Okozhat fejfájást az időjárás?

Okozhat fejfájást az időjárás?

Kapcsolódó tünetek:

Ha hajlamosak vagyunk a fejfájásra, amikor beborul az ég, magas a páratartalom vagy egyik napról a másikra nagy lesz a hőingadozás, akkor mondhatjuk, hogy érzékenyek vagyunk az időjárásra. A meteorológiát megváltoztatni ugyan nem tudjuk, de az előrejelzést figyelve felkészülhetünk egy esetleges fejfájásra. 

A fejfájással foglalkozó szakemberek még mindig fejtegetik a migrén és más fejfájások rejtélyeit. Legtöbbjük úgy gondolja, hogy a genetikától kezdve az agy bizonyos egyensúlyzavaraiig sok minden szerepet játszik a fejfájás kialakulásában. De vajon az időjárás is okozhat fejfájást? Egyes szakértők szerint a fejfájás egyfajta korai figyelmeztetés a környezet veszélyeire azért, hogy az ember időben biztonságos környezetet kereshessen magának. Az a tény, hogy az időjárás változásai, valamint a szélsőséges meleg és hideg képes kiváltani a fejfájást, hihetőbbé teszi ezt az elméletet.  

Az időjárással összefüggésbe hozható, fejfájást kiváltó okok  

A több mint 50 éves társadalmi felvilágosító és kutató múltra visszatekintő National Headache Foundation (Nemzeti Fejfájás Alapítvány) felmérése szerint 4-ből 3 ember azt mondta, hogy az időjárás váltja ki a fejfájást. A felmérésben részt vevő személyek 16 lehetséges fejfájást kiváltó tényezőt rangsoroltak, és leírták, hogy melyek azok, amelyek a jelek szerint kiváltják fejfájásaikat: 

Időjárás vagy légnyomásváltozás: 73% 

Intenzív szagok: 64% 

Világos vagy villódzó fények: 59% 

Füst: 53% 

Extrém meleg vagy hideg: 38% 

Magassági változások: 31% 

Nagy szél: 18% 

 

A szakértők úgy vélik, hogy azok az emberek, akiknek gyakran fáj a fejük, érzékenyebbek a környezeti változásokra. A migrénes fejfájástól szenvedő emberek pedig valószínűleg örökölték ezt az érzékenységet 1. 

Mit lehet tenni? 

  • Figyelje az időjárás változásait, és lehetőség szerint kerülje el a kiváltó okokat. Maradjon például bent a lakásban nagyon hideg vagy szeles időben, ha tudja, hogy a szervezete érzékenyen reagál ezekre a körülményekre. Egyes embereknél az időjárás változásai egyensúlyhiányt okozhatnak az agy kémiájában, beleértve a szerotonint is, ami migrént okozhat. Ráadásul az időjárással kapcsolatos kiváltó okok súlyosbíthatják a más okok miatt amúgy is jelentkező fejfájást2. Fontos, hogy mindig legyen kéznél hatékony fejfájáscsillapító gyógyszer. Olyan, amit ismerünk, amiről tudjuk, hogy szervezetünk jól reagál a benne található hatóanyagra. A vény nélkül kapható maximális ibuprofén hatóanyagtartalommal rendelkező Algoflex fájdalomcsillapítók a legkülönbözőbb fájdalomtípusokra nyújtanak testreszabott megoldásokat. Az Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta egy jól bevált gyógyszer a különböző fejfájások enyhítésére. Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszulát könnyebb lenyelni és hatóanyaga gyorsabban felszívódik. Az Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtabletta pedig a fájdalomcsillapító hatóanyag mellett 100 mg élénkítő hatású koffeint is tartalmaz, így a fájdalomcsillapítás is hatékonyabb. Mindegy, melyik megoldást választjuk, a lényeg, hogy az életünk gyorsan visszatérjen a normális kerékvágásba. 

 

MAT-HU-2200569(2022.05.02.) 

2022. május 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek