A lép megnagyobbodásának okai és tünetei

lép megnagyobbodása

Kapcsolódó tünetek:

A lépünk fontos szerv, immunrendszerünk működésében és a vérképzésben is nagy szerepet tölt be. Nagyon sok dolga van: vérlemezkék és vörösvértestek raktára, kiszűri az elöregedett vagy rendellenes alakú vörösvértesteket a véráramból, de képes előállítani limfocitákat és kiszűrni a kórokozókat is, hogy azokra minél hamarabb reagálhasson a szervezet. Nagysága átlagosan olyan 150 gramm, hossza 11 centiméter. Ha ettől mérete jelentősen nagyobb lesz, akkor a lép megnagyobbodása állhat fenn, ami nem normális jelenség, mindig valamilyen problémát jelez.

Lép megnagyobbodása - Ezek az okai!

Fontos leszögezni, hogy a lép megnagyobbodása nem azonos a léptúlműködéssel. Utóbbi ugyanis egy betegség, aminek egy jellemző tünete az, hogy a lép megnagyobbodik. A túlműködés, vagy hypersplenia oka, hogy a lépben felgyorsul a vársejtek lebontása. Emiatt kisebb lehet a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma a perifériás vérben. A lépmegnagyobbodás hátterében az említett túlműködésen túl sok egyéb ok állhat. Ám maga a megnagyobbodás soha nem kóros, csak betegségek, elváltozások, traumák tünete vagy egyéni normál variáció. Kiválthatja az, ha az immunrendszer nagyon le van terhelve fertőzések miatt, és az is, ha olyan különleges kórokozók kerülnek a szervezetbe, mint például a malária. Kiválthat megnagyobbodást egy a lépen keletkező tályog, autoimmun betegségek, megnövekedett vörösvértest pusztulás és a keringési rendszer károsodása is. Hatnak a lép méretére a máj megbetegedései, így a szervben megnövekedett vérnyomás, a májzsugor, vagy éppen a májgyulladást. Növelheti a lép méretét, ha zavar keletkezik a lépet a véráramba bekötő erekben (például elzáródnak valami miatt) és az is, ha a lép állománya betegszik meg, vagy a lépet erős trauma éri. Ugyanakkor szinte bármilyen más szerv rosszindulatú megbetegedése is eredményezhet lépmegnagyobbodást, akár olyan formában is, hogy áttét képződik benne.

Tünetei és kezelése

A megnagyobbodott lép kitapintható, és képalkotó vizsgálatok segítségével könnyen diagnosztizálható. Emellett olyan tünetei lehetnek, mint a rekeszizomfájdalom, a gyakori csuklás, a has bal felső területén és a hátban fellépő fájdalom, vagy az, hogy a beteg egyszerre csak keveset tud enni. Mivel a lép a funkcióit sem tudja ilyenkor maradéktalanul ellátni, jelentkezhet még vérszegénység, fáradékonyság és kisebb ellenálló képesség is a betegségekkel szemben. Az előbbiekben láthattuk, mennyi különféle jelenségnek lehet a tünete a lép megnagyobbodása, éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos megtalálni a pontos okát. Hiszen az ok gyógyításával lehet a megnagyobbodást visszafordítani és megszüntetni. Egyes esetekben azonban a lép eltávolítására is szükség lehet. Főleg azért, hogy megakadályozzuk a lép megrepedését, ami akár halálos belső vérzést is eredményezhet.

2017. december 4.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek