A gyomorégés 5 lehetséges oka

A gyomorégés 5 lehetséges oka

Kapcsolódó tünetek:

A gyomorégés minden második ember életét megkeseríti, de míg egyeseknél csak ritkán jelentkezik, mások állandóan küzdenek vele. A tapasztalatok szerint a leggyakrabban az alábbi 5 ok váltja ki:

1. Helytelen étkezési szokások

Ha túlságosan teleettük magunkat, túl sokat fogyasztottunk valamiből, esetleg túl gyorsan, kapkodva, könnyen megeshet, hogy több gyomorsav termelődik a kelleténél.  A gyomorsavtúltengés pedig kellemetlen, maró érzést okoz. A gyorsan - megrágás nélkül - bekapkodott falatok is okozhatnak panaszokat. Ha a rágás közben elkeveredő nyállal nem segíti gyomrát az emésztésben, akkor az emésztés feladata a gyomorra marad. A rágatlan étel megemésztéséhez ugyanis a gyomor kénytelen több gyomorsavat termelni.

2. Bizonyos ételek fogyasztása

A zsíros ételek fokozhatják a panaszokat, mert a szervezet lassabban képes lebontani őket. A savas ételek, például a narancs, a citrom, a paradicsom, illetve az erős, csípős fűszerek irritálhatnak, főként, ha éhgyomorra fogyasztjuk azokat. A koffein, az alkohol, a csokoládé és a szénsav fokozott gázképződést okoznak, emiatt lesz laza a nyelőcső záróizma, és áramlik vissza a gyomorsav. A néha-néha megjelenő panaszok miatt nem kell aggódni, patikában recept nélkül kapható savlekötő tablettákkal segíthetünk magunkon, de ha gyakran tapasztaljuk a kellemetlenségeket, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

3. Reflux

Az egyik gyomorégéssel járó, rendkívül sok embert érintő betegség a reflux, amely a tápcsatorna felső szakaszának működési zavara, amikor a gyomor- és nyombéltartalom visszafelé áramlik és visszajut a nyelőcsőbe.  Ennek a visszaáramlásnak lehet az oka rekeszizomsérv, komoly fizikai munka, túl szűk ruházat, de még a várandósság is. Helyes étkezéssel és gyógyszeres kezeléssel karban tartható a betegség, a modern készítményekkel a gyomornyálkahártya savtermelését gátolják, illetve a tápcsatorna mozgását javítják, és a nyelőcső záróizom szorosabb záródását segítik elő. A páciensek nagy részénél segítenek ezek a szerek, de súlyos esetben műtétre lehet szükség.

4. Gyomorfekély

A gyomorégés hátterében komoly betegség is állhat, például a gyomor- és nyombélfekély. A gyomorfekély nem más, mint a gyomor nyálkahártyáján lévő seb, amely megszakítja a nyálkahártya folytonosságát, lehetővé téve a gyomorsav pusztítását.  A gyomorfekélyért felelősek lehetnek egyes gyógyszerek, például a szteroidok, fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, de akár egy fertőzés miatt is kialakulhat.  A gyomorfekély gyógyszerekkel kezelhető. Gyomorsav-elválasztást gátló szert, savlekötőket és filmképző szereket rendelhet az orvos, ez utóbbi egy védőréteget hoz létre a gyomornyálkahártyán, így védi a savtól. Ha már a szövődményt is kezelni kell, valószínűleg kórházi és sebészi kezelésre, majd komoly életmódváltásra van szükség

5. Stressz

A gyomorégésnek lelki oka is lehet, pl. a stresszes életmód, az állandó rohanás, idegesség is okozhatja a gyomornedvek egyensúlyának felbomlását. A gyomorsavtúltengés legjellemzőbb tünetei:
  1. Puffadás, émelygés
  2. Hányinger, hányás, öklendezés
  3. Mellkasi (szegycsont mögötti) égető fájdalom a sav maró hatása miatt
  4. Keserű vagy savanyú íz a szájban
  5. Maró, égő érzés a torokban a gyomorsav nyelőcsőbe jutásától
Ha ezeket a kellemetlen tüneteket rendszeresen tapasztalja, ne késlekedjen felkeresni orvosát, mert a pontos kiváltó ok ismeretében, megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással lehetséges a teljes tünetmentesség.

A BENU Online Gyógyszertárban kapható, a gyomorsav túltermelődés okozta tünetek enyhítésére alkalmas termékeket itt találja >>

 
2017. május 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek