

4. Életmódbeli változtatások

  • A pajzsmirigy alulműködés a szénhidrát anyagcsere betegsége is egyben. Ahhoz, hogy a felborult egyensúly újra helyreálljon, a tudatos étkezésen kívül a rendszeres mozgásra is érdemes odafigyelni! Ha a test zsír-izomaránya a normális tartományban van, az egész test, a hormonrendszer, az anyagcsere is sokkal hatékonyabban képes dolgozni.
  • Éljünk aktív életet, rendszeresen végzett, intenzív mozgással, tudatos étkezéssel, mellyel nemcsak anyagcserénket, pajzsmirigy működésünket javíthatjuk, hanem az inzulinrezisztenciát is megelőzhetjük.
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek