Alap a home office. És a vele járó fejfájás?

Alap a home office. És a vele járó fejfájás?

Kapcsolódó tünetek:

Két évvel a teljes lezárás után ma már sokkal rutinosabban állunk a home office-hoz. A rossz testtartás, a megnövekedett képernyőidő és a napi rutin változásai azonban mind kiválthatják a feszültség okozta fejfájást és a migrénes tüneteket. A kérdés, hogy odafigyelünk-e kellően mindezekre és hajlandóak vagyunk-e változtatni kialakult szokásainkon. 

A COVID-19 világjárvány a mindennapi élet szinte minden aspektusát megváltoztatta, beleértve sokunk munkáját is. A felmérések szerint az Egyesült Államokban az emberek közel 40%-a dolgozik otthonról, ami hatalmas változás ahhoz képest, hogy a járvány előtti időkben az emberek mindössze 9%-a mondta azt, hogy otthonról végzi a munkáját1. Az Office@home és a Kinnarps közös magyarországi kutatásából kiderült, hogy a korábbi 28% helyett a válaszadók mindössze 4%-a nem fogja biztosítani a későbbiekben az otthoni munkavégzés lehetőségét. A Microsoft globális kutatása pedig rámutatott, hogy a dolgozók 73%-a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel szeretne, főleg otthonról dolgozni. Vagyis elmondhatjuk, hogy a home office juttatásból alap elvárássá nőtte ki magát és hosszú távon mindenki az otthoni vagy a hibrid munkavégzés felé kacsintgat2. 

Bár a home office-nak is megvannak a maga előnyei (kényelem, utazási idő kiesése, rugalmasabb időbeosztás, privát ügyek intézése), sokak számára a munkakörnyezet és a munkarend megváltozása fejfájást okoz - szó szerint.  

A megnövekedett képernyőidő gyakoribb fejfájást jelenthet1 

A Nielsen közvélemény-kutató cég szerint az otthoni munkavégzés akár 60%-kal több képernyőidőhöz is vezethet. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy nap folyamán több mint 13 órát töltünk digitális kijelzők előtt. Az Amerikai Migrén Alapítvány (American Migraine Foundation) szerint a migrénes emberek 85-90%-a érzékeny a fényre, különösen a kék színű fényre, amelyet leggyakrabban a telefonok és számítógépek képernyői bocsátanak ki. 

A rossz testtartás is feszültséget okozhat1 

A rossz testhelyzet vagy testtartás is növelheti a migrénes vagy tenziós fejfájás valószínűségét. Amikor a laptopunk előtt ülünk, egyre jobban előregörnyedhetünk, ami feszültséghez vezethet a nyakunkban és a vállunkban.  

Az alváshiány és az étrend változása kiválthatja a migrénes rohamokat1 

Az alváshiány, vagy akár a túlalvás is kiválthat erős fejfájást. A napirend megváltozása, az étkezési szokásos felborulása mind olyan tényezők, amelyek a migrén kiváltásához vezethetnek.  

Tehát, alakítsunk ki egy rendszeres rutint az alvásra, az étkezésre és a testmozgásra, ha otthonról dolgozunk. Álljunk fel, nyújtózzunk, menjünk szabad levegőre, pihenjünk, igyunk sok vizet és alakítsuk ki a saját ritmusunkat. Ha pedig beüt a fejfájás, akkor legyen otthon olyan megbízható fájdalomcsillapító, amiről tudjuk, hogy gyorsan enyhíti a kellemetlen tüneteket. A vény nélkül kapható maximális ibuprofén hatóanyagtartalommal rendelkező Algoflex termékei között bárki megtalálhatja a hozzá közel állót, akár a jól bevált Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtablettát, akár a koffeintartalmával lendületet adó Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtablettát, akár a könnyen lenyelhető, gyorsan ható Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszulát választja.  

 

MAT-HU-2200608(2022.05.02.) 

2022. május 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek