8 fő bűn, amit a szemeid ellen elkövetsz!

8 fő bűn, amit a szemeid ellen elkövetsz!

Kapcsolódó tünetek:

Labdasport, a nagy rizikó

Tenisz, ping-pong, fallabda, ezek a legrizikósabb sportágak a szemére való tekintettel. A nagyobb labdákkal játszott sportok esetén az arccsontok felfogják az ütéseket, de ezek esetében nem nyújtanak védelmet: a labda egyenesen a szembe csapódhat és károsíthatja azt. Ugyan furcsának tűnhet, de ha valóban vigyázni szeretne, ezeket a sportokat védőszemüvegben űzze.

Kontaktlencse, a főellenség

A kontaktlencsék túl hosszú ideig való szemben tartása a legjellemzőbb és legsúlyosabb bűn, amit elkövethetünk. Kísértésbe eshetünk, mert szemüveg nélkül kényelmesebben éljük napjainkat, a látásunk viszont éles, de sajnos a túl hosszú ideig a szemben tartott lencsék nagyon veszélyesek a szemre, többek között szaruhártyafekélyhez is vezethet a túlzott hordásuk. A szaruhártya elvékonyodását, kisebesedését okozza, ezenkívül a szem természetes nedvesség szabályozását is felborítja. A szemnek is szüksége van friss oxigénre, amihez nem képes a kontaktlencsék alatt hozzájutni! A lejárt, vagy túl sokszor használt kontaktlencsék hordása is fokozzák a fertőzés és a sérülés kockázatát.

Ne dörzsölje!

Valójában ez lehet a leggyakoribb rossz, amit a szemünkkel teszünk. Nem kell hozzá semmi más, csak egy rossz szokás. A szem nedvességének fokozására nem jó módszer, ezt egy pár pislogással is elérheti! Ha pedig valami idegen test került a szemébe, a dörzsöléssel csak beljebb juttatja azt, ahelyett, hogy kiszedné. Ráadásul, ha nem tiszta kézzel nyúl a szeméhez, a fertőzés veszélye is fennáll. Tehát ellen kell állni a késztetésnek és hagyni, hogy maga a szem elvégezze az óvintézkedéseket. Ha valami a szemébe kerül és magától nem oldódik meg (pislogással vagy könnyezéssel), akkor az egyetlen, amit tanácsos tenni, hogy szemcseppel vagy tiszta vízzel kiöblíti azt.

Ha a védőszemüveg a szerszámosládában lapul…

…vagy ott sem! A barkácsolás közben szerzett szemsérülések is nagyon gyakoriak, melyeknek oka szinte minden esetben a védőszemüveg viselésének hiánya. Ezért szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ha fával, fémmel, vagy porózus anyaggal dolgozik, akkor vegye fel a védőszemüveget! Akár egy apró fémdarab, mely a szemébe fúródik is elveheti a látását akár örökre is.

A túl hosszú ideig használt szempillaspirál

A lejárati dátum nem csak dísz ezeken a tubusokon sem. A sminkben lévő anyagok felszívódnak a bőrön keresztül, és ha a szemhéjon vagy annak környékén történik ez, akkor az a szemébe jut, ahol pedig gondokat okozhat. Ezen kívül a túl sokáig használt sminkek szennyezettsége is magasabb. A kórokozók elszaporodhatnak bennük. Tanácsunk pedig, hogy ne adka kölcsön a szempillaspirálját, mert akár egy kellemetlen kötőhártyagyulladással együtt is visszakaphatja azt! Egy másik ‘ne tegye’, amit fogadjon meg: mindig sminkecsettel nyúljon a tégelyekbe és ne az ujjaival vigye fel a szemhéjpúdert! Így a szemét és a sminket is megóvhatja a kezén lévő baktériumoktól!

Ha otthon hagyja a napszemüveget

Soha ne menjen a tengerpartra napszemüveg nélkül! Még ha nem is néz közvetlenül a napba, akkor is a hullámokról a szemébe jutó sugarak veszélyesek. Lényegében olyan, mintha a szaruhártyája megégne. Meg kell védenie a szemlt az UVA és az UVB sugárzás ellen, így minden esetben válasszon olyan napszemüveget, ami jó minőségű. Ezt a kiegészítőt nem csak a divat miatt érdemes hordani!

Ne használja víz alatt a kontaktlencsét

Se zuhany alatt, se a strandon! Hogy miért ne? Mert a lencséken megtapadó kórokozók tovább maradnak a szemében, mint amennyi ideig képes megvédeni magát ellenük. A könny egy természetes védőpajzs, melyet a kontaktlencse esetében a tisztítóoldat helyettesít!

Halogatja a szemvizsgálatot?

Ne tegye! Ha valami nem stimmel a szemével, forduljon orvoshoz mihamarabb, mert a kis problémákat könnyebb és gyorsabb helyrehozni! Ha szemüveges, akkor a nem megfelelő dioptria is ronthat a szemén!
2017. október 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek