A reflux kezelése

A reflux kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Mi a reflux betegség?

A reflux, pontos nevén gastroesofagealis reflux,  az a jelenség, melynek során gyomortartalom kerül a nyelőcsőbe, mivel a gyomor záróizma nyitva van. Kisebb mennyiségben minden embernél kerülhet gyomortartalom a nyelőcsőbe, de ez csak időszakos. Reflux betegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom folyamatosan kerül a nyelőcsőbe. Megkülönböztetünk alacsony és magas refluxot. Az előbbinél leginkább csak a gyomorszájnál, illetve a mellkasban érezhető égés vagy fájdalom. A magas refluxnál a torokban, szájban és esetleg az orrban érezhető a maró, savas érzés, mely köhögést, extrém esetben fulladást, egyéb gégészeti panaszokat és  fogzománc  károsodást okoz.

Kezelése

A kezelések során az elsődleges cél az, hogy a gyomorszáj záróizmát munkára bírjuk, a másodlagos cél, hogy semlegesítsük a gyomorsavat, enyhítsük annak káros hatásait, kezeljük a már meglévő sérüléseket. Ezek együttesével pedig kiküszöböljük a refluxbetegséget.

Életmódbeli változások

Refluxbetegség esetén érdemes naponta többször enni keveset, hogy a gyomor ne feszüljön túl és minél kevesebbszer legyen szükség a záróizom nemkívánatos kinyílására. A túlsúly szintén előidézheti a záróizom kéretlen lazulását, így ha van egy kis felesleg, jó ezzel is foglalkozni. Étkezéskor célszerű az ételt alaposan megrágni, ezzel is segítve a gyomor működését. Lefekvés előtt 2 órával pedig már ne együnk! Éjszaka a bal oldalon aludva gyorsítható az emésztés, a felsőtestet a lapockáktól kezdve emeljük meg, hogy így enyhítsük a reflux tüneteit. Javasolt még a rendszeres mozgás és a laza, kényelmes ruhák viselése. Kerülendő továbbá a dohányzás és az alkohol fogyasztás is.

Étrend

Hagyjuk el a túl csípős, mentolos, sok koffeint tartalmazó ételeket és italokat és természetesen az erősen savasakat is. A szénsavas vizek és üdítők sem túl jók ilyenkor, mert puffadást okoznak, ezt pedig a gyomor záróizmának lazulásával kénytelen enyhíteni. Szintén kerülendők az édességek éhgyomorra, a friss pékáru és minden, amihez zsemlemorzsát használunk vagy amit bő zsiradékban sütünk. Az aloe vera lé viszont segíthet abban, hogy a már kialakult sebek ne fájjanak, könnyebben gyógyuljanak. A kamillatea vagy bizonyos gyógyvizek ivókúra szerű használata szintén ajánlott, hiszen nyugtatja a sérült területet illetve semlegesíti a savat.

Gyógyszerek és műtét

A savtermelést csökkentő protonpumpa gátlók és H2 receptor blokkoló gyógyszerek sok refluxos betegen képesek hatékonyan segíteni. Léteznek a nyelőcső és a gyomor-bélrendszer mozgását segítő gyógyszerek is, melyek szintén segítik a refluxos tünetek megszüntetését. Mindenképpen beszéljük meg orvosunkkal szedésüket, illetve a szükséges vizsgálatokat! Létezik műtéti megoldás is, de ez csak speciális esetekben javasolt.
2017. július 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek