Pókcsípés – Így kezeljük házilag

Pókcsípés – Így kezeljük házilag

Kapcsolódó tünetek:

Milyen a pókcsípés?

Ahhoz, hogy egyáltalán tudjuk, hogy valóban egy pók csípett-e meg minket, meg kell ismerkednünk egy ilyen seb jellemzőivel. Tudnunk kell, hogy a pókok általában egyetlen egy csípést ejtenek, továbbá a tünetek jellegzetességének köszönhetően zömében könnyedén fel lehet ismerni a csípésüket. Enyhe esetekben egy 1-2 centiméteres, a szúrócsatornát is tartalmazó duzzanat keletkezik, mely általában kipirosodik, viszket, illetve néha égő érzés is társul hozzá. Amennyiben más panaszunk nincs, akkor nem kell orvoshoz mennünk, hiszen a duzzanat pár nap után teljesen elmúlik, eltűnik. Az ilyen típusú csípések esetén mindössze arra kell fokozottan figyelnünk, hogy ne vakarjuk el a csípést, ugyanis ilyen esetben felülfertőződhet, ami akár gennyesedéshez is vezethet. Ha ezt tapasztaljuk, akkor ajánlott egy orvos felkeresése. Súlyos esetekben, azaz ha a csípés helye kemény, kékes színű, gennyes vagy hólyagos lesz, sőt mi több, érzés- vagy mozgászavar, esetleg fájdalom, gyors, szapora szívverés lép fel, akkor minél előbb kérjünk orvosi segítséget. Ellenkező esetben komoly szövődmények alakulhatnak ki: a bőr elhalása az adott területen, vagy maradandó hegesedés.

Enyhébb esetekben számos otthoni praktikát is alkalmazhatunk a csípés tüneteinek enyhítésére, melyek közül elhoztuk a leghatékonyabbakat.

Pókcsípés kezelése házilag

Hideg borogatás

Mint sok más csípés esetén, pókcsípésnél is rendkívül hatásos a hideg vagy jeges borogatás. Ehhez a legcélszerűbb, ha egy zselépárnát használunk, de természetesen a konyharuhába csavart mirelit zöldborsó is teljesen megfelel erre a célra. A hideg borogatást kb. negyed óra elteltével vegyük le az érintett területről, amit hagyjunk egy ideig pihenni, majd amennyiben továbbra is fennállnak a panaszok, ismét tegyük rá a zselépárnát.

Aloe vera

Az aloe verának bizonyítottan gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatása van, így pókcsípés esetén is bátran alkalmazzuk. Ehhez vágjunk le egy vastag levelet a növényről, mossuk meg, nyomkodjuk ki a belsejéből a zselét, majd  kenjünk a csípésre. A megmaradt aloe vera zselét tegyük egy tiszta edénybe, és azzal együtt a hűtőbe, így addig tudjuk kenegetni vele a csípés helyét, amíg nem múlnak el a panaszok.

Aktív szén

A széntablettához a legtöbben gyomorpanaszok esetén nyúlunk, pedig gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pókcsípés tüneteit is hatékonyan képes enyhíteni. Ehhez törjünk apróra egy tablettát, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy kenhető masszát kapjunk. Ezt kenjük rá a csípésre, és érezni fogjuk jótékony hatását.

Acetilszalicilsav tartalmú készítények

Acetilszalicilsav tartalmú készítmények

Az ilyen típusú gyógyszereknek is van gyulladáscsökkentő hatásuk, amit nem csak belsőleg tudnak kifejteni, hanem külsőleg is. Ennél a módszernél szintén aprítsunk össze egy tablettát, adjunk hozzá némi vizet, majd a kapott pasztát kenjük az érintett területre. Az acetilszalicilsavnak köszönhetően csökkenni fog a duzzanat, továbbá enyhülni fog a viszketés.

Acetilszalicilsav tartalmú készítények

2020. november 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek