Épp ezért annyira fontos, hogy olyan ételt adjunk gyermekünknek tízóraira, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével és egészséges zsírokkal. Az alábbi receptek ezeknek az elvárásoknak tökéletesen megfelelnek.
- Kenyérsaslik almával és szalámival
Hozzávalók:
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 40 g túró joghurttal keverve
- 1 alma
- 6 szelet szalámi
- 80 g kaliforniai paprika
- 2 saslik pálca
- 100 g zöldség (répa, uborka, paprika vékonyra felszeletelve)
Elkészítés:
Kenjük be a kenyérszeleteket a joghurttal összekevert túróval, tegyük őket egymásra és negyedeljük fel. Ezután mossuk meg az almát, vágjuk félbe, magozzuk ki és vágjuk fel hat darabba, majd mindegyik köré tegyünk egy szalámit, végül a paprikával és a kenyérrel felváltva húzzuk fel a saslik pálcákra.
- Müzliszelet gyümölcsökkel
Hozzávalók:
- 12 g zabpehely
- 20 dkg aszalt gyümölcs
- 4 evőkanál méz
- 70 ml frissen facsart almalé
- 4 dkg dió
- 4 dkg szezámmag
- 4 dkg törökmogyoró
- ½ citrom leve
Elkészítés:
A zabpelyhet pirítsuk meg világosra, a mogyorót és a diót pedig törjük össze durvára. Ezután ezeket és a szezámmagot is, külön-külön pirítsuk meg. Nagyon fontos, hogy egyikhez se használjunk olajat. A megpirított hozzávalókat öntsük egy tálba, majd a korábban felaprított aszalt gyümölcsöket is adjuk hozzá. Erre a keverékre facsarjuk rá a fél citrom levét, öntsük hozzá az almalevet és csepegtessük rá a mézet. Jól dolgozzuk össze, majd nyomkodjuk bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és kb. 35 perc alatt süssük készre. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel. A kész müzliszeleteket tegyük egy dobozba, így kb. 1 hétig fogyaszthatóak.
- Gyümölcsjoghurt
Hozzávalók:
- 1 görög vagy natúr joghurt
- friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs, esetleg barack
- méz
Elkészítés:
A gyümölcsöket pürésítsük le és tetszés szerint keverjük hozzá a joghurthoz. Ha szeretjük az édes ízt, akkor egy kevés mézzel is ízesíthetjük a kész joghurtot.
- Teljes kiőrlésű kifli sajttal
Hozzávalók:
- 1 teljes kiőrlésű kifli
- kevés vaj
- 3 szelet sajt
- pár szelet kígyóuborka
- 60 g túró
- joghurt
- 80 g répa
- paprika
Elkészítés:
Vágjuk félbe a kiflit, vajazzuk meg, az egyik felére tegyük rá a sajtot és a felszeletelt kígyóuborkát, majd tegyük rá a kifli tetejét. A mártogatóshoz keverjük össze a túrót a joghurt egy részével, majd adjuk hozzá a kockákra vágott paprikát és a répát.