Gyermekbalesetek otthon és a ház körül – Így előzheti meg őket!

2017. február 17.

Kapcsolódó tünetek:

rándulás, ficam, Seb, heg

A leggyakoribb balesetek, amelyek otthon, vagy a szabadban érhetik gyermekeinket és megelőzésük.

Gyermekbalesetek otthon és a ház körül – Így előzheti meg őket! 750

Baleset megelőzése az otthonunkban

 • Tanítsuk meg kisgyermekeinknek (már 2– 3 éves kortól), mi jelenthet számukra veszélyforrást! Ha gyermekünknek már óvodás korban megtanítjuk, hogyan tehetik biztonságosabbá hétköznapjaikat, rengeteg balesetet megelőzhetünk.
 • Készüljünk fel arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj! Nekünk, felnőtteknek is tudnunk kell, hogy mit a teendő abban az esetben, ha baleset érte gyermekünket.
 • Alakítsunk ki megfelelő környezetet! Ennek legegyszerűbb módja, ha gyermekünk magasságából nézzük végig a lakást – guggolva, négykézláb, esetleg hason fekve –. Így láthatjuk igazán, mit tud magára rántani, felborítani, honnan tud le- vagy kiesni.
 • Szereljünk fel speciális élvédőket, zárakat a veszélyes felületekre! Elérhető magasságban csakis olyasmit tároljunk, ami nem veszélyes gyermekünk számára! Az éles sarkokra szereljünk élvédőt, a veszélyes tartalmú szekrényekre ajtózárat, a lépcsőket és azokat a helyiségeket, ahova semmiképpen sem mehet be a kicsi, zárjuk le védőráccsal!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Baleset megelőzése a szabadban

 • Tanítsuk meg gyermekeinknek a balesetmentes sportolás szabályait! Amellett, hogy a rendszeres sportolás rendkívül hasznos, minden sportág tartogat veszélyeket is: elég egy rossz mozdulat és a nap horzsolással, ficammal, de akár töréssel is végződhet. Ha a gyermeküknek megtanítjuk az alapvető – például közlekedési – szabályokat, elkerülhetjük a komolyabb baleseteket.
 • Ne hagyjuk őket egyedül! Csak akkor engedjük őket a forgalomban egyedül biciklizni, ha már biztonsággal ülnek a kerékpáron és egyensúlyérzékük is kellően fejlett.
 • Adjunk rájuk védőfelszerelést! Nélkülözhetetlen a védőfelszerelések – kerékpározás közben a bukósisak, gördeszka és görkorcsolya esetén a könyök és a térdvédő – használata, melyek segítségével megelőzhető a fájdalmas sérülés vagy törés.
 • Legyen nálunk elsősegély-doboz! Ha kirándulni megyünk, vigyünk magunkkal elsősegély-dobozkát, hogy el tudjuk látni a sérüléseket, mivel a földdel szennyezett sebeket mindig alaposan le kell fertőtleníteni.
 • A kertben a veszélyes szerszámokat mindig tegyük el, tároljuk azokat zárható helyen! A kerti szerszámokat ne hagyjuk szanaszét, mert kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.
 • Tanítsuk meg a gyerekeknek, melyik fára szabad fölmászni, melyikre nem és az is fontos, hogy meddig és hogyan mehetnek.
 • Ha úgy látjuk, hogy a sérülés ellátása meghaladja képességeinket, vagy életveszélyes a baleset, azonnal kérjünk segítséget! Kisebb baleseteknél mi magunk is orvosolhatjuk a bajt. Az a legjobb, ha ismerjük az elsősegélynyújtás és az újraélesztés mikéntjét – ma már számos helyen indítanak egész napos tanfolyamot.

  A BENU Online Gyógyszertárban kapható, elsősegély nyújtására alkalmas termékeket itt találja >>


  Rándulás, húzódás – nem kell, hogy fájjon

  Rándulás, húzódás – nem kell, hogy fájjon

  Ha a sérülés már megtörtént, és hatékony fájdalomcsillapító módszert keres, bízza magát bátran az Algoflex Dolo gélre

  bárányhimlő

  A bárányhimlő tünetei és kezelése

  A bárányhimlő (varicella) egy vírusos betegség, amelyet nagyon viszkető vörös kiütés jellemez, és az egyik leggyakoribb gyermekkori fertőző betegség.

  cukorbetegség jelei

  A cukorbetegség jelei

  Még mindig sokan nem is sejtik, hogy cukorbetegek, mivel azt sem tudják, melyek a cukorbetegség jelei, és mire kell figyelniük a betegség esetében.

  övsömör kezelése

  Az övsömör tünetei és kezelése

  A kellemetlen és fájdalmas tüneteket produkáló övsömör hirtelen jelentkezik, ám kellő odafigyeléssel az övsömör kezelése után teljesen eltűnhet minden jel és tünet.

  Vérző beteg ellátása otthon

  Vérző beteg ellátása otthon

  Otthon is bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb horzsolások, vágások és más sérülések, melyek jobb esetben csak gyengébb felszíni, máskor erősebb vérzéssel járnak. Bármilyen súlyos legyen is a vérzés, mindenképp csillapítani kell azért, hogy a nagyobb vérveszteséget elkerüljük. De hogyan lehet ehhez szakszerűen hozzálátni otthoni körülmények között?

  Összes cikk Egészség A-Z témában