Mi az a szemfehérje gyulladás?

szemfehérje gyulladás

Kapcsolódó tünetek:

Nem mindig van rá nyilvánvaló ok, de nagyrészt autoimmun betegség okozza (amikor a szervezet védelmi rendszere megtámadja a saját szöveteit). Néhány olyan betegség, amelyek a scleritishez kapcsolódhatnak: Rheumatoid arthritis, Lupus, Sjögren-szindróma, Scleroderma, Wegener granuloma, gyulladásos bélbetegség. Ezen kívül, leggyakrabban szemfertőzés, a szemek sérülése, vagy gomba, esetleg parazita okozhatja. Ha nem kezelik, a scleritis komoly problémákhoz vezethet és látásvesztéssel járhat.

A scleritis két fő típusa

Anterior: Ez az, amikor a sclera elülső része gyulladt. Ez a leggyakoribb típusú scleritis. Posterior: Ez az, amikor a szem hátsó részén keletkezik gyulladás. Ez kevésbé gyakori betegség, de komoly szemproblémákhoz vezethet, mint például a glaukóma. Mind az elülső, mind a posterior scleritis hajlamos szemfájdalmat okozni, amely erős, súlyos fájdalom is lehet. Tapasztalhat érzékenységet, valamint a fájdalmat, amely a szeméből az állkapcsához, arcához vagy fejtető irányába sugároz. Lehet, hogy elmosódik látása, túlzott könnyezés is érzékelhető és a szem különösen érzékennyé válik a fényre. Az anterior scleritis esetén előfordulhat, hogy a szemfehérje bepirosodik és  apró dudorok jelennek meg rajta. A posterior scleritis esetén nehezebben észrevehetőek ezek a tünetek, mert a szemgolyó hátsó részén helyezkednek el.

A szemfehérje gyulladás kezelése

Nagyon enyhe scleritises esetekben nem szteroid ( nonsteroid ) gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID), mint az ibuprofen, elegendő lehet a szemgyulladás és a fájdalom enyhítésére. A legtöbb esetben azonban a gyulladás kezelésére kortikoszteroid tartalmú gyógyszerre van szükség, mely enyhíti a szemfájdalmat is és segíthet megvédeni látását. Ritka, igen súlyos esetekben műtétre is szükség lehet.

Ha egy autoimmun rendellenesség okozta a scleritis kialakulását, az orvosa olyan gyógyszereket adhat Önnek, amelyek az alapbetegséget kezelve hatnak az immunrendszerre és megszüntetik a sejtek pusztítását, vagy más módon kezelik ezt a rendellenességet.
2018. január 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek