Gyermekbalesetek otthon és a ház körül – Így előzheti meg őket!

2017. február 17.

Kapcsolódó tünetek:

rándulás, ficam, Seb, heg

A leggyakoribb balesetek, amelyek otthon, vagy a szabadban érhetik gyermekeinket és megelőzésük.

Gyermekbalesetek otthon és a ház körül – Így előzheti meg őket! 750

Baleset megelőzése az otthonunkban

 • Tanítsuk meg kisgyermekeinknek (már 2– 3 éves kortól), mi jelenthet számukra veszélyforrást! Ha gyermekünknek már óvodás korban megtanítjuk, hogyan tehetik biztonságosabbá hétköznapjaikat, rengeteg balesetet megelőzhetünk.
 • Készüljünk fel arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj! Nekünk, felnőtteknek is tudnunk kell, hogy mit a teendő abban az esetben, ha baleset érte gyermekünket.
 • Alakítsunk ki megfelelő környezetet! Ennek legegyszerűbb módja, ha gyermekünk magasságából nézzük végig a lakást – guggolva, négykézláb, esetleg hason fekve –. Így láthatjuk igazán, mit tud magára rántani, felborítani, honnan tud le- vagy kiesni.
 • Szereljünk fel speciális élvédőket, zárakat a veszélyes felületekre! Elérhető magasságban csakis olyasmit tároljunk, ami nem veszélyes gyermekünk számára! Az éles sarkokra szereljünk élvédőt, a veszélyes tartalmú szekrényekre ajtózárat, a lépcsőket és azokat a helyiségeket, ahova semmiképpen sem mehet be a kicsi, zárjuk le védőráccsal!

Baleset megelőzése a szabadban

 • Tanítsuk meg gyermekeinknek a balesetmentes sportolás szabályait! Amellett, hogy a rendszeres sportolás rendkívül hasznos, minden sportág tartogat veszélyeket is: elég egy rossz mozdulat és a nap horzsolással, ficammal, de akár töréssel is végződhet. Ha a gyermeküknek megtanítjuk az alapvető – például közlekedési – szabályokat, elkerülhetjük a komolyabb baleseteket.
 • Ne hagyjuk őket egyedül! Csak akkor engedjük őket a forgalomban egyedül biciklizni, ha már biztonsággal ülnek a kerékpáron és egyensúlyérzékük is kellően fejlett.
 • Adjunk rájuk védőfelszerelést! Nélkülözhetetlen a védőfelszerelések – kerékpározás közben a bukósisak, gördeszka és görkorcsolya esetén a könyök és a térdvédő – használata, melyek segítségével megelőzhető a fájdalmas sérülés vagy törés.
 • Legyen nálunk elsősegély-doboz! Ha kirándulni megyünk, vigyünk magunkkal elsősegély-dobozkát, hogy el tudjuk látni a sérüléseket, mivel a földdel szennyezett sebeket mindig alaposan le kell fertőtleníteni.
 • A kertben a veszélyes szerszámokat mindig tegyük el, tároljuk azokat zárható helyen! A kerti szerszámokat ne hagyjuk szanaszét, mert kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.
 • Tanítsuk meg a gyerekeknek, melyik fára szabad fölmászni, melyikre nem és az is fontos, hogy meddig és hogyan mehetnek.
 • Ha úgy látjuk, hogy a sérülés ellátása meghaladja képességeinket, vagy életveszélyes a baleset, azonnal kérjünk segítséget! Kisebb baleseteknél mi magunk is orvosolhatjuk a bajt. Az a legjobb, ha ismerjük az elsősegélynyújtás és az újraélesztés mikéntjét – ma már számos helyen indítanak egész napos tanfolyamot.

  A BENU Online Gyógyszertárban kapható, elsősegély nyújtására alkalmas termékeket itt találja >>


  Vérző beteg ellátása otthon

  Vérző beteg ellátása otthon

  Otthon is bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb horzsolások, vágások és más sérülések, melyek jobb esetben csak gyengébb felszíni, máskor erősebb vérzéssel járnak. Bármilyen súlyos legyen is a vérzés, mindenképp csillapítani kell azért, hogy a nagyobb vérveszteséget elkerüljük. De hogyan lehet ehhez szakszerűen hozzálátni otthoni körülmények között?

  Ebcsont beforr, s ha mégse…? Gyors és szakszerű sebkezelés gyermekeknél

  Nyáron szinte elkerülhetetlen a kicsiknél, hogy a fedetlen bőrfelületeket kisebb-nagyobb sérülés ne érje, sebek, horzsolások formájában. A nyári hónapok ugyanis a felhőtlen szaladgálások, kerékpározások és az önfeledt szabadtéri játékok időszaka. Ha felületi, horzsolt sebről van szó, lássuk el minél előbb. Mutatjuk, hogyan!

  Így előzheti meg a felfekvések kialakulását!

  6 bevált módszer a felfekvéses fekélyek megelőzésére és kezelésére.

  Kérjen segítséget! Szakszerű segítség az otthoni betegápolásban

  Amikor beteg hozzátartozónk hazakerül a kórházból, valahogyan meg kell oldani az otthoni lábadozását. Sok esetben a beteg nem maradhat egyedül, felügyeletre és ellátásra van szüksége. Kihez fordulhatunk ilyenkor segítségért?

  5 módszer, ami felgyorsítja a műtét utáni lábadozást

  Bármilyen kis rutinműtétről is legyen szó, szervezetünk ilyenkor extra támogatásra szorul, hogy maximálisan a gyógyulásra koncentrálhasson, és ne terítse le valamilyen fertőzés. Az alábbi 5 módszer segít a gyorsabb regenerálódásban.

  Összes cikk Egészség A-Z témában