A terhességi cukorbetegség - A kezelés

A terhességi cukorbetegség - Tünetek és okok

Kapcsolódó tünetek:

Ha megállapítása kerül, hogy a kismamánál kialakult a terhességi cukorbetegség, hogyan kezelhető?

A cukorbeteg kismamákat általában erre felkészült centrumokban diabetológus orvos veszi gondozásba, azonban az ellátás team munka eredménye, amelyben nőgyógyász és dietetikus is részt vesz.

Mit tartalmaz a terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák számára előírt program?

1. Orvos / dietetikus által meghatározott szénhidrát tartalmú diéta

Általában az étrend 3 fő és 2 köztes étkezést, esetenként este 9-10 óra körül egy utóvacsorát tartalmaz függően a kezeléstől (döntően 160-180g szénhidrát / nap, de ezt több körülmény is befolyásolhatja). Tévhit, hogy a kismamáknak két ember helyett kell ennie, vagy, hogy mindenképpen valamennyit hízni kell.

2. Vércukor háztartás monitorozása

Étkezés előtt és után vércukor önellenőrzést kell végezni.  A vércukor önellenőrzésre kapható eszközök megbízhatóak, azonban időszakosan kalibrációra szorulnak.

3. Rendszeres vizelet cukor, aceton önellenőrzés

Vizelet cukor, aceton tesztcsíkkal a kismamák a reggeli első vizeletből tudják ellenőrizni a vizelet aceton szintet heti 2-3 alkalommal. Az aceton teszttel tudjuk ellenőrizni, hogy a beállított étrend mellett a kismama és a baba ne éhezzen.

4. Testmozgás

Rendszeres, közepes nehézségű testmozgás az ajánlott. A mozgás javítja a szervezet inzulin érzékenységét, így segíti a kezelést.

5. Gyógyszeres kezelés

Amennyiben diéta mellett továbbra is magas vércukor értékeket mér a kismama, inzulinkezelés bevezetése szükséges. Az esetek döntő többségében a szülés után megszűnik a magasabb inzulin igény. Azoknál a kismamáknál, akiknél terhességi cukorbetegség alakult ki, a későbbi életkorban nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek