Így néz ki a melegkiütés

Így néz ki a melegkiütés

Kapcsolódó tünetek:

Hogyan alakul ki a melegkiütés?

A melegkiütés erős verejtékezés következtében alakul ki, amikor az izzadság elpárolgása különböző okok – például nem légáteresztő ruha viselése – miatt nem lehetséges. Ennek hatására megreked a pára, eltömődnek a verejtékmirigyek, amitől nagyobb eséllyel alakul ki melegkiütés, ami viszket és égő érzést okoz.

Melegkiütés – kik a leginkább érintettek?

Sokszor kisbabákat érint a melegkiütés, hiszen őket gyakran túl meleg és túl vastag ruhákba öltöztetik, aminek következtében nem tud távozni a hő, így eltömődnek a verejtékmirigyek, és rövid időn belül megjelennek a bőrön az apró hólyagok. De felnőttek esetében is viszonylag gyakori jelenség a melegkiütés, és az ő esetükben is a túl szoros ruhára vezethető vissza, aminek viselését épp ezért ajánlott kerülni meleg és magas páratartalmú időben.

Tünetek

A melegkiütés leggyakoribb tünetei közé soroljuk a hólyagok megjelenését, a viszketést és az égő érzést. Amennyiben eldugulnak a verejtékmirigyek, akkor a bőrön apró, felületi hólyagok keletkeznek, melyekben tiszta vagy tejszerű folyadék található. A verejtékmirigyek eltömődésének mértékétől függően ezek erősen viszkethetnek vagy égető érzést okozhatnak. Rita esetekben csomók, illetve gyulladások is keletkezhetnek. A melegkiütés a legtöbb esetben azokon a területeken jelentkezik, melyek ruhával vannak fedve, például a törzsön, a hason, kisbabáknál a pelenkával takart részen. Azok a testrészek is gyakran érintettek, ahol a bőrfelületek szorosan összefekszenek, mint például a hónalj vagy az ágyék, kisbabáknál a nyak redői.

A melegkiütés különböző formái

A melegkiütés kiterjedésétől függően az alábbi négy típusát különböztetjük meg:

  • Miliaria rubra: a verejtékmirigyek eltömődése esetén gombostűfejnyi hólyagocskák keletkeznek, melyek gyakran begyulladnak és viszketnek.
  • Miliaria cristallina: az ilyen típusú melegkiütések esetén a hólyagok színtelenek, és csak némi átlátszó folyadékot tartalmaznak. Ezek zömében gyorsan eltűnnek, és gyulladás sem figyelhető meg.
  • Maliaria alba: tejszerű folyadékkal megtelt hólyagok.
  • Maliaria profunda: a gyulladás már a mélyebb bőrrétegeket is érinti

Megelőzés

Nagy melegben vagy magas páratartalom esetén hordjunk légáteresztő, bő ruhákat, melyek képesek elvezetni a verejtéket.

Hogyan kezelhető a melegkiütés?

A legfontosabb, hogy amíg nem múlnak el a hólyagok, próbájuk kerülni a meleget. A viszketésen speciális krémek vagy szájon át szedhető készítmények (antihisztamin) enyhíthetnek. Ha szárazon tartjuk a bőrt, vagy egy speciális tinktúrával kenegetjük a hólyagokat, akkor zömében gyorsan megszabadulunk ezektől. Nagyon fontos, hogy a viszketés ellenére se vakarjuk a kiütést, mert súlyosan elfertőződhetnek.

2021. július 10.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek