Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

2016. szeptember 1.

4 módszer, amellyel növelheti termékenységét.

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

A pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alapvető szabályozó tényező minden sejt működésében, így a női hormonháztartás fenntartásában is fontos szerepet kap, hiszen többek között az ösztrogén, és a progeszteron megfelelő mennyiségben történő termelődéséért is felel. Pajzsmirigy alulműködésben előfordul, hogy a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni. Emellett, mivel minden anyagcsere folyamatra kihat, zavart szenved a szénhidrát anyagcsere is, aminek következtében inzulinrezisztencia léphet fel és ez szintén akadályozó tényező.

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

4 módszer a termékenységért

1. Hormonpótlás

  • Orvosilag igazolt pajzsmirigy alulműködés kezelésében elsődleges szerepet kap a gyógyszeres, hormonpótló kezelés.

2. Étrendi változtatások

  • Igyekezzünk organikus (bio)zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, mert bizonyos növényvédő szerek rontják a pajzsmirigy működést!
  • Kerüljük az olyan adalékanyagokat, mint például a glutamát (E620-628) nevű tartósító ízfokozószer, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben megtalálható! Ez az anyag ugyanis tartós fogyasztás esetén könnyen felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát.
  • Kerüljük a sok cukrot, gyors szénhidrátot tartalmazó étkeket!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

3. Vitalitásnövelő vitaminok szedése

  • Napi 100-200 mikrogramm szelén többnyire jótékony hatású, csakúgy, mint az omega-3 tartalmú készítmények. A plusz jód bevitelét azonban mindig konzultálja meg kezelőorvosával!
  • Számos kutatás igazolja, hogy a D-vitamin a pajzsmirigy betegek gyógyulásának is fontos eleme, így ha lehet, akkor figyeljen a bevitelre, ne maradjon ki a napi vitaminok közül!

4. Életmódbeli változtatások

  • A pajzsmirigy alulműködés a szénhidrát anyagcsere betegsége is egyben. Ahhoz, hogy a felborult egyensúly újra helyreálljon, a tudatos étkezésen kívül a rendszeres mozgásra is érdemes odafigyelni! Ha a test zsír-izomaránya a normális tartományban van, az egész test, a hormonrendszer, az anyagcsere is sokkal hatékonyabban képes dolgozni.
  • Éljünk aktív életet, rendszeresen végzett, intenzív mozgással, tudatos étkezéssel, mellyel nemcsak anyagcserénket, pajzsmirigy működésünket javíthatjuk, hanem az inzulinrezisztenciát is megelőzhetjük.
Ezért engedjük, hogy velünk aludjanak a gyerekek

Ezért engedjük, hogy velünk aludjanak a gyerekek

Amikor kisbabánk születik, mindenki különböző tanácsokkal lát el minket, attól függetlenül, hogy ezt szeretnénk vagy sem. Az egyik legkedveltebb és egyben legmegosztóbb téma az együttalvás. Rengetegen ellenzik, pedig számos pozitív hatása van.

Szoptatási kérdezz-felelek - 6 gyakori probléma és megoldás

Szoptatási kérdezz-felelek – 6 gyakori probléma és megoldás

Összeállításunkban sorra vesszük a szoptatással kapcsolatos kételyeket, problémákat, melyek a leggyakrabban merülnek fel az édesanyákban.

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

A felnőttkori népbetegségek – a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések – megelőzése szempontjából sorsdöntő időszak már a fogantatással elkezdődik.

A terhességi cukorbetegség – A kezelés

Hogyan kezelhető a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség - Tünetek és okok

A terhességi cukorbetegség – Tünetek és okok

Minden, amit a terhességi cukorbetegségről tudni kell!