Milyen az egészséges alsónemű?

2018. július 27.

Kapcsolódó tünetek:

érzékeny bőr

Tényleg nem ajánlott tangát hordani? Melyik anyag a legjobb? Mi a helyzet az alakformáló bugyikkal? Más fazont kell felvennünk sportoláshoz, mint egyéb tevékenységeinkhez? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat az egészséges fehérneműről!

Milyen az egészséges alsónemű

Milyen az egészséges alsónemű

A pamut az igazi (általában)

Amikor az alsóneműre kerül a sor, legjobb, ha a természetes anyagok mellett tesszük le a voksunkat –főleg a mindennapi viselet során. A pamuttal nem lehet melléfogni. Beszívja a nedvességet, így segít a baktériumok szaporodásának megakadályozásában, és a fertőzések megelőzésében, miközben lélegezni engedi bőrünket. Sportolás, testmozgás alatt azonban a pamut nedvességszívó és nehezen száradó tulajdonságai miatt lehet, hogy nem a legkényelmesebb választás, ugyanakkor a nedvességet taszító – műszálas vagy szintetikus – anyagokból készült alsóneműk ilyenkor jó szolgálatot tesznek.

Alakformálás alkalmanként

Mindannyian ismerjük egy-egy hasleszorító vagy comb összehúzó darab jótékony esztétikai tulajdonságait, azonban minden  előnyük ellenére jobban tesszük, ha csak  fontosabb alkalmakkor viselünk ilyen alsóneműt. A túl gyakran hordott alakformáló, szűk darabok ugyanis hosszútávon visszatérő egészségügyi problémákhoz – például húgyúti fertőzések kialakulásához – vezethetnek. Törekedjünk minél ritkábban viselni ezeket, és ha mégis megtesszük, vegyünk fel alájuk egy pamut alsóneműt is.

Divatjamúlt tanga

A tangák, azon kívül, hogy ma már nemigen számítanak divatos viseletnek, nem is a legegészségesebb alsónemű opciót képviselik. A tangák pici anyagdarabja nem marad stabilan a helyén, ez pedig igen kellemetlen és sokszor visszatérő fertőzésekhez vezethet a végbélnyílásból a szeméremajkakra vagy a hüvely vagy a húgycső nyílásába kerülő baktériumok miatt. Különösen kerüljük a tanga viselést, ha sportolni készülünk, hiszen ekkor még valószínűbb, hogy elmozdul az alsóneműnk.

A ’láthatatlan’ fehérneműk

Az egyre több helyen kapható ’láthatatlan’, vagyis varrás nélküli alsóneműk nem csak esztétikai szempontból előnyösek, hanem bőrünk is hálás érte, ha ilyen darabokat választunk. A szoros gumik és varrások szoríthatnak, dörzsölhetnek, ezáltal a bőrt is kifejezetten irritálhatják.

Veled vagy nélküled?

Egyáltalán nem ellenjavallott, sőt, néhány esetben igazán előnyösnek tartják a ’kommandót’, vagyis az alsónemű viselésének teljes elhagyását. Bőrünk és nemi szervünk ilyenkor lélegezni tud, nedvesség egyáltalán nem marad a közelében, nincs, ami a baktériumokat nem kívánatos helyre hordja, így a fertőzésveszély nagyban csökken. Persze csak ha tiszta helyen vagyunk, például az otthon töltött napokon vagy alvás közben.

Mivel és hogyan mossuk kisbabánk haját?

Mivel és hogyan mossuk kisbabánk haját?

Egy kisbaba fejbőre a többi bőrfelületéhez hasonlóan nagyon érzékeny, így különleges ápolásra van szüksége.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában