Jód: szükség van rá

Jód: szükség van rá

Kapcsolódó tünetek:

A jódnak szerepe van az anyagcsere normál működésében, a csecsemők és gyerekek szellemi fejlődésének elengedhetetlen „kelléke”. A hormonok önmagukban 65 százaléknyi jódot tartalmaznak, ezek alapján nem meglepő, hogy jódhiány esetén anyagcserezavarok és fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.

Azokon a területeken, ahol nem kielégítő a jódellátottság, gyakrabban fordulnak elő pajzsmirigybetegségek: leginkább jódhiányos területek a kontinensek belső részein és a hegyvidékeken találhatók.

Alapesetben a jód a táplálkozás során és az ivóvízzel kerül be a szervezetünkbe és összegyűlik a pajzsmirigyben. Hazánk területének 4/5-e közepesen jódhiányos, az itt megtermelt élelmiszerek nem tartalmaznak kellő mennyiségű jódot.

Jódhiányra utaló tünetek

A jódhiány legjellegzetesebb tünete felnőtteknél a golyva, más néven jódhiányos struma. Azért alakul ki, mert a pajzsmirigy növekedéssel ellensúlyozza azt, hogy nem képes a szükséges mennyiségű hormont megtermelni. Ez a betegség sokáig fennállhat különösebb panasz nélkül, de ezzel fennáll egy súlyosabb pajzsmirigyzavar kialakulásának kockázata.

A jódhiány miatt testsúlynövekedés indulhat meg, de ez az állapot csökkenti a testi és szellemi teljesítőképességet is. Enyhe jódhiány következtében egész életen át gyakori a magas koleszterinszint és az érelmeszesedés kialakulásának kockázata is.

Miben van jód?

Természetes források:

  • a tengeri halak húsa,
  • a kagyló,
  • homár,
  • gyógyszertárakban beszerezhető jódozott víz és jodid tabletta.

Ételek, melyek csökkentik a jód felszívódását:

  • káposzta,
  • brokkoli,
  • karfiol,
  • kelbimbó,
  • fehérrépa,
  • torma (normál mennyiségben fogyasztva nem okoznak panaszt ezek az ételek)

Fokozott jódbevitel szükséges:

  • terhesség és szoptatás idején,
  • kamaszkorban,
  • a változókor környékén,
  • nehéz fizikai munkavégzés esetén,
  • dohonyzás és
  • alkoholfogyasztás esetén.

Amikor nem javallott jód szedése

Az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladásban adott jód fokozhatja a gyulladásos folyamat aktivitását, így ilyen betegekben a jód adása ellenjavallt.

Jódkezelés alkalmazása ellenjavallt göbös pajzsmirigybetegségben szenvedő egyéneknél sem.

A túlzott jódfogyasztást mindenkinek érdemes elkerülni, ugyanis az arra fogékonyaknál pajzsmirigy-gyulladást vagy –túlműködést okozhat.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek