Eredményes módszerek a rándulás és a ficam kezelésére

Rándulás? Ficam? Van megoldás

Kapcsolódó tünetek:

Valószínűleg mindannyian megtapasztaltuk már a fájdalmat és a kellemetlenséget, amit egy rossz mozdulat, egy félresikerült lépés, vagy egy intenzívebb edzés okozhat. A rándulások és ficamok gyakori sérülések, melyek bárki életében előfordulhatnak. De vajon miben különböznek egymástól? És mit tehetünk, ha valamelyikkel szembetaláljuk magunkat? Az alábbi cikkben ennek járunk utána.

Rándulás és ficam – nem csak a sportolók sérülése!

A fenti szavakat hallva sokszor a kemény edzéseket folytató, testük határait feszegető sportemberekre asszociálunk. Tény, hogy ezek a leggyakoribb sportsérülések, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne fordulhatnának elő bárkivel, bármikor. Elég egy csúszós, jeges járda, de csupán egy rossz lépés vagy mozdulat is, és máris bekövetkezett a sérülés.

A rándulás és a ficam jellemzői

Mindkét sérülés a csontokat összekötő ízületeket érinti, mégis jelentős különbség van közöttük. Ennek megértéséhez először az ízületekkel kell röviden megismerkednünk.

Az ízületek

Testünkben az ízületek a csontok találkozásánál találhatók, ezek biztosítják azt, hogy a csontkapcsolatok mozgathatók legyenek, tehát az egész test mozgásához nélkülözhetetlenek.

A csontok találkozását ízületi- és ínszalagok tartják össze: az előbbiek a csont találkozásához rögzülnek, utóbbiak az izmot rögzítik a csonthoz. Az ízületi szalagon belül az ízületi tok biztosítja, hogy a csontok kopásmentesen mozoghassanak. A csont egyik vége képezi az ízületi fejet, a másik az ízületi vápát, melyek egymáshoz tökéletesen illeszkedve biztosítják a mozgást.

Rándulás

Ebben az esetben a két csontvég kimozdul a helyéről; az ízületi tok és szalag megnyúlhat, súlyosabb esetben el is szakadhat, de fontos, hogy a csontok a helyükön maradnak. Leggyakoribb előfordulási helye a vállízület, a kar, a könyök, a boka, a térd, valamint a csukló és az ujjak ízülete.

A rándulás tünete az erős fájdalom, a duzzanat és a vérömleny. Ilyenkor az ízület mozgatható, de csupán korlátozottan, ráadásul a mozgás komoly fájdalommal jár.

Ficam

Ficam esetében is az történik, hogy a csontvégek kimozdulnak az ízületből, a két porcfelszín, a vápa és a fej azonban el is mozdulnak egymástól. Ennek következtében a csontvégek rendellenes helyzetben maradnak, ez pedig külsőleg is látható alakváltozást okoz. Teljes ficam esetén a vápa és a fej teljesen eltávolodik egymástól, a részleges ficamnál az ízületi rés megnagyobbodik, a tok és a szalagok megnyúlnak, de a fej az ízületen belül marad.

Leggyakoribb fajtái a vállficam, a könyök, az ujjízületek vagy a térdkalács ficama, de előfordulhat az ugróízület ficama is, bokatöréshez társulva.

Tünetei elsősorban a sérülés helyszínén fellépő fájdalom, deformitás és duzzanat, vérömleny, de gyakran kíséri részleges mozgáskiesés vagy teljes mozgásképtelenség is.

Azonnali teendők ficam és rándulás esetén

Az enyhe vagy közepes fokú sérülések esetenként orvosi beavatkozás nélkül is helyrejöhetnek. A ficam és rándulás kezelését a terület pihentetésével kezdjük: a testrészt helyezzük nyugalomba, polcoljuk fel, kerüljük a gyors, erőteljes mozdulatokat. Rándulás esetén egy rugalmas kötéssel óvatosan rögzíthetjük is a területet.

Ezt követően a cél a fájdalom csillapítása. A jegelés, hideg borogatás segít a duzzanat és a fájdalom csökkentésében is, figyeljünk azonban arra, hogy a jég ne érintkezzen közvetlenül a bőrünkkel. Sokat segíthetnek a helyi fájdalomcsillapító krémek, tapaszok is.

Fontos, hogy a teljes ficamot ne kíséreljük meg magunk helyretenni! Egy helytelen mozdulat az ízületi fej és vápa törésével járhat, de szalagszakadást is okozhatunk magunknak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mivel a sérülés sokkal komolyabb lehet annál, mint amilyennek gondoljuk, mindenképp keressünk fel egy szakorvost erős, nem csökkenő fájdalom, a terület zsibbadása, vagy elszíneződése esetén.

Az ízület deformáltsága, normálistól eltérő pozíciója esetén szintén pedig ne késlekedjünk az orvosi rendelő felkeresésével.

A rándulás és a ficam kezelése

Diagnózis

Orvosunk a rendelőben való megjelenéskor először az anamnézis felvételét végzi el. Ennek során kikérdez minket a sérülés pontos körülményeiről, időpontjáról, a fájdalom helyéről és mértékéről, de a hasonló, korábbi sérüléseknek is lehet jelentősége. Ezt fizikai vizsgálat követi: az orvos megtekinti a duzzanatot, deformáltságot, kitapintja a sérülés pontos helyét, megvizsgálja a terület mozgásterjedelmét.

Ezt követően feltehetően valamilyen képalkotó vizsgálat elvégzésére is szükség lehet, elsősorban röntgenre, esetleg MRI-re. Így már felállítható a pontos diagnózis, és kialakítható a gyógyulási terv.

Rándulás, ficam otthoni kezelése

Ha orvoshoz fordultunk, természetesen az ő utasításait kell követnünk a felépülés során. Ha azonban a sérülés nem ilyen súlyos, számos módszer áll rendelkezésünkre a gyógyulási idő lerövidítése érdekében.

A sérülés bekövetkeztekor alkalmazandó azonnali teendőket már említettük, a hosszabb távú otthoni kezelés ettől nem különbözik jelentősen.

Könnyen megjegyezhetjük a teendőket az angol RICE betűszó megtanulásával.

1. Rest (pihentetés)

A legfontosabb az, hogy a sérült területet a gyógyulási időszakban ne terheljük meg. Kezdetben javasolt a teljes ágynyugalom, lábsérülés esetén azonban hasznos lehet egy mankó beszerzése is. Ha a fájdalom nem olyan erős, akkor se kezdjünk még bele megerőltetőbb edzésekbe, hiszen ezzel csak az újabb sérülések veszélyének tesszük ki magunkat.

2. Ice (jegelés)

Az első napokban érdemes a sérülést naponta többször lehűteni, ezt követően azonban már kísérletezhetünk is, hiszen van, akinek éppen a melegítés segít, de a hideg és meleg borogatás váltogatása is hatásos lehet.

3. Compress (kompresszió)

A sérült testrész befáslizásával a fájdalom is csökkenthető, ráadásul az esetlegesen felgyülemlett folyadék is gyorsabban felszívódik ezzel a módszerrel.

4. Elevate (felpolcolás)

A duzzanat elmulasztásában hatékony lehet az, hogy az érintett területet (amennyiben ez valamelyik végtagunk) úgy támasztjuk ki, hogy az szívmagasság fölé kerüljön,

Fájdalomcsillapítás

Az otthoni kezelés fontos része a fájdalom enyhítése.

Erre számos krémet, olajat, tapaszt találhatunk a gyógyszertárakban, érdemes kísérletezni a számunkra legjobb megoldás megtalálása érdekében.

Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei: a tapaszok sokáig, mozgás során is a helyükön maradnak, a gélek pedig gyors és biztonságos enyhülést kínálnak.

A természetes gyógymódok híveinek kiváló megoldást jelenthet a fekete nadálytő, mely gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, fertőtlenítő és regeneráló hatású komponensei révén a mozgásfunkciók javítására, különböző zárt baleseti sérülések, visszér- és bőrgyulladások kezelésére alkalmazható.

Erős fájdalom esetén tablettás fájdalomcsillapítót is alkalmazhatunk rövid távon, ha azonban erre hosszabb ideig van szükség, érdemes lehet orvoshoz fordulni.

Torna

A kezelés következő lépése – a fájdalom enyhülését követően – a gyógytorna. Érdemes nyújtó gyakorlatokat végezni, majd a sérült testrész mozgásképességét növelni, végül pedig a területet erősíteni. Fontos, hogy a terhelést lassan és fokozatosan növeljük, így elkerülhetjük az állapotromlást.

A rándulás és a ficam megelőzése

A rándulások és ficamok általában valamilyen hirtelen erőhatásra, rossz mozdulatra vezethetők vissza, így 100 százalékosan nem tudjuk kizárni ezek kockázatát, az alábbi javaslatok megfogadásával azonban csökkenthetjük a sérülések valószínűségét.

Sportolás során nagyon fontos, hogy a gyakorlatokat megfelelően végezzük el. Ehhez érdemes egy hozzáértő edző segítségét kérni, majd miután tökéletesítettük a mozdulatsorokat, azokat már egyedül is gyakorolhatjuk.

Ne feledkezzünk meg az edzés előtti bemelegítésről, ezzel ugyanis felkészíthetjük a szalagokat és az izmokat a terhelésre. Ugyanilyen fontos az, hogy a sporttevékenység befejezésekor végezzünk nyújtó gyakorlatokat.

Elengedhetetlen a jó minőségű, az adott mozgásformához tervezett cipő viselése, ez ugyanis nagy mértékben csökkenti a sérülések kockázatát. Figyeljünk oda arra, hogy lehetőség szerint az egész testünket eddzük, ne csak bizonyos testrészeket, az erős izmok ugyanis segítenek a stabil mozgásban, ez pedig a mindennapok során is segítségünkre lesz.

Amikor nem sportolunk, akkor is figyeljünk oda arra, hogy milyen cipőt viselünk, és hogy milyen felületen haladunk éppen: kerüljük az egyenetlen, csúszos talajt, ezek ugyanis kifejezetten balesetveszélyesek. Szintén tartózkodjunk a hirtelen mozdulatoktól, ugrásoktól akkor, amikor izmaink erre nincsenek felkészülve. Figyeljünk oda a testünk jelzéseire: ha azt tapasztaljuk, hogy megerőltettünk egy izomcsoportot, vagy erős fájdalmat érzünk, iktassunk be néhány nap pihenést a regeneráció érdekében.

Nem elhanyagolható a megfelelő hidratálás és az egészséges táplálkozás sem. Válasszunk ízületerősítő táplálékkiegészítőket, figyeljünk oda a C-, D-, B6-, B12-, és E-vitamin bevitelére, emellett érdemes magnéziumot, kalciumot, cinket és hialuronsavat fogyasztani.

Ha korábban volt már rándulásunk vagy ficamunk, adjunk időt magunknak a teljes gyógyulásra, és ha szükséges, forduljunk szakemberhez (sportorvoshoz, fizioterapeutához) a megfelelő prevenciós technikák megismerése érdekében.

Vigyázzunk magunkra!

A ficamok és rándulások bármikor bekövetkezhetnek, különösen akkor, ha aktív életet élünk. Ezeket nem tudjuk minden esetben elkerülni, a megelőzés mégis kulcsfontosságú, hiszen már egy kis odafigyeléssel is csökkenthetjük a balesetek veszélyét. Fontos, hogy ne becsüljük alá az ilyen sérülések súlyosságát, adjunk magunknak elég időt a gyógyulásra és a regenerálódásra, komolyabb probléma esetén pedig haladéktalanul forduljunk orvoshoz: az ő tanácsainak megfogadásával a gyógyulás garantált.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek