Csak óvatosan! Az 5 leggyakoribb karácsonyi baleset

2016. november 29.

A legtipikusabb balesetek az ünnepek alatt és hasznos tanácsok, hogyan előzheti meg őket!

Leggyakoribb karácsonyi balesetek

1. Forrázás, vágott sebek

Az ünnepi balesetek között előkelő helyet foglalnak el a konyhai sérülések: a forró olaj és forró víz, a sütő okozta forrázásos és égési sérülések, az éles kések által ejtett vágások, mély sebek. Halpucolás, húscsontozás közben gyakori, hogy a szálka vagy élesebb csontszilánk szúrt sebet okoz, a szúrásos sérülés a köröm alatti lágyrészt sérti, vagy néha mélyen behatol a bőr alá. Ha a csontszilánk – aminek felületén mindig találhatók baktériumok – ínhüvelyt vagy ízületet ér, azonnal orvoshoz kell fordulni! Ha a sérülés nem ért csontot vagy ízületet, a sebet azonnal fertőtleníteni kell, súlyosabb esetben szintén fel kell keresni sebészeti szakrendelést orvosi ellátás és tetanusz elleni védőoltás céljából!

2. Lakástüzek és égési sérülések

A lakás minden pontján elhelyezett gyertyák, az ismeretlen forrásból származó fényfüzérek, a csillagszóró mind veszélyesek lehetnek! Kisgyerek kezébe soha ne adjon égő gyertyát, ne hagyja még csillagszóróval sem felügyelet nélkül, mert könnyen égési sérüléseket okozhat magának! Ami még rosszabb, ha leesik, felborul a gyertya vagy zárlatos lesz a fényfüzér, hiszen a tűzhöz elég egy szikra, ami ráadásul nagyon gyorsan lángra lobbanhat és a tűz pillanatok alatt továbbterjedhet a lakástextíliák miatt.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • LIVSANE vízálló sebtapasz 20x

  LIVSANE vízálló sebtapasz 20x

  <p>A LIVSANE Vízálló sebtapasz teljesen vízálló felülettel rendelkezik, ami rugalmas és légáteresztő, amely<br />nagyobb kényelmet és biztonságot biztosít, és megakadályozza, hogy víz kerüljön a sebbe.</p>

  799 Ft

3. Zárlat okozta áramütés

Az ünnepek alatt nem ritka, hogy valakit áramütés ér a használni kívánt, zárlatos égősor miatt. A piacokon, utcai árusoknál található izzók olcsók, de nagyon veszélyesek lehetnek, ugyanakkor a már évek óta használt, bevált fényfüzért is mindig ellenőrizni kell, mielőtt újra felteszi a fára.

4. Figyelmetlenségből adódó balesetek

Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint karácsonykor sokan keresik fel az ügyeletet figyelmetlenségből adódó balesetek miatt. A felmérés szerint tipikus, amikor az ajándék ingből elfelejtik kivenni a gombostűket, melyek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak, vagy díszítés közben leesnek a székről, létráról és kificamítják valamely testrészüket vagy törést szenvednek.

5. Halszálka okozta balesetek

Nem múlhat el karácsony hal nélkül, ám még a jól előkészített vagy filézett halszeletekben is maradhat szálka, amely befúródhat az ínybe, felsértheti a száj-, garatnyálkahártyát, vagy elakadhat nyelés közben a torok- és garatrészen. A garatban az idegen test érzése köhögést, öklendezést okozhat. Az esetek nagy százalékában azonban kenyérbél, krumpli lenyelése továbbsodorja azt, kaparó érzést visszahagyva a nyálkahártya felületes sérülését követően. Amennyiben a szálka jobban elakad, vagy beékelődik, nyelési próbálkozásokra nem szűnik az idegen test érzése, az öklendezés, gégészeti ügyeletes osztályhoz kell fordulni!

Tanácsok, hogy kerülhetőek el a leggyakoribb karácsonyi balesetek!

 • Ne akarjon mindent egy napba besűríteni! Amit lehet, készítsen elő már az előző napon vagy akár még előtte! A karácsonyi menü elkészítése már önmagában is nagy feladat, a kapkodás pedig nem vezet semmi jóra.
 • Ossza szét a feladatokat a családtagok között! Ne akarjon mindent a felügyelete alatt tartani! A gyerekeknek is adjon tennivalót, higgye el, még élvezni is fogják!
 • Készülődés közben ne igyon alkoholt, mert csökkenti az éberséget, valamint a koordinációs képességet is rontja!
 • Ne hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyákat, mert ha felborulnak, pillanatok alatt lángra kaphat a terítő, a szőnyeg, a függönyök! Alapszabály, hogy éghető tárgy közelébe nem helyezünk sem mécsest, sem csillagszórót, sem gyertyát és azokat mindig megfelelő, azaz stabil és nem gyúlékony tartóba tesszük.
 • Fényfüzért csak megbízható helyről vásároljon és nézze meg, hogy megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik-e! A karácsonyfán az égősort csak akkor kapcsolja be, ha otthon tartózkodik a család, éjszakára pedig mindig kapcsolja le!
 • A karácsonyfa talpba igazítását bízza az árusra – legjobb, ha magával viszi a fa kiválasztásához a talpat, amibe bele szeretné állítani – vagy ha maga próbálkozik vele, azt csak védőkesztyűben, nagyon óvatosan tegye! Ha mégis megsérül a fafaragás közben, feltétlenül fertőtlenítse le a sebet és környékét, és a steril fedőkötésen kívül mást ne helyezzen rá! Ha mély a seb, menjen el a sebészeti ügyeletre, ahol szakszerűen el tudják látni a sérülését! Fontos, hogy minden ilyen típusú balesetnél kapjon tetanusz elleni védőoltást!
 • A halfilézést, a húsok kicsontozását bízza a hentesre, akitől veszi az árut, így elkerülheti, hogy csontszilánk és szálka kerüljön az ételekbe, ugyanakkor magát is megvédheti a szálka és éles csontok okozta szúrt sérülésektől!
Karácsonyi házi patika

Karácsonyi házi patika

Karácsonykor is felütheti a fejét betegség, gyomorrontás, vagy sérülés, amit időben kezelni kell. Ezeket a termékeket érdemes a házi patikában összegyűjteni ilyenkorra.

Napi 15 perc séta 10 jótékony hatása

Napi 15 perc séta 10 jótékony hatása

Sokan nem tekintik az aktív életmód részének, pedig a rendszeres séta javíthat az egészségünkön. A mindennapokban érdemes odafigyelnünk a megfelelő testmozgásra, de már azzal is sokat tehetünk szervezetünkért, ha buszmegállóig gyalog megyünk.

Ez történik velünk, ha bent tartjuk a levegőt

Ez történik velünk, ha bent tartjuk a levegőt

Élete során mindenki legalább egyszer párbajra hívja barátait, családtagjait, hogy eldöntsék, ki bírja tovább víz alatt egy levegővel. Azonban kevesen gondolnak bele abba, hogy pontosan milyen élettani hatásai is vannak a levegő visszatartásának.

Megvágta magát egy papírral? Ezért fáj ennyire!

Megvágta magát egy papírral? Ezért fáj ennyire!

Valószínűleg nincs olyan ember, aki élete során ne tapasztalta volna meg azt a fájdalmat, ami akkor önti el a testünket, ha megvágjuk magunkat egy darab papírral. De mivel magyarázható az, hogy egy ilyen ártalmatlan dolog ilyen kínt okoz?

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

Megdöbbentő megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint akár 20 hónappal is lerövidítheti a légszennyezettség a most született gyermekek életét.

Összes cikk Elsősegély témában.