Mit egyen az, aki vérszegény?

Mit egyen az, aki vérszegény?

Kapcsolódó tünetek:

Sápadtság, fáradékonyság és kimerültség – ezek lehetnek a vérszegénység tünetei is. Amennyiben ilyen jeleket tapasztalunk magunkon, fokozottan kell figyelnünk az étkezésünkre, hiszen a megfelelő étrenddel mérsékelhetjük a szimptómákat.

Nőknél a vérszegénység egyik lehetséges oka, ha túl erős a menstruációs vérzés, de ez a kórkép akár bizonyos vitaminok és tápanyagok – például B12-vitamin és folsav – hiányára is visszavezethető. Első ránézésre a sápadtság az, ami nagyon feltűnő, de az érintettek gyakran panaszkodnak fáradtságra és kimerültségre is.

Figyeljünk a vaspótlásra

A legtöbb esetben vashiány következtében alakul ki anémia, hiszen a vasnak fontos szerepe van a vértestek felépítésében. A betegség ezen típusa könnyen kezelhető, a legtöbb esetben elegendő, ha változtatunk az étkezési szokásainkon. Eleinte sok vasat kell bevinnünk a szervezetünkbe, hogy feltöltsük a raktárainkat, majd később már csak arra kell figyelnünk, hogy ne alakuljon ki ismét vashiány, azaz szinten kell tartanunk a vas szintjét.

A sertésmájnak és a kagylónak rendkívül magas a vastartalma, míg a vegetáriánusok az olyan hüvelyesekkel tudják feltölteni raktáraikat, mint a lencse, a borsó és a fehérbab. Ezeken kívül a rókagomba és a cékla fogyasztása is fokozottan ajánlott. Annak ellenére, hogy a spenótot tartják a legjobb választásnak vashiány, illetve vérszegénység esetén, inkább az előbb felsoroltak közül válasszunk. Ennek oka, hogy a spenót tényleg sok vasat tartalmaz, azonban olyan anyagok is megtalálhatóak benne, melyek gátolják a vas felszívódását.

Amennyiben nagymértékű a szervezetünk vashiánya, ajánlott olyan készítmények szedése, melyek magas koncentrációban tartalmaznak vasat. Erre azonban csak akkor szokott szükség lenni, ha a vas felhasználásában is zavar áll fenn. Ilyen esetben mindennap egy nagyobb adagra – hozzávetőleg 100 milligrammra – van szüksége a szervezetünknek. Ebből a mennyiségből sikerül felszívnia a szükséges napi mennyiséget.

Grapefruitra fel!

Ha nehézfémek gátolják a vas felszívódását, akkor azoktól meg kell szabadítanunk a testünket. Erre például akkor lehet szükség, ha egy régi amalgámtömésből kiszivárog a higany. Ebből a célból pedig jó választásnak bizonyul a grapefruit. Ez a gyümölcs olyan anyagokat tartalmaz, melyek megkötik a nehézfémeket. Már az is jelentősen gyorsítja a méregtelenítést, ha naponta iszunk grapefruit levet. A benne található C-vitamin továbbá segíti a vas felhasználását. Ezért ajánlott a grapefruit fogyasztása vérszegénység esetén. Mindössze akkor kell óvatosaknak lennünk, ha gyógyszert szedünk, ugyanis a grapefruit felerősítheti vagy gyengítheti azok hatását.

Megfelelő étkezés

A megfelelő étkezéssel akár meg is előzhető a vérszegénység kialakulása. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy miből mennyit ajánlott ebből e célból fogyasztani:

  • Füstölt lazac: 100 grammban 3,2 mikrogramm B12-vitamin található
  • Piros kaliforniai paprika: Felnőtteknek naponta 300-400 mikrogramm folsavra van szükségük. Ebből a célból leginkább piros kaliforniai paprikát ajánlott fogyasztani, de a paradicsom, a teljes kiőrlésű kenyér és a máj is jó választás
  • Spenót: 100 grammban 145 mikrogramm folsav található
  • Vörös hús: A vérszegénység leggyakoribb oka a vashiány, mely ellen jó választásnak bizonyulnak a vörös húsok
  • Tojás: Ha nincs elegendő B12-vitamin a szervezetünkben, nem tudnak osztódni a vérsejtek. A napi szükséges mennyiség ebből maximum 3 mikrogramm. Ezt főleg az állati eredetű élelmiszerekkel tudjuk bevinni – így például a tojással
  • Borjúmáj: 100 grammban 54 mikrogramm B12-vitamin található
2021. szeptember 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek