Gyermekbalesetek otthon és a ház körül – Így előzheti meg őket!

Gyermekbalesetek otthon és a ház körül – Így előzheti meg őket!

Kapcsolódó tünetek:

Baleset megelőzése az otthonunkban

  • Tanítsuk meg kisgyermekeinknek (már 2– 3 éves kortól), mi jelenthet számukra veszélyforrást! Ha gyermekünknek már óvodás korban megtanítjuk, hogyan tehetik biztonságosabbá hétköznapjaikat, rengeteg balesetet megelőzhetünk.
  • Készüljünk fel arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj! Nekünk, felnőtteknek is tudnunk kell, hogy mit a teendő abban az esetben, ha baleset érte gyermekünket.
  • Alakítsunk ki megfelelő környezetet! Ennek legegyszerűbb módja, ha gyermekünk magasságából nézzük végig a lakást – guggolva, négykézláb, esetleg hason fekve –. Így láthatjuk igazán, mit tud magára rántani, felborítani, honnan tud le- vagy kiesni.
  • Szereljünk fel speciális élvédőket, zárakat a veszélyes felületekre! Elérhető magasságban csakis olyasmit tároljunk, ami nem veszélyes gyermekünk számára! Az éles sarkokra szereljünk élvédőt, a veszélyes tartalmú szekrényekre ajtózárat, a lépcsőket és azokat a helyiségeket, ahova semmiképpen sem mehet be a kicsi, zárjuk le védőráccsal!

Baleset megelőzése a szabadban

  • Tanítsuk meg gyermekeinknek a balesetmentes sportolás szabályait! Amellett, hogy a rendszeres sportolás rendkívül hasznos, minden sportág tartogat veszélyeket is: elég egy rossz mozdulat és a nap horzsolással, ficammal, de akár töréssel is végződhet. Ha a gyermeküknek megtanítjuk az alapvető – például közlekedési – szabályokat, elkerülhetjük a komolyabb baleseteket.
  • Ne hagyjuk őket egyedül! Csak akkor engedjük őket a forgalomban egyedül biciklizni, ha már biztonsággal ülnek a kerékpáron és egyensúlyérzékük is kellően fejlett.
  • Adjunk rájuk védőfelszerelést! Nélkülözhetetlen a védőfelszerelések – kerékpározás közben a bukósisak, gördeszka és görkorcsolya esetén a könyök és a térdvédő – használata, melyek segítségével megelőzhető a fájdalmas sérülés vagy törés.
  • Legyen nálunk elsősegély-doboz! Ha kirándulni megyünk, vigyünk magunkkal elsősegély-dobozkát, hogy el tudjuk látni a sérüléseket, mivel a földdel szennyezett sebeket mindig alaposan le kell fertőtleníteni.
  • A kertben a veszélyes szerszámokat mindig tegyük el, tároljuk azokat zárható helyen! A kerti szerszámokat ne hagyjuk szanaszét, mert kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.
  • Tanítsuk meg a gyerekeknek, melyik fára szabad fölmászni, melyikre nem és az is fontos, hogy meddig és hogyan mehetnek.
  • Ha úgy látjuk, hogy a sérülés ellátása meghaladja képességeinket, vagy életveszélyes a baleset, azonnal kérjünk segítséget! Kisebb baleseteknél mi magunk is orvosolhatjuk a bajt. Az a legjobb, ha ismerjük az elsősegélynyújtás és az újraélesztés mikéntjét – ma már számos helyen indítanak egész napos tanfolyamot.
2017. február 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek