A leggyakoribb hematológiai betegségek

A leggyakoribb hematológiai betegségek
A leggyakrabban előforduló hematológiai betegségek: a vérszegénység, a vérképzőszervi zavarok (például a leukémia, a vérzékenység és az érfalon belüli vérrögképződés).

Vérszegénység

A vérszegénységet a vér oxigénszállító sejtjeinek, a vörösvérsejtek számának illetve oxigénkötő kapacitásának csökkenése okozza. Ezt kiválthatja a vörösvértestek csökkent képződése, gyors pusztulása vagy vérveszteség. A vérszegénységet okozhatja még vas-, B12 vitamin-, és folsavhiány, de kísérő tünete lehet vesebetegségnek, májbetegségnek, daganatos betegségeknek is. A vérszegénység életveszélyes formája, amikor csontvelő károsodás miatt nem képződik elegendő vörösvértest. Vérszegénység kialakulhat abban az esetben is, ha gyorsabban bomlik le a vörösvértest gyógyszerek, betegségek vagy pl. májkárosodás esetén. A vérszegénység ritka esetben komoly működési zavarokat okoz, a szervek oxigénhiánya az agy vagy a szív vérellátási zavarát idézheti elő.

Vérképzőszervi daganatok

A vérképzőszervi daganatok közül a leggyakoribbak a leukémia és a limfóma. Sajnos, mindkettő egyre gyakoribb betegség, amely már kisgyermekkorban is kialakulhat. A leukémia a csontvelő és a nyirokrendszer daganatos megbetegedése, a limfóma pedig a nyirokrendszer daganatos betegsége. Ez utóbbinak több típusa is előfordul: a Non-Hodgkin limfómának is több fajtája létezik, nagyon agresszív daganat típus. A Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer vírusos eredetű rosszindulatú daganatos burjánzása.

Véralvadás zavarai

A véralvadás zavaraihoz soroljuk a vérzékenységet (hemofíliát) és az érrendszeren belüli vérrögképződést is. A véralvadás a szervezetben beinduló bonyolult folyamat, amelynek következtében a folyékony vér megszilárdul, ezáltal az ér sérülésekor megakadályozza a további vérzést, segíti a sebgyógyulást. A vérzékenység a véralvadás rendellenessége. A véralvadás folyamatának másik rendellenessége az érrendszeren belüli vérrögképződés, amely vénás vagy artériás trombózishoz vezethet. A vérzékenység tünetei: orrvérzés, bőr bevérzések, véraláfutások, a külső behatásokra, sérülésekre a megszokottnál nagyobb mennyiségű és hosszabb ideig tartó vérzés. A vérzések főként a bőrt, a vázizomzatot és az ízületeket érintik, de bármely szervben előfordulhat, veszélyes állapotot okozva.
2017. április 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink