Milyen az egészséges alsónemű?

2018. július 27.

Kapcsolódó tünetek:

érzékeny bőr

Tényleg nem ajánlott tangát hordani? Melyik anyag a legjobb? Mi a helyzet az alakformáló bugyikkal? Más fazont kell felvennünk sportoláshoz, mint egyéb tevékenységeinkhez? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat az egészséges fehérneműről!

Milyen az egészséges alsónemű

Milyen az egészséges alsónemű

A pamut az igazi (általában)

Amikor az alsóneműre kerül a sor, legjobb, ha a természetes anyagok mellett tesszük le a voksunkat –főleg a mindennapi viselet során. A pamuttal nem lehet melléfogni. Beszívja a nedvességet, így segít a baktériumok szaporodásának megakadályozásában, és a fertőzések megelőzésében, miközben lélegezni engedi bőrünket. Sportolás, testmozgás alatt azonban a pamut nedvességszívó és nehezen száradó tulajdonságai miatt lehet, hogy nem a legkényelmesebb választás, ugyanakkor a nedvességet taszító – műszálas vagy szintetikus – anyagokból készült alsóneműk ilyenkor jó szolgálatot tesznek.

Alakformálás alkalmanként

Mindannyian ismerjük egy-egy hasleszorító vagy comb összehúzó darab jótékony esztétikai tulajdonságait, azonban minden  előnyük ellenére jobban tesszük, ha csak  fontosabb alkalmakkor viselünk ilyen alsóneműt. A túl gyakran hordott alakformáló, szűk darabok ugyanis hosszútávon visszatérő egészségügyi problémákhoz – például húgyúti fertőzések kialakulásához – vezethetnek. Törekedjünk minél ritkábban viselni ezeket, és ha mégis megtesszük, vegyünk fel alájuk egy pamut alsóneműt is.

Divatjamúlt tanga

A tangák, azon kívül, hogy ma már nemigen számítanak divatos viseletnek, nem is a legegészségesebb alsónemű opciót képviselik. A tangák pici anyagdarabja nem marad stabilan a helyén, ez pedig igen kellemetlen és sokszor visszatérő fertőzésekhez vezethet a végbélnyílásból a szeméremajkakra vagy a hüvely vagy a húgycső nyílásába kerülő baktériumok miatt. Különösen kerüljük a tanga viselést, ha sportolni készülünk, hiszen ekkor még valószínűbb, hogy elmozdul az alsóneműnk.

A ’láthatatlan’ fehérneműk

Az egyre több helyen kapható ’láthatatlan’, vagyis varrás nélküli alsóneműk nem csak esztétikai szempontból előnyösek, hanem bőrünk is hálás érte, ha ilyen darabokat választunk. A szoros gumik és varrások szoríthatnak, dörzsölhetnek, ezáltal a bőrt is kifejezetten irritálhatják.

Veled vagy nélküled?

Egyáltalán nem ellenjavallott, sőt, néhány esetben igazán előnyösnek tartják a ’kommandót’, vagyis az alsónemű viselésének teljes elhagyását. Bőrünk és nemi szervünk ilyenkor lélegezni tud, nedvesség egyáltalán nem marad a közelében, nincs, ami a baktériumokat nem kívánatos helyre hordja, így a fertőzésveszély nagyban csökken. Persze csak ha tiszta helyen vagyunk, például az otthon töltött napokon vagy alvás közben.

Csecsemőkori ekcéma

Csecsemőkori ekcéma

Az ekcéma rengeteg kellemetlen pillanatot okoz a csöppségeknek, hiszen bőrük nem csupán rettentően viszket, de be is gyullad. Lássuk, hogy pontosan mi is ez a betegség, illetve mit tehetünk ellene.

Házi praktikák a nyár betegségeire

Bosszantó strandbajok – Mit tegyünk és mit ne?

Nyáron különösen várjuk azokat a lehetőségeket, amikor a munkát magunk mögött hagyva egy fél napra, hétvégére vagy szerencsés esetben egy-két hétre a napon sütkérezve, vagy a vízben lebegve élvezhetjük a gondtalan kikapcsolódást.

A napozás szabályai nyaralás alatt

A napozás szabályai nyaralás alatt

Hurrá, itt a nyár, és csomagolhatjuk is a bőröndöt! A nyári ruhácskák, kedvenc strandpapucsunk vagy egy izgalmas könyv mellett azonban ne feledkezzünk meg a fényvédelem fontosságáról sem. Mutatjuk, mit érdemes észben tartanunk.

A 7 legjellemzőbb strandbetegség

A 7 legjellemzőbb strandbetegség

Bacilusok, gombák, férgek… A fürdőtavakban és a strandokon rengeteg kórokozó leselkedhet ránk, melyek az alábbi betegségeket okozhatják.

Fényvédelem kisokos – A legfontosabb fogalmak

Fényvédelem kisokos – A legfontosabb fogalmak

Mindenki a tökéletes barnaságra vágyik, azonban ennek elérése érdekében sose mellőzzük a naptej használatát. Lássuk, mely kifejezésekkel kell tisztában lennünk, hogy biztosan a megfelelő napvédő krémet válasszuk.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában