Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Kapcsolódó tünetek:

Az alkoholtartalom a szervezetben hivatalosan az úgynevezett véralkohol-koncentráció (BAC.08); nyál és kilégzés (szonda); vagy a vizelet (kábítószer-vizsgálat) mintavételéből mutatható ki, de a szervezetből való kiürülése több tényezőtől függ. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy ital elfogyasztásának hatása nagyjából egy óráig tart, de néha több órán keresztül is érzékelhető marad. Ráadásul az italtípus és annak mennyisége sem mindegy ilyen általánosításnál sem. Bár az alkohol áthalad az emésztőrendszeren, nagyon kis mennyiség kerül ténylegesen megemésztésre. Az alkohol  elfogyasztása után az anyag 20 százaléka közvetlenül a véráramba kerül és a szervezetben, valamint az agyban körbehordozódik. A többi azután lép a véráramba, miután felszívódik a vékonybélből. Ez a folyamat lelassul, amikor étel is van a gyomorban és a belekben, aminek megemésztése hosszabb időt vesz igénybe az alkoholénál.

Az alkohol májba jutása

Miután az alkohol belép a véráramba, a májban metabolizálódik. Annak ellenére, hogy az emberek különböző mértékben fogyasztják az alkoholt, az egészséges máj ugyanolyan sebességgel bontja le az alkoholt, függetlenül a nemtől, vagy testsúlytól. Azonban a májban történő metabolizáció  nem az egyetlen olyan tényező, amely meghatározza, hogy az alkohol milyen gyorsan hagyja el a testet.

További tényezők

  • Kor
  • Az alkohol fogyasztásának gyorsasága
  • Etnikai hovatartozás
  • Testzsírtartalom
  • Mennyi ételt fogyasztott ivás előtt vagy alatt
  • Az elfogyasztott élelmiszerek zsírtartalma
  • Az egyén által jelenleg alkalmazott gyógyszerek
A máj átlagosan 1 uncia alkohol óránkénti metabolizációjára képes. Az átlag ember véralkoholszintje egyetlen alkoholtartalmú ital elfogyasztása esetén 0,015-re emelkedik. Ez a folyamat megváltozik, ha az alkoholt gyorsabban kezdjük fogyasztani, mint ahogy azt a máj metabolizálja. Különösen, ha a véralkohol szintje meghaladja a 0,055 értéket, a vér és a szövetek elkezdik elnyelni az extra alkoholt, és ez kellemetlen mellékhatásokat okoz, mint a depresszió, ingerlékenység, émelygés, hányás, dezorientáció és memóriavesztés. A vizeletvizsgálat során azt kell figyelembe venni, hogy az alkohol általában 12-36 órán át marad kimutatható a vizeletből, attól függően, hogy mennyi volt a fogyasztás, bár bizonyos tesztek akár 48 órát meghaladóan is kimutathatják az anyagot. A legfejlettebb vizeletvizsgálatok pedig képesek az alkoholt 80 órával az utolsó ital elfogyasztása után is jelezni. Érdekesség, hogy a legtöbb anyaghoz hasonlóan az alkoholfogyasztás is kimutatható az utolsó fogyasztás utáni körülbelül 90 napig egy személy szőrzetében és hajában. A nyálmintából pedig a fogyasztást követő 10-24 órán keresztül tudhatjuk meg az alkoholszintet. Köszönjük a Gyógyszerész válaszol rovatunkba érkezett kérdést!

2018. március 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink