A terhesség első jelei

A terhesség első jelei

Kapcsolódó tünetek:

A terhesség első jelei azonban olyan tünetek a szervezet részéről, amit nem csak várandósság esetén produkálhat. Számos jelzés lehet más betegség, vagy egy egyszerű kimerültség, vitaminhiány tünete is. Éppen ezért, mérlegelni kell, hogy mennyi jelentkezik a “tipikus tünetekből”, illetve vannak nem tipikus tünetek is. Ha az elmaradó menstruáció után nagy számban tapasztaljuk a jeleket, akkor mielőbb érdemes elvégezni a terhességi tesztet, és szakemberhez fordulni.

A terhességre utaló jelek az első 4-5 hétben

Szabályos ciklus esetén a magzat már 4 hetes nagyjából, amikor az első észlelhető tünetek megjelennek. A közérzet megváltozása jelzi a kismama számára, hogy valami odabent másként működik, mint eddig. Ezekre a tünetekre kell odafigyelni:

A menstruáció késése, elmaradása 

Az, hogy elmarad a havi vérzés az első és biztos jele, hogy valaki már lakozik a pocakunkban. Előfordulhat, hogy a menstruáció idején kevés vérzés ennek ellenére megjelenik, de ez jellegében és mennyiségében is más. Nem ritkán enyhe alhasi görcsöktől  is szenvednek a babaváró nők. Az alhasi vérbőség következtében nemcsak görcsök, hanem gyakoribb vizelési inger is jelentkezhet.

Hányinger, reggeli rosszullét 

Az egyik legtipikusabb jele a terhességnek. A legtöbb nő a 6. hét táján kezd el émelyegni, de nem ritka az sem, hogy az első napoktól már, és a reggeli rosszullét sajnos a nap bármely szakában folytatódhat. Jó hír, hogy a második trimeszter idején enyhülhetnek, végére teljesen eltűnhetnek ezek a tünetek. Sokszor együnk keveset, pótoljuk az elvesztett folyadékot, és mindig legyen nálunk keksz, vagy más, egészséges rágcsálnivaló.

Viszolygás, kívánósság

A bizonyos ételek iránti folyamatos sóvárgás vagy épp undor sok nő esetében velejárója a várandósságnak. A legtöbb kismama érzékennyé válik bizonyos szagok iránt, sőt, egyes, akár korábban kedvelt illatok (pl.kávé) rosszullétet is okozhatnak. Ezeket kerülni kell és a lehető legtöbb időt ajánlott szabad levegőn tölteni.

Fáradtságérzet, megnövekedett alvásigény 

Szinte minden leendő anyuka beszámol arról, hogy korábban soha nem tapasztalt fáradtságot, kimerültséget, állandó erőtlenséget érez, és a nap bármely szakában el tudna aludni. E mögött ugyancsak a hormonváltozások állnak. Pihenjünk, aludjunk, amennyit csak tudunk! A hormonszint hirtelen változásai emellett fejfájást is okozhatnak.

Mellfeszülés, a bimbók változásai 

Nemcsak a mellbimbók, hanem az egész mell érzékenyebbé, fájdalmasabbá és duzzadtabbá, a mellbimbók esetleg sötétebbé válhatnak. Mindezt a szervezetben bekövetkező gyors és hirtelen hormonváltozások okozzák.

Megnövekedett testhőmérséklet és pulzusszám

A 4.-5. héttől kezdődően jelentkeznek ezek a tünetek, melyet gyakran betegség előjeleként könyvelnek el a nők.

Hangulatváltozás, fokozott ingerlékenység 

Olyan apróságokon is felkapjuk a vizet, melyek korábban meg sem érintettek, vagy hirtelen lehangolttá vagy épp feltűnően jókedvűvé válunk. Az érzelmi hullámvasút megjelenése teljesen természetes, hiszen a hormonok nemcsak fizikai síkon idéznek elő változásokat, de kihatnak lelki állapotunkra is.

Székrekedés, puffadás

A renyhe, lelassult bélműködésnek köszönhetőek ezek a panaszok, melyekért ugyancsak a hormonok okolhatóak. A hormonális változások hatására a simaizmok ellazulnak, emiatt a béltartalom lassabban távozik. Ezen segíthetünk, ha rostban gazdag táplálékot fogyasztunk (teljes kiőrlésű termékek, zöldségek, gyümölcsök) és sok folyadékot iszunk.

A hüvely váladékozása

A várandósság jeleként a hüvelyi folyás bőségesebb lesz, mennyisége megnő. Minősége azonban továbbra is a megszokott kell, hogy legyen, ha furcsa állagú, kellemetlen szagú lesz, vagy szúró, égő érzés kíséri, akkor valószínűleg fertőzés áll fenn. A fertőzést, ami lehet bakteriális vagy gombás eredetű, minél gyorsabban kezeltetni kell.

Ha barnás vérzést tapasztalunk, szintén azonnal keressük fel a szakembert, mert ez akár méhen kívüli terhesség jele is lehet.

Ha a teszt negatív, azonban a menstruáció továbbra sem jelentkezik, néhány nap múlva meg kell ismételni a vizsgálatot. Kérdéses esetben – és persze pozitív eredmény esetén is – mindenképpen keressük fel nőgyógyászunkat.

Tipp: A terhességi tesztet reggel érdemes elvégezni, ilyenkor ugyanis magasabb a terhességi hormon (HCG) szintje a szervezetünkben. A patikákban különféle érzékenységű tesztek kaphatóak, kérjük ki gyógyszerész segítségét a választásban.

 

A terhesség jelei az 5. hét után

Erre az időszakra már beágyazódott a magzat, a terhességi tesztek 100%-os biztonsággal megállapítják a várandósságot. Ilyenkor jellemző a pecsételő vérzés is.

Hamarosan a nőgyógyászati ultrahang ki tudja mutatni az embriót, illetve annak szívhangját, a 18.héttől pedig a mocorgást is érezheti az édesanya a hasában.

A fáradtság, az émelygés, az ízek és illatok által kiváltott hatások, a gyakori vizelési inger ezekben a hetekben is fennmaradnak, csakúgy, mint a hangulatingadozások.

A 7. hétben már akár együttesen, sok tünet egyszerre nehezíti meg a kismama mindennapjait.

A 8. héttől már jelentősen megnövekszik az oxigénfelvétel, hiszen a magzatot is el kell látni az éltető elemmel, és az ő keringése is biztosítva van az édesanyáé által. Emiatt még könnyebben elfárad a szervezet, leesik a vérnyomás, nehezebb a légzés, légszomj lép fel, vagy rosszul alszik az anyuka. Érdemes a terhesség alatt megtartani mozgási szokásainkat, kifejezetten egészséges, ha okosan sportolunk, mert több oxigént felvételére készteti a testet.

Összességében a terhesség sok-sok változást okoz a szervezetben. A terhesség első jeleit jó pár tünet követi még, de ekkor az édesanya már biztosan tudja, miért változik a teste. Lélekben nem árt felkészülni, hogy a szerveink kicsit másként fognak működni, illetve, hogy a baba hatással lesz mindenre. Megváltozhat a vesék működése, de ezt ritkán érzékeli az édesanya. Előfordulhat, hogy a bőr pigmentációja is változik, aztán ez a szülés után visszarendeződik, csakúgy, mint a terhességi cukorbetegség. Előfordulhat reflux is, ami szintén kifejezetten erre az időszakra szól.

Vitaminok várandósoknak

"
2021. november 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek