Mit jelez a szemviszketés? Mit lehet tenni ellene?

2018. január 27.

Kapcsolódó tünetek:

szemfájdalom, vörös szemek

A szemviszketés mögött sok minden állthat, a problémát gyakran a szemhélyak viszketése – főként a szempillák miatt – okozza, de vannak más esetek is amikre fontos odafigyelni!

szemviszketés

szemviszketés

A viszkető szemek okai

 A viszkető szemek fogalma az orvostudományban: ocular pruritus (latin).

Legtöbbször a viszkető szemeket valamilyen típusú allergia okozza. Az irritáló anyag (más néven allergén) – például a pollen, a por és az állati szőrök – okozzák a szemben és a környező szövetekben lévő hisztamin-vegyületek felszabadulását, ami viszketést, vörösséget és duzzanatot eredményez.

A szemeket érintő allergiás tünetek sok formában megjelenhetnek és szezonális vagy állandó jelenségek is lehetnek. A szezonális allergiák, általában allergiás kötőhártya-gyulladást okoznak. Leggyakrabban tavasszal és ősszel gyakori a magas pollenszám és a kültéri allergének, például a fű és a gyomnövények hatása. Az állandó allergia azonban egész évben jelen van, és olyan dolgok,  váltják ki leggyakrabban , mint a penész és a por.

Bizonyos esetekben az vegyszerek, és gyógyszerek is allergiás tüneteket okozhatnak, melyek között gyakori a viszkető szem érzése. Sokak esetében allergia jön létre a kontaktlencse ápolókkal szemben, ilyenkor javasolt más termékekra való átállás. További olyan termékek, amelyek összetevői viszketést okozhatnak a szemen: mesterséges könnyek, amelyek száraz szemek kezelésére szolgálnak; sminkek és krémek, tusfürdők és szappanok.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

De az allergia nem az egyetlen oka a viszkető szemeknek. Ha (a viszketésen túlmenően) a szeme ég, az ok lehet például a száraz szem szindróma.

Hasonlóképpen, ha a szemhéjak vörösek és gyulladtak, lehet, hogy a blepharitis nevű betegségben szenved, amit a szempillák befelé fordulása illetve a szemhéj bakteriális fertőzése  okoz, és bizonyos esetekben a szemhéjakon élő mikroszkopikus atkák.

Ha kontaktlencsét visel, a viszkető szemek nagyon kényelmetlenné teszik a lencse viselését. Néha, ha túl hosszú ideig viseli a kontaklencséket, vagy nem cseréli le elég gyakran, szintén, viszkető szemeket okozhat. Mivel a viszkető szemek okai annyira változatosak, ha tünetei tartósak, rosszabbodnak, vagy nem csökkennek, javasolt felkeresnie a szemorvosát!

A viszkető szemek kezelése

A viszkető szemek tünetei néha enyhíthetők a mesterséges könnyekkel vagy allergia elleni szemcseppekkel. De sok esetben orvosi rendelvényre adható szemcseppekre, vagy más gyógyszerekre lehet szükség a megkönnyebbülés érdekében. Egyes gyógyszerek segíthetnek abban, hogy kevésbé legyünk hajlamosak a viszkető szemek jelenségére a jövőben, különösen akkor, ha a tünetek a szezonális allergiák miatt következnek be. Fontos azonban tudni, hogy a dörzsölés nem segít a viszkető esetében, sőt valójában rosszabbá teheti a dolgokat.

A tiszta, hideg vízzel való öblítés alkalmazása a zárt szemeken segíthet enyhíteni a viszkető szemek érzésének súlyosságát.

A leghatékonyabb megoldás azonban, ha kezeljük az okot! Például, ha tünetei száraz szemmel társulnak, az allergiás csepp kevésbé lesz hatékony az Ön számára, mint azoknál, akiknél a szemviszketés a szezonális allergiák miatt következik be. Ezért a szakorvosával folytatott konzultáció nagyon hasznos lehet a viszkető szem leghatékonyabb gyógyítására.

szemfehérje gyulladás

Mi az a szemfehérje gyulladás?

A szem fehér része (sclera) egy szövetréteg, amely megvédi a szem többi részét. Amikor ez a terület begyullad és fáj, azt nevezi az orvostudomány szemfehérje gyulladásnak, vagy más néven scleritisnek.

szemviszketés

Ezeket jelezheti a szemviszketés

A szemviszketés viszonylag gyakori jelenség, amit a legtöbbször allergia okoz. Emellett azonban más is kiválthatja ezt a kellemetlen érzést – ennek jártunk utána!

szemhéjgyulladás

Szemhéjgyulladás

A szemhéjunk a szemgolyó felszínét védi a károsodásoktól, melynek következtében előfordul, hogy sérül, begyullad. De mi a szemhéjgyulladás okozója és hogyan kezelhetjük?

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

szaruhártya fekély

Szaruhártya fekély kialakulásának okai, tünetek és kezelése

Mi a szaruhártya fekély? Mi okozza és mit lehet tenni ellene?

Összes cikk Egészség A-Z témában