Fogamzásgátlás 40 felett

Fogamzásgátlás 40 felett

Kapcsolódó tünetek:

Mire a negyvenes éveibe ér egy nő, jó esetben már tájékozott a fogamzásgátlással kapcsolatban, és megvan, melyek azok a módszerek, melyeket eseti vagy állandó jelleggel alkalmaz. Ezeket a szokásokat nem is kell feltétlenül felrúgni, de érdemes átnézni, hogy az életkorral milyen változások lépnek fel a szervezetben és ezek mellé melyek azok a fogamzásgátlási megoldások, melyek biztonsággal alkalmazhatóak.

Hormonális fogamzásgátlás

A változókor közeledte okozhat olyan eltéréseket a szervezetben, melyek miatt például a fogamzásgátló tabletta már nem lesz megbízható, vagy más hatóanyag összetételére van szükség. Sok szakember javasolja a tabletták teljes elhagyását is, de azt mindenképp, hogy ilyenkor fokozottan figyelembe kell venni a meglévő betegségeket, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy erős migrén.
Amikor elkezd rendszertelenné válni a havivérzés, érdemes olyan kényelmes hormonális megoldásra áttérni, mint a hormontartalmú spirál. Ennek használata maximum 55 éves korig javasolt, mert ugyanúgy elfedi a menopauzát, mint a progeszteron tabletták. Hasznos lehet egyébként olyan szempontból is, hogy egyes jóindulatú nőgyógyászati betegségek előfordulását is csökkenti.

Nem hormonális lehetőségek

Ugyan az életkor előrehaladtával valamennyire csökken a termékenység mértéke, azért, ha el is hagyja az ember a hormonális fogamzásgátlást, figyelnie kell a védekezésre. A hormonmentes módszerek ráadásul a menopauza lefolyását sem befolyásolják. Eseti szinten ilyenkor alkalmazható természetesen az óvszer, vagy a különböző spermicidek. Állandó jelleggel pedig a méhen belül elhelyezett réz spirál is választható. Utóbbi tulajdonképpen azt éri el, hogy a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni. Ez a módszer kényelmes, ám ellenőrzést azért igényel.

Művi meddővé tétel

Aki egészen biztos abban, hogy már nem akar majd teherbe esni, művi meddővé tételt is kérhet. A beavatkozás során lekötik a petevezetéket, ami nem kockázatmentes, ám az eredmény majdnem 100%-os hatékonyságot jelent. A művi meddővé tétel majdnem mindig visszafordíthatatlan, így tényleg csak azoknak ajánlott, akik biztosak a döntésükben. Mielőtt bármelyik fogamzásgátló módszer mellett döntenétek, mindenképpen konzultáljatok szakemberrel!
2021. március 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek