Svédcseppek, étvágyjavítók

Svédcseppek, étvágyjavítók

Kapcsolódó tünetek:

Bár jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a médiában, illetve a egészségügyi tájékoztatásban is a testsúlycsökkentés módszereire és az azt segítő készítményekre, az érintettek tudják, hogy az étvágytalanság és a túlságosan alacsony testtömeg legalább akkora probléma, mint a túlsúly. Cikkünkben az étvágy javítását segítő termékeket taglaljuk.

Mi állhat az étvágytalanság hátterében?

Az étvágytalanság panasza jellemzően gyermekkorban fordul elő, de kapcsolódhat krónikus betegséghez (rosszindulatú daganatok), és pszichés kórképekhez is. Ha huzamosabb ideig fennáll az étvágytalanság, mint tünet, mindenképp érdemes teljes körű kivizsgálást kezdeményezni annak kiderítésére, hogy a probléma hátterében nem áll-e valamilyen egészségügyi elváltozás. Amennyiben a vizsgálatok nem derítenek fel egészségügyi okot, számos roboráló, étvágyjavító készítmény áll rendelkezésre, melyek vény nélkül elérhetőek a gyógyszertárakban.

A svédcsepp, mint étvágyjavító

A svédcseppek, vagy svédkeserűk hosszú ideje használatos, hagyományosnak mondható, gyógynövény alapú készítmények. Ma már a forgalomban számos változatuk kapható, a változatok között az összetételben érhető tetten kismértékű eltérés. A svédcseppek Maria Treben munkássága nyomán váltak ismertté hazánkban is.

Étvágyjavító hatását elsősorban a benne található „keserű” gyógynövények útján fejti ki. A svédkeserűk egyik fő összetevője az angelikagyökér(Angelica silvestris és A. archangelica). A gyógynövények a keserű anyagok mellett illóolajokat is tartalmaznak. Komplex hatásmechanizmusuk, hogy serkentőleg hatnak a gyomornedv, a hasnyálmirigy és az epehólyag működésére is. Enyhe fokú emésztési zavarokban, csökkent étvágy mellett javasolható alkalmazásuk.

A svédkeserűkről azonban tudni kell, hogy alkohol tartalmuk miatt csak felnőttek körében használhatóak. Figyelembe kell azt is venni, hogy szoptatás és terhesség alatt, illetve májbetegség, és epilepszia kórképe esetén a készítmény ellenjavallt, annak igen magas alkoholtartalma és a változatos gyógynövényekből származó hatóanyagai miatt. Gépjármú vezetés esetén mindenképp számolni kell a terápiás dózis alkoholtartalmának elbomlási idejével.

Étvágyjavításra a felnőttek napi javasolt adagja 5ml(kb. egy kávéskanál) két-három alkalommal. Étvágyjavítás céljából alkalmazva a főétkezések előtt fél órával fogyasztható a svédcsepp. A bevitelt könnyítendő keverhető teával, gyümölcslével vagy akár vízzel is. Tejes italokkal ne alkalmazza egyidejűleg. Alkalmazása elsősorban kúraszerűen javallott, a kúra max. három hónapig tartson, és a következő szakasz előtt, minimálisan egy hónapos szünetet célszerű tartani. A svédcseppes étvágyjavítást szolgáló terápia kiegészíthető multivitamin készítményekkel, hiszen a szervezet megfelelő vitamin-, és ásványi anyag ellátottsága segít az étvágy növelésében.

Étvágyjavító és étvágy gerjesztő teakeverékek is elérhetőek a gyógyszertárakban, melyek, mivel alkoholt nem tartalmaznak, azoknak is segítséget nyújtanak, akik nem élhetnek a svédkeserűk alkalmazásával.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek