Az alacsony vérnyomás veszélyei

Az alacsony vérnyomás veszélyei

Kapcsolódó tünetek:

Az alacsony vérnyomás fajtái

A szervezetünknek egy saját rendszere van a vérnyomás szabályozására. Amennyiben ebben valamilyen zavar lép fel, alacsony vérnyomás alakul ki. A szakemberek 3 különböző típust különböztetnek meg. Ezek az esszenciális, a szekunder és az ortosztatikus hipotónia. Esszenciális alacsony vérnyomás Ez az egyik legelterjedtebb fajtája az alacsony vérnyomásnak, ami a legtöbb esetben indokolatlanul jelentkezik. Az orvosok úgy vélik, hogy az erre való hajlam örökölhető. Ha a fiatal és vékony nőknek már veleszületett alacsony vérnyomásuk van, akkor alkati hipotenzióról beszélünk. Szekunder alacsony vérnyomás Ez a fajta alacsony vérnyomás mindig egy alapbetegség következménye, illetve tünete. Ide tartozik például a pajzsmirigy-alulműködés, a mellékvesekéreg-alulműködés (Addison-kór), az agyalapi mirigy-alulműködés, különféle szívbetegségek (szívelégtelenség, szívritmuszavar, szívburokgyulladás), a hiponatrémia (nátriumhiány) és számos visszérbetegség. A dehidratáció szinten csökkentheti a vérnyomást, ugyanis a folyadékvesztesség következtében mérséklődik a vér mennyisége, amitől jelentősen csökken az erekben a nyomás. Egyes gyógyszerek mellékhatásai szintén okozhatnak ilyen problémát. Leggyakrabban az alábbiakra szedett készítmények vezetnek alacsony vérnyomáshoz:
  • Depresszió, szorongás és álmatlanság
  • Szívritmuszavar
  • Magas vérnyomás
  • Koszorúérbetegségek
  • Érszűkület
Ortosztatikus alacsony vérnyomás Ez a fajta alacsony vérnyomás akkor jelentkezhet, amikor fekvésből vagy ülésből hirtelen felállunk, ugyanis ilyenkor a vér a lábainkba folyik, amire nem tud elég gyorsan reagálni a szervezetünk. Ennek okai az alábbiak lehetnek:
  • Szekunder alacsony vérnyomás
  • Az autonóm idegrendszer zavara (például: cukorbetegség)
  • Az idegsejtek károsodása az agyban (például: Parkinson-kór)
  • Visszerek
  • Poszttrombotikus szindróma

Mikor veszélyes az alacsony vérnyomás?

Az alacsony vérnyomás sokkal ritkább esetekben veszélyes a magas vérnyomáshoz képest. Sőt mi több, hipotónia esetén alacsony a vérerekben a nyomás, ami jótékony hatással van a szívünkre és a keringésünkre. Ha azonban túl alacsony lesz, akkor már komoly panaszokat okozhat, ugyanis súlyos keringési problémákhoz és ájulásokhoz, szervi problémákhoz vezethet. Várandósság során A terhesség első pár hónapjait követően ismét normalizálódnia kellene a vérnyomásnak, ha azonban ez nem történik meg, sőt, az értékek egyre csak csökkennek, akkor nem biztosított a méhlepény szükséges vérellátása, aminek következtében alultáplált lehet a magzat. Rendszeres vérnyomásméréssel azonban figyelemmel lehet követni ezeket az értékeket, így az orvos pontosan tudja, hogy mikor kell közbelépnie. Idősek esetén Az időseknél gyakran figyelhető meg érszűkület, így nagyon alacsony vérnyomás esetén a szervek nem jutnak elegendő vérhez, továbbá gyakran szédüléshez és eszméletvesztéshez vezethet a felállás, illetve egy hosszas álldogálás. Ezek következtében az érintettek bármikor eleshetnek, ami előrehaladott korban csonttörésekhez vagy más komplikációkhoz vezethet.
2021. április 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek