Ezek a zöldségek továbbá olyan vegyületekben gazdagok, melyek előzetes kutatások szerint előnyösen hatnak a koleszterinszintre és a vérnyomásra, valamint a krónikus betegségekre, köztük a rák kockázatának csökkentésére és a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a szervezetünk milyen mértékben képes feldolgozni ezeket az anyagokat, főleg, ha elfogyasztásuk előtt meg is főzzük azokat. Egyes kutatók véleménye szerint épp emiatt ajánlott a felaprított fokhagymát főzés előtt 10 percig állni hagyni.
A hagymákban mindemellett olyan fitokemikáliák is megtalálhatóak, melyek pozitívan hatnak az immunrendszerünkre, és csökkentik a rákos megbetegedések kialakulásának a veszélyét. Ha ez még nem lenne elegendő érv a hagymafélék fogyasztása mellett, akkor további indok lehet a magas prebiotikum tartalmuk.
Mindössze akkor ajánlott hanyagolni a hagymafogyasztást, ha gyomor- és bélrendszeri panaszaink lesznek. Ebben az esetben javasolt egy orvos felkeresése, továbbá a fokhagymát tartalmazó olajak használatának előtérbe helyezése a különböző hagymafélékkel szemben.
2019. július 27.