Praktikák napgomba ellen

Praktikák napgomba ellen

Kapcsolódó tünetek:

Számos olyan gombaellenes szer létezik, melyekkel hatékonyan el tudjuk tüntetni a napgomba során keletkezett barnás-vörös, illetve fehér foltokat. A legtöbb esetben már a speciális kenőcsök, krémek és samponok javulást hoznak, ha azonban hosszú távon sem használnak ezek a készítmények, akkor a gyógyszeres kezelést ajánlják a szakemberek. Ezeket a lehetőségeket kiegészíthetjük pár alternatív módszerrel is.

Természetes gyógymódok

Almaecet

Az almaecet nem csak főzés vagy salátakészítés során használható, ugyanis annak köszönhetően, hogy képes elpusztítani a gombákat, azok nem tudnak elszaporodni, épp ezért a napgomba természetes ellenszereként tartják számon. A kezeléshez 1 evőkanál almaecetből és 1 pohár vízből készítsünk egy keveréket, amivel 2 hétig, naponta többször mossuk le a gombás bőrfelületet. Miután egy vattakorong segítségével felvittük a foltokra, hagyjuk 15 percig hatni, majd mossuk le vízzel.

Aloe vera

Az aloe vera számos bőrbetegség esetén használható, így nem meglepő, hogy a napgomba ellen is ajánlott alkalmazni. Hatékonysága abban rejlik, hogy képes szabályozni a bőr zsírosodását azáltal, hogy kiegyensúlyozza annak faggyútermelését. Mivel a napgomba kifejezetten szereti a zsíros bőrt, az aloe vera sosem lesz a barátja. Naponta többször kenjük be magunkat 100 százalékos aloe verával, hogy eltűnjenek a foltjaink.

Teafaolaj

A teafaolajnak gombaölő tulajdonsága van, így értelemszerűen a napgomba ellen is javasolt az alkalmazása, hiszen meggátolja a fertőzés továbbterjedését és annak kiújulását is. Keverjünk össze 3 evőkanál kókuszolajat 1 evőkanál teafalolajjal, és jól dörzsöljük be vele az érintett területet. Alkalmazzuk legalább 2 héten át.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna képes semlegesíteni a bőr pH-értékét, mert meg tudja állítani a gombás fertőzés elterjedését. Ehhez mindössze el kell kevernünk 1 teáskanál szódabikarbónát 1 pohár vízzel, majd ezzel a keverékkel mossuk le az érintett bőrfelületet. Ezt a kezelést 1 héten át mindennap végezzük el.

Kurkuma

A kurkumának fertőzésgátló hatása van, mert segíti a bőr gyógyulását, ezt is be szokták vetni a napgomba ellen. Ehhez készítenünk kell egy kenhető pasztát vízből és kurkumából, amit vigyünk fel a bőrre, majd várjunk fél órát, és mossuk le.

6 praktika a napgomba megelőzésére

  1. A napgombának kedvez az izzadás, ezért fokozottan kell figyelnünk a megfelelő higiéniára és ruhaválasztásra sportolás során. Mindig legyen nálunk egy törölköző, amivel le tudjuk törölni magunkról a verejtéket, továbbá olyan légáteresztő ruhát viseljünk, ami képes elvezetni az izzadságot. Ezen kívül a lehető legrövidebb időn belül zuhanyozzunk le sportolás után, és töröljük szárazra a bőrünket.
  2. Kerüljük a műszálas ruhákat!
  3. Nem csak a ruhák, hanem a cipők esetén is fontos, hogy azok légáteresztő anyagból készüljenek. Egy rosszul szellőző lábbeli esetén mindig figyeljünk arra, hogy hazaérkezés után azonnal vegyük le, és hagyjuk szellőzni a lábunkat, így sokkal kisebb esélyt adunk a gomba kialakulásának.
  4. A napgomba veszélyt jelent a szoláriumot használókra, ami leginkább az izzadásra vezethető vissza. A barna bőrön továbbá sokkal látványosabbak a foltok, ami esztétikai szempontból zavaró lehet.
  5. Amennyiben már szenvedtünk napgombától, nagy eséllyel hajlamosak vagyunk arra, hogy kiújul a betegség, amit azzal tudunk minimalizálni, ha mellőzük a zsíros krémek használatát.
  6. Sehol ne használjunk közös törölközőt – még otthon sem!
2021. július 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek