Mit jelez a szemviszketés? Mit lehet tenni ellene?

2018. január 27.

Kapcsolódó tünetek:

szemfájdalom, vörös szemek

A szemviszketés mögött sok minden állthat, a problémát gyakran a szemhélyak viszketése – főként a szempillák miatt – okozza, de vannak más esetek is amikre fontos odafigyelni!

szemviszketés

szemviszketés

A viszkető szemek okai

 A viszkető szemek fogalma az orvostudományban: ocular pruritus (latin).

Legtöbbször a viszkető szemeket valamilyen típusú allergia okozza. Az irritáló anyag (más néven allergén) – például a pollen, a por és az állati szőrök – okozzák a szemben és a környező szövetekben lévő hisztamin-vegyületek felszabadulását, ami viszketést, vörösséget és duzzanatot eredményez.

A szemeket érintő allergiás tünetek sok formában megjelenhetnek és szezonális vagy állandó jelenségek is lehetnek. A szezonális allergiák, általában allergiás kötőhártya-gyulladást okoznak. Leggyakrabban tavasszal és ősszel gyakori a magas pollenszám és a kültéri allergének, például a fű és a gyomnövények hatása. Az állandó allergia azonban egész évben jelen van, és olyan dolgok,  váltják ki leggyakrabban , mint a penész és a por.

Bizonyos esetekben az vegyszerek, és gyógyszerek is allergiás tüneteket okozhatnak, melyek között gyakori a viszkető szem érzése. Sokak esetében allergia jön létre a kontaktlencse ápolókkal szemben, ilyenkor javasolt más termékekra való átállás. További olyan termékek, amelyek összetevői viszketést okozhatnak a szemen: mesterséges könnyek, amelyek száraz szemek kezelésére szolgálnak; sminkek és krémek, tusfürdők és szappanok.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

De az allergia nem az egyetlen oka a viszkető szemeknek. Ha (a viszketésen túlmenően) a szeme ég, az ok lehet például a száraz szem szindróma.

Hasonlóképpen, ha a szemhéjak vörösek és gyulladtak, lehet, hogy a blepharitis nevű betegségben szenved, amit a szempillák befelé fordulása illetve a szemhéj bakteriális fertőzése  okoz, és bizonyos esetekben a szemhéjakon élő mikroszkopikus atkák.

Ha kontaktlencsét visel, a viszkető szemek nagyon kényelmetlenné teszik a lencse viselését. Néha, ha túl hosszú ideig viseli a kontaklencséket, vagy nem cseréli le elég gyakran, szintén, viszkető szemeket okozhat. Mivel a viszkető szemek okai annyira változatosak, ha tünetei tartósak, rosszabbodnak, vagy nem csökkennek, javasolt felkeresnie a szemorvosát!

A viszkető szemek kezelése

A viszkető szemek tünetei néha enyhíthetők a mesterséges könnyekkel vagy allergia elleni szemcseppekkel. De sok esetben orvosi rendelvényre adható szemcseppekre, vagy más gyógyszerekre lehet szükség a megkönnyebbülés érdekében. Egyes gyógyszerek segíthetnek abban, hogy kevésbé legyünk hajlamosak a viszkető szemek jelenségére a jövőben, különösen akkor, ha a tünetek a szezonális allergiák miatt következnek be. Fontos azonban tudni, hogy a dörzsölés nem segít a viszkető esetében, sőt valójában rosszabbá teheti a dolgokat.

A tiszta, hideg vízzel való öblítés alkalmazása a zárt szemeken segíthet enyhíteni a viszkető szemek érzésének súlyosságát.

A leghatékonyabb megoldás azonban, ha kezeljük az okot! Például, ha tünetei száraz szemmel társulnak, az allergiás csepp kevésbé lesz hatékony az Ön számára, mint azoknál, akiknél a szemviszketés a szezonális allergiák miatt következik be. Ezért a szakorvosával folytatott konzultáció nagyon hasznos lehet a viszkető szem leghatékonyabb gyógyítására.

Kötőhártya-gyulladás kezelése házilag

Kötőhártya-gyulladás kezelése házilag

Kötőhártya-gyulladás esetén nem muszáj rögtön gyógyszerekhez nyúlnunk, hiszen léteznek olyan házi gyógymódok, melyekkel otthon is ki tudjuk kúrálni magunkat.

Szemtorna – Néhány gyakorlat a jobb látásért

Szemtorna – Néhány gyakorlat a jobb látásért

Már napi 10 perc szemtorna is jelentősen javíthat a látásunkon. Bemutatjuk a legjobb gyakorlatokat, hogy olyan élesen lássunk, mint a sas.

9 szokás, ami egészségesen tartja szemünket

9 szokás, ami egészségesen tartja szemünket

Valószínűleg nem sokszor jut eszünkbe szemeink egészsége. Ha szemüvegesek vagyunk, azért, ha pedig tökéletes látással rendelkezünk, azért. Azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk, hogy ne kelljen aggódnunk a jövőben sem.

Ezek állhatnak a vörös szem hátterében

Ezek állhatnak a vörös szem hátterében

Sok különböző oka lehet a szemvörösségnek, így nem mindig könnyű kideríteni, hogy pontosan mi áll a háttérben. Az alábbi okok a leggyakoribbak.

Belement valami a szemébe? Mondjuk, mit tegyen!

Belement valami a szemébe? Mondjuk, mit tegyen!

Ki ne ismerné azt a kellemetlen érzést, amikor valami belemegy a szemébe, elkezdi dörzsölni, és csak még rosszabb lesz? Ennek elkerülése érdekében összegyűjtöttük, hogy mit tegyünk, ha ez ismét megtörténne.

Összes cikk Egészség A-Z témában