Csípések a bőrön – Mi okozta?

2021. június 2.

Kapcsolódó tünetek:

csípés, zsibbadás

A nyári meleg nem csak a napsütéssel jár együtt, hanem sajnos a rovarok csípéseivel is. Bár hazánkban a legtöbb rovar csípése nem veszélyes, akkor tudjuk minimalizálni a kellemetlenségeket, ha tudjuk, mivel is állunk szemben.

Csípések a bőrön – Mi okozta

Csípések a bőrön – Mi okozta

Szúnyogcsípés

A leggyakoribb nyári rovarcsípésért a kis repülő vérszívók a felelősek. A szúnyogcsípés jellegzetessége, hogy nem pirosodik – csak ha viszketés miatt kaparjuk –, általában egy pici fehér pötty található a közepén, körülötte pedig kemény és tömör bőrduzzanat keletkezik. Kinézete hasonló a csaláncsípéshez, a vele járó a viszkető érzés pedig gyorsan elmúlik, ha nem kezdjük el vakarni. Egészségre nem jelent veszélyt, a kellemetlen érzést pedig helyi hatású kenőccsel vagy spray-vel kezelhetjük.

Pókcsípés

A pók csípése két, egymás melletti piros pöttyről ismerhető fel (ez a két centrumos csípés). Hosszan tartó, égető érzéssel jár, amit bőrpír, viszketés és esetenként enyhe nedvedzés is kísér. A hazánkban élő pókfajták csípése nem veszélyes, azonban ha allergiára utaló jeleket észlelünk, forduljunk orvoshoz. Általános enyhülést a helyi hatású viszketést és irritációt csökkentő krémek adhatnak.

Méhcsípés

A méhek általában a csípésben hagyják fullánkjukat. Ezt el kell távolítani, méghozzá gyorsan, mert a bennhagyott fullánk még akár egy percig is pumpálhatja bőrünkbe a mérget. A csípés helyén piros duzzanat alakul ki, melyet hideg vizes vagy jeges borogatással kezelhetünk. Sajnos minden igyekezet ellenére a duzzanat és a velejáró viszketés akár egy hétig is megmaradhat. A méhcsípésre különösen oda kell figyelnünk, mivel sok embernél allergiás reakciót vált ki. Ha ezeket tapasztaljuk (égető érzés, egész testet bejáró viszketés, nehézlégzés, szem vörösödése és dagadása), azonnal forduljunk orvoshoz.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Darázscsípés

A darázs nem hagyja bennünk fullánkját, és akár többször is képes csípni. Csípése erősen duzzadttá, vörössé teszi a bőrt akár 10 centiméteres körben is, és igen fájdalmas. Hűsítsük hideg vizes vagy jeges borogatással helyét óránként 15-20 percig, ha pedig végtagot ért a csípés, azt polcoljuk fel.  A duzzanat akár több napig is megmaradhat, és a fájdalom is csak lassan múlik. Fájdalomcsillapítóként használjunk ibuprofent szájon át, a duzzanat csökkentésére enyhe szteroidos kenőcs alkalmazható.  Akárcsak a méhcsípésre, a darázscsípésre is sokan allergiásak, ez esetben azonnal forduljunk orvoshoz.

Ágyi poloska csípés

Sok apró, egymás melletti vörös pöttyöt láthatunk, gyakran egy sorban, ha ágyi poloska csípésével van dolgunk. A poloskacsípés általánosságban is többféle formában jelenik meg, sokan észre sem veszik, míg másoknál akár allergiás reakciókat és fájdalmat is kiválthat. Az ágyi poloskák ellen a tisztasággal védekezhetünk a legjobban: mossuk ágyneműinket rendszeresen, és a nyári időszakban mi magunk is tisztálkodjunk többször. Ha erős viszketést tapasztalunk a csípések miatt, használjunk gyulladáscsökkentő helyi készítményt.

Kullancscsípés

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás miatt ez az egyik legveszélyesebb csípés, amellyel a nyári időszakban találkozhatunk. A kullancscsípés általában könnyen felismerhető arról, hogy az állat még a bőrben van. Míg a kullancs a bőrünkbe kapaszkodik, ne használjunk rá semmilyen szert vagy krémet. Előbb távolítsuk el a vérszívót egy csipesz segítségével, ezután mossuk le a csípést szappanos vízzel. Minél kevesebb ideig tartózkodik a vérszívó a bőrünkön, annál kevesebb az esélye a fertőzésnek. Így kullancscsípés esetében kulcsfontosságú, hogy minden szabadtéri program után alaposan átvizsgáljuk magunkat. A Lyme-kórral fertőzött kullancs csípése jellegzetes ovális alakú, halvány, egyre növekvő bőrpírt okozhat. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

A bababőr ápolása nyáron

A bababőr ápolása nyáron

A babák bőre különösen érzékeny, védekezőképessége pedig kifejletlen, így fokozott törődést igényelnek – különösen nyáron. Nézzük, mi mindenre kell kiemelt figyelmet fordítanunk ilyenkor.

Szúnyogcsípés kezelése

„Nyomj a körmöddel keresztet a csípésbe és azonnal elmúlik a viszketés!” - sokszor hallottuk ezt gyermekkorunkban szüleinktől, nagyszüleinktől, amikor egy-egy kalandos nyáresten összecsipkedtek bennünket a szúnyogok. Ez már akkor sem számított túl hatékony módszernek, ezért mi most egy csokorba gyűjtöttük, mivel és hogyan tudjuk a viszketést és a duzzanatot valóban eredményesen kezelni.

Összes cikk Hónap témája témában

Kulcsszavak: