Ezeket jelezheti a szemviszketés

szemviszketés

Kapcsolódó tünetek:

A szemviszketés viszonylag gyakori jelenség, ami mindenkivel előfordult már élete során. A legtöbbször allergia, vagy egy irritáló szösz, esetleg porszem okozza, és bár jobb lenne nem dörzsölni, mégis leginkább ezzel próbálkozunk, hogy elmulasszuk. A szemviszketésnek az előbbiek mellett több más oka is lehet, és a jelenség egészen súlyos betegségre/fertőzésre is utalhat. Érdemes pontosan megismerni, mi állhat mögötte!

Allergia

Ahogyan azt korábban már említettük, a legtöbbször allergia miatt kezd el nagyon viszketni a szemünk. Ez lehet szezonális és állandó allergia is, attól függően, hogy mi váltja éppen ki. Előbbi esetben leginkább különféle növények pollenjei okozzák, utóbbi esetben gyakran állatszőr, por, penész, esetleg festékanyagok, öblítők és más vegyszerek. A szezonális allergiára tudunk készülni, hiszen, ha időben kezdőnk el allergia elleni terméket alkalmazni, a szemviszketés is kontrollálható, szemcseppekkel enyhíthető. Állandó esetben pedig, ha megtaláljuk az allergia forrását, onnantól kezdve tudatosan elkerülhetjük azt.

Szemhéjgyulladás

A szemhéjgyulladás nem egy külön betegség, hanem egy tünet, aminek sok oka lehet, viszont sajnos kellemetlen szemviszketéssel jár a legtöbb esetben. Ilyenkor a viszketés azzal szüntethető meg, ha a gyulladás eredetét kezeljük. A gyulladást kiválthatja például a herpeszvírus, de idősebb korban például az is, ha megereszkedik a szemhéj, ki- vagy befelé fordul és ennek nyomán állandó gyulladás alakul ki. Ezt a gyulladást, az okoknak megfelelően kezelheti szemész és bőrgyógyász is.

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya-gyulladás is kellemetlen szemviszketéssel jár, aminek egyáltalán nem kedvez, ha dörzsölni kezdjük a szemünket. Maga a megnevezés a szem kötőhártyáját érintő gyulladásos folyamatok összességét jelöli, melyek kiváltója eltérő lehet, de leggyakrabban vírusok, vagy baktériumok okozzák. Leginkább a Staphylococcus aureus vagy éppen a Streptococcus pneumoniae felelős a kialakulásáért, de egyes szexuális úton terjedő betegségek nyomán is megjelenhet. Fontos, hogy figyeljünk oda a betegségre, kérjük szakember segítségét a gyógyulásban!

Autoimmun betegség

A Sjögren-szindróma nevű autoimmun betegség is kiválthat szemszárazságot, vagy szemviszketést, amellett, hogy szájszárazsággal, duzzadt ízületekkel is jár. A betegség során a szervezet egyes antitestei a test saját sejtjei ellen fordulnak, ez okozza a problémát. Sajnos a betegség során a tünetek változatos kombinációja jelentkezhet, így nem mindig könnyű diagnosztizálni. Azonban amikor már huzamosabb ideje tapasztalható szemszárazság, illetve szemviszketés, érdemes akár erre is gyanakodni és kivizsgáltatni a probléma eredetét.
2017. december 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek