Mindenki másképp szenved a fejfájástól

Mindenki másképp szenved a fejfájástól

Kapcsolódó tünetek:

Számos fejfájást típust ismerünk és szinte biztos, hogy valamilyen fejfájása már mindenkinek volt. Ilyenkor nehezebb koncentrálni, nem megy a pihenés és akár egy hétvégi programot is tönkretehet egy hosszantartó erősebb fejfájás. A fájdalom megélése és kezelése, a fájdalomtűrés határa azonban minden embernél különböző. Szerencsére ma már többféle hatékony megoldás közül választhatunk, így senkinek sem kell feleslegesen szenvednie. 

A fejfájásnak sokféle típusa létezik, különböző okokkal és tünetekkel. A legtöbbjük rövid ideig tart, és ritkán ad okot aggodalomra. Ha azonban valaki fel tudja ismerni, hogy milyen típusú fejfájást tapasztal, akkor tájékozódhat arról, hogy hogyan kezelheti a legjobban, és hogy kell-e orvoshoz fordulnia. 

A fejfájás gyakori panasz - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a felnőttek csaknem fele tapasztalt legalább egyszer fejfájást az elmúlt évben. Bár a tünetek néha fájdalmasak lehetnek és legyengítik az embert, a legtöbbjüket egyszerű fájdalomcsillapítókkal is tudjuk kezelni, és néhány órán belül elmúlnak. Az ismétlődő rohamok vagy bizonyos típusú fejfájások azonban súlyosabb egészségügyi állapotra utalhatnak. 

Neurológiai szakemberek mintegy 150 fajta fejfájást tartanak számon, amelyeket két fő kategóriába sorolnak: elsődleges és másodlagos. Az elsődleges fejfájás nem egy másik betegség következménye - ez maga az állapot. Ilyen például a migrén, a tenziós vagy a cluster-típusú fejfájás. De ide tartozik a hideginger vagy a túlzott fizikai megerőltetés miatti fejfájás. Ezzel szemben a másodlagos fejfájásnak külön kiváltó oka van, például fejsérülés, különböző egészségügyi problémák vagy az életmódhoz, életviteli gondokhoz kapcsolódó okok, mint a stressz, szellemi túlterhelés, folyadékhiány, túlzott koffeinfogyasztás, kialvatlanság, alvászavar vagy akár oxigénhiány.1 

A jól bevált recepteket már ismerjük: extra folyadékbevitel, stresszoldó gyakorlatok (torna, jóga, meditáció), többszöri felállás az asztal mellől, szellőztetés a dolgozószobában, irodában, rövid csendespihenő besötétített vagy árnyékos helyen. A lényeg inkább, hogy felmérjük, mi használ számunkra a leginkább. Ehhez tisztában kell lennünk önmagunkkal és a valós helyzetünkkel. Nem dobhatunk el mindent, hogy elmenjünk futni, vagy egy órát sétálni a közeli parkban, ha épp nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt megtegyük. Ilyenkor elég egy pár percre félretenni a munkát. Mást csinálni, becsukni a szemünket és másra gondolni, néhány könnyű, a váll- és nyakizmokat lazító tornagyakorlatot végezni. Van, akinek a hűsítő borogatás válik be, van, akinek egy forró fürdő.2 

És olyan is van, amikor bizony végig kell gondolnunk, hogy mit kéne másképp csinálnunk hosszú távon. Mik azok a szokások, amiktől meg kell szabadulnunk és miképp figyelhetünk oda erőfeszítés nélkül mindennapi egészségünkre. Mindezeket persze akkor érdemes végiggondolni, amikor épp nem a fájdalom elmulasztása köti le minden idegszálunkat. A vény nélkül kapható maximális ibuprofén hatóanyagtartalommal rendelkező Algoflex gyógyszerek képesek hatékony segítséget nyújtani fejfájás esetén. Többféle megoldást kínálnak, amelyekből mindenki kiválaszthatja a számára leginkább megfelelőt. Ez lehet akár a jól ismert Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta, az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula, amely könnyen lenyelhető és gyorsan hat, vagy az Algoflex Duo 400mg/100mg filmtabletta, amely koffeinnel ad új lendületet. Ne várjuk meg, amíg a fejfájás magától elmúlik, hanem tegyünk ellene. Tapasztaljuk ki, mi segít nekünk és melyik Algoflex gyógyszer válik be a legjobban.  

 

MAT-HU-2200478(2022.03.31.) 

2022. május 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek