Korábbi tanulmányok eddig egy teljesen alap élelmiszert hibáztattak ezen magas számért. A tudósok ugyanis úgy gondolták, hogy a tojás fogyasztása növeli meg a stroke kialakulásának kockázatát. Egy új kutatásnak hála azonban sikerült visszaállítani a tojás jó hírnevét, ugyanis a legújabb információk alapján semmi közük az agyvérzéshez. Ezeket a forradalmi megállapításokat az American Journal of Clinical Nutrition nevű szaklapban publikálták.
A kutatók közel 2000, 42 és 60 év közötti finn férfi adatait analizálták. A szakemberek 21 éven keresztül kísérték figyelemmel a résztvevők életét és egészségi állapotát. Az eltelt évek során 2000 főből összesen 217 férfi kapott stroke-ot.
A több mint két évtizeden át tartó tanulmány végül megdöntötte a tojásról kialakult rossz képet. Heti két tojás fogyasztása ugyanis nem vezetett a stroke kockázatának megnövekedéséhez, legalábbis a több mint hat tojás evésével összehasonlítva. Azon férfiak értékei, akik naponta 333 milligramm koleszterint vittek be a szervezetükbe, az egészséges tartományban maradtak. Egy nagy tojás 186 milligramm koleszterint tartalmaz.
Ennek ellenére a tanulmány vezetője, Jyrki Virtanen, nem jelentené ki, hogy együnk annyi tojást, amennyi csak belénk fér, azonban az egészséges személyeknek, akiknek egészséges a szívük és nem cukorbetegek, nem fog megártani a napi egy tojás. Sőt! A tojás sok D-vitamint, fehérjét, Omega-3-at és kolint tartalmaz. De annak érdekében, hogy a főzés során ne vesszenek el ezek a pozitív tulajdonságok, soha ne főzzük keményre a sárgáját.