Szaruhártya fekély kialakulásának okai, tünetek és kezelése

szaruhártya fekély

Kapcsolódó tünetek:

A szem külső rétege a szaruhártya, mely a védő szövetréteg. A szaruhártya olyan, mint egy ablak, amely lehetővé teszi a fény belépését a szembe. A szaruhártyát a könny védi a baktériumok, gombák és vírusok ellen, a szaruhártya fekély pedig egy seb, amely a szaruhártyán képződik. Általában egy fertőzés okozza. Okozhatja még a szem sérülése, vagy a hosszútávú kontaktlencse viselés, mely elgyengíti a szaruhártyát.

A szaruhártya fekély kialakulásának okai

Fő oka a szaruhártya sérülésének fertőződése, amely lehet bakteriális, vírusos, gombás eredetű vagy okozhatja protozoon is. Emellett kialakulásában szerepet játszhat az A-vitamin hiány vagy a fehérjehiány is. Nézzük a leggyakoribbakat ! A szaruhártya gyulladása: Ez a fertőzés leggyakrabban a kontaktlencse viselőket érinti, mely bár ritka, de kockázata igen magas, akár vaksághoz vezethet. Többféle kórorkozó állhat a háttérben. A herpeszes szaruhártya gyulladás: Ez olyan vírusfertőzés, amely során a szaruhártyán apró hólyagok, majd apró sebek jelennek meg. Számos dolog elősegítheti kijövetelét, beleértve a stresszt, a fokozott napfényt, vagy bármit, ami gyengíti az immunrendszert. A szaruhártya gombás fertőzése: Ez a szaruhártya sérülése után alakulhat ki, nagyobb az esély a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél. Egyéb okok, melyek szaruhártya fekélyhez vezethetnek:
  • száraz szem
  • rosszul záródó szemrés
  • sérülés
  • gyulladásos rendellenességek
  • nem sterilizált kontaktlencse viselése
  • A-vitamin-hiány
  • kontatlencse hosszútávú viselése, lejárt kontaktlencse, éjszakai kontaktlencse viselés

Mik a szaruhártya fekélyének tünetei?

A fertőzés jeleit még az előtt észlelheti, hogy a szaruhártya fekélye kialakul. Ennek tünetei: viszkető szem, túl nedves szem, égő vagy szúró érzés a szemen, vörös vagy rózsaszín szem, illetve a fényérzékenység.

A szaruhártya fekély maga úgy néz ki, mint egy szürke vagy fehér terület a szemgolyón, melynek helye a rendszerint átlátszik a szaruhártyán. Egyes szaruhártya fekélyek túl kicsik ahhoz, hogy nagyítás nélkül láthatóak legyenek, de érezni az ilyen apró fekélyeket is lehet. Pontosabb tünetek a szemgyulladás, a fájó szem, a homályos látás, a fehér folt a szaruhártyán, a duzzadt szemhéjak, genny a szemben, a fényérzékenység és akár az idegen test érzés a szemben. A szaruhártya fekély összes tünete súlyos, és azonnali kezelésre van szükség a vakság megelőzésére.

Hogyan diagnosztizálható a szaruhártya fekély?

A szemvizsgálat során a szemész orvos diagnosztizálja a szaruhártya fekélyét. A szaruhártya fekélyének ellenőrzésére használt egyik teszt egy fluoreszcens szemfestés. Ehhez a vizsgálathoz a szemész orvos egy csepp narancsszínű festéket visz a szembe. Ezután az orvos mikroszkópot használ, amelyet úgynevezett réslámpának neveznek, hogy egy különleges ibolyaszínű fényt vetítsen a szemére és megkeresse a szaruhártyáján lévő sérült területeket. A szaruhártya károsodása zöld színnel jelenik meg, amikor az ibolyaszínű fény megvilágítja azt. Ha fekélye van a szaruhártyáján, akkor a szemész orvosa kivizsgálja annak okát. Az orvos mintát vesz a fekélyes területről. A vizsgálat pedig megmutatja, hogy a fekély baktériumokat, gombákat vagy vírust tartalmaz-e.

Milyen kezelés alkalmazható szaruhártya fekélyére?

Miután a szemész orvosa feltárta a szaruhártya fekélyének okait, antibakteriális, gombaellenes vagy vírusellenes szemgyógyszert írhat fel az alapbetegség kezelésére. Ha a szem gyulladt és duzzadt, akkor szükség lehet kortikoszteroid tartalmú szemcseppekre is a tünetek enyhítésére. A kezelés ideje alatt orvosa valószínűleg kérni fogja Önt, hogy kerülje az alábbiakat:
  • kontaktlencse viselése
  • szemkörnyék sminkelése
  • más gyógyszerek szedése
  • szem megérintése

Szaruhártya-transzplantáció

Súlyos esetekben a szaruhártya fekélyt csak a szaruhártya átültetése hozhatja helyre. A szaruhártya-transzplantáció magában foglalja a szaruhártya sebészeti eltávolítását és a donorszövet pótlását. Bár meglehetősen biztonságos eljárásnak mondják, de mint bármely sebészeti eljárás esetében, úgy itt is vannak kockázatok. Ez a műtét jövőbeli egészségügyi komplikációkat okozhat, például:
  • a donor szövet elutasítása
  • glaukóma kialakulása (a szemen belüli nyomás)
  • szemfertőzés
  • szürkehályog
  • a szaruhártya duzzanata

Hogyan lehet elkerülni a szaruhártya fekélyt?

A szaruhártya-fekélyek megelőzésének legjobb módja a fertőzések kezelésének időben való megkezdése, amint a szemfertőzés bármely tünete felmerül. Hasznos megelőző intézkedés lehet azonban még a kontaktlencsében való alvás elkerülése, a konatklencsék rendszeres tisztítása és sterilizálása használat előtt és után, valamint a szem kizárólag tiszta kézzel való megérintése.
2017. október 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek