Így sportoljunk télen! A téli edzések 7 szabálya

2016. november 27.

Az alábbi szabályok betartásával a hideg évszakban is nyugodtan edzhet a szabadban!

Így sportoljunk télen! A téli edzések 7 szabálya

Amíg nem süllyed a hőmérséklet fagypont alá, nyugodtan folytathatjuk edzéseinket a szabadban. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk nagyszerűen alkalmazkodik a fokozatosan egyre hidegebbé váló körülményekhez.

  1. Hidegben főként a közepes vagy intenzív terhelést jelentő mozgásformák: a futás, foci, korcsolyázás vagy síelés ajánlottak, mert ezek segítenek fenntartani a szervezet egészséges hőmérsékletét. Fontos, hogy ne álljunk meg hosszabb időre, mert úgy könnyebben megfázunk !
  2. Minél többet sétálunk, kirándulunk télen is a friss levegőn, annál inkább erősödik az immunrendszer, fokozódik a tüdő légcseréje és felgyorsul a vérkeringés is. Nem a hidegtől lesz náthás valaki, hanem attól, ha nem megfelelően öltözködik.
  3. Ha nem intenzív mozgást végzünk, fordítsunk még nagyobb figyelmet az öltözködésünkre! Viseljünk az intenzív mozgásformáknál megszokott, a verejtéket a testtől elvezető, szintetikus anyagból készült alsóruházatot, felette pedig vastagabb, jó hőszigetelő képességű anyagból készült ruhadarabot! Legfelülre pedig könnyen szellőző, de víztaszító öltözet kerüljön! Kerüljük a pamutot, mert az átnedvesedve elveszíti hőszigetelő tulajdonságát.
   Így sportoljunk télen! A téli edzések 7 szabálya

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 1. Téli sportoláskor a sapka is fontos, a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át párolog el. Ugyancsak kiemelt védelmet igényelnek az ujjak és a lábujjak, a véráram ugyanis főleg a törzsre koncentrálódik, így a végtagok sokkal inkább kiszolgáltatottak a hidegnek. Mindig viseljünk kesztyűt, és válasszunk nagyobb méretű, tágasabb cipőt, hogy vastag zokninak is legyen benne hely. A túlzottan meleg öltözék azonban nem jó, mert fokozza az izzadást, a nedves test pedig gyorsan veszít a hőmérsékletéből.
 2. Fokozottan figyeljünk orrunkra és arcbőrünkre is! Használjunk a téli sportoláshoz kifejlesztett arckrémeket, fényvédő pasztákat! Ha jóval fagypont alá esik a hőmérséklet, ne riadjunk vissza a símaszk vagy arcvédő maszk használatától sem!
 3. A legegyszerűbb és legolcsóbb lehetőség a futás, amit bármikor, bárhol tudunk űzni. Ezen kívül kerékpározhatunk is a kevésbé zord, napsütéses téli napokon. Amint leesik az első nagyobb és tartósabb hó, érdemes síelni, túrázni, szánkózni, snowboardozni. Befagyott állóvizeinken pedig lehet korcsolyázni, ám nagyon fontos, hogy mindig csak az arra kijelölt területen.
 4. Bár a hidegben való sportolás nem ártalmas, ha túl hidegnek vagy kellemetlennek érezzük az időjárási viszonyokat, válasszuk inkább a meleg edzőtermet, a lényeg, hogy mozogjunk!
Rándulás, húzódás – nem kell, hogy fájjon

Rándulás, húzódás – nem kell, hogy fájjon

Ha a sérülés már megtörtént, és hatékony fájdalomcsillapító módszert keres, bízza magát bátran az Algoflex Dolo gélre

Így hidratálja szervezetét futás közben!

A 7 legfontosabb tudnivaló a hidratációval kapcsolatban, ha a futást választjuk.

Mozgás 50 felett

Érdemes-e 50 felett bármilyen mozgásformát elkezdeni? A válasz egyértelműen igen!

A téli sportok veszélyei

Egyre népszerűbbek a téli sportok, de sokféle sérülés lehetősége áll fenn.

Tombol a síszezon

A síelés hagyományos téli sport, azonban balesetveszélyes is.